De activiteiten in en rond Harderwijk 
in oktober 2023 Coming Outmaand

 

Donderdag 5 oktober
Village People Cafe vanaf 19.30 uur in De MESS in Harderwijk.

Eerste drankje van het huis tijdens deze coming out maand!

7 oktober
Zwemmen voor trans- en non-binaire personen 

Op zaterdag 7 oktober van 19.30 tot 21.30 uur kunnen trans- en non-binaire personen zwemmen in een veilige en besloten omgeving. 

Trans- en non-binaire personen zijn vanaf 19.15 uur welkom. Omkleden kan in een individueel kleedhokje of in een gezamenlijke kleedkamer. Zwemmen kan van 19.30 tot 21.30 uur. Deelname kost € 5,00; graag contant meenemen.

Aanmelden voor deze zwemactiviteit kan tot 6 oktober door een mail te sturen aan Regenboogambassadeur Bep Timmer via bep@regenboograad.nl. Na aanmelding ontvang je informatie over de locatie.

Geef bij je aanmelding ook aan of je zelfstandig naar het zwembad gaat of met de trein of de bus komt naar Station Harderwijk: je kunt daar dan om 19.00 uur opgehaald worden. In de bevestigingsmail die je ontvangt staat de exacte locatie bij het station.

Neem gerust andere trans- of non-binaire personen (m/v/x) mee die interesse hebben in deze zwemactiviteit. Of je nu baantjes wilt trekken of fun wilt maken met zwemmateriaal; het wordt een gezellige avond. Plezier in het zwemmen met elkaar staat voorop! We hopen je te ontmoeten op zaterdagavond 7 oktober.  

9 oktober
Hijsen van de Regenboogvlag

Als start van de activiteiten rond Coming Out Dag 2023 hijsen Arend Jan Poelarends (lid Raad van Bestuur Sint Jansdal) en Martijn Pijnenburg (wethouder Gemeente Harderwijk) op maandag 9 oktober om 13.15 uur de regenboogvlag op het plein voor Ziekenhuis Sint Jansdal.

Medewerkers van het Sint Jansdal, de Regenboogambassadeurs en vertegenwoordigers van de gemeente zijn hierbij aanwezig. Je bent van harte welkom!   

9 oktober
Opening foto-expositie Out en Proud bij Zorgdat

Op maandag 9 oktober om 16 uur opent wethouder Maarten Reckman de foto-expositie Out en Proud bij Zorgdat in WOC Drielanden (Triasplein).                                                                                            

Zorgdat wil door deze expositie laten zien dat zij een inclusieve organisatie is waar lhbti+-ers ook van harte welkom zijn.
Zie ook www.zorgdat.nl/coming-out.

Bij deze opening zijn ook fotograaf Karin Huijzendveld en Regenboogambassadeur Herman Boers aanwezig.

Dankzij een financiële bijdrage van Regenbooggemeente Harderwijk organiseerden zij samen met Zorgdat deze expositie. Zorgdat zorgt bij de opening voor een passend hapje en drankje. Iedereen is van harte welkom!

Van 10 oktober tot 11 november zijn de foto’s van Out & Proud te zien op verschillende locaties van Zorgdat. Meer informatie op de site van Zorgdat. Deze foto’s en verhalen van Out en Proud op de Veluwe zijn ook te vinden op deze pagina van gekleurder.

De Regenboogroute leidt langs deze (en andere) locaties. Klik hier voor meer informatie over de Regenboogroute en de routekaart.

10 oktober – 10 november
Lhbtq+ boeken bij de Bibliotheek

Van 10 oktober tot en met 10 november staat er tijdens de openingstijden in Bibliotheek Harderwijk een tafel met boeken over lhbtq+.

Kom een kijkje nemen wat de bibliotheek ‘uit de kast’ heeft gehaald over dit thema. Op de website van de bibliotheek vind je meer boeken over lhbtiq+.  

De Regenboogroute leidt langs deze (en andere) locaties. Voor meer informatie over de Regenboogroute en een Routekaart.

10 oktober t/m 10 november
Regenboogroute

Van 10 oktober tot 10 november 2023 kun je de Regenboogroute fietsen in Regenbooggemeente Harderwijk. De route is via deze link te downloaden en te bekijken op www.zorgdat.nl/coming-out

De route leid je onder meer langs de locaties waar je foto’s kunt zien van de exposities Out en Proud op de Veluwe en Regenboogsporters. Ook de Bibliotheek, het Huis van de Stad en het Regenboogpad liggen aan deze route. De locaties zijn geopend op werkdagen tussen 11 en 15 uur. De Regenboogroute is 13,8 kilometer lang en op elk punt te starten.

11 oktober
Keukentafelgesprekken met Rianne Bosch, orthopedagoge en expert op het gebied van seksuele diversiteit en genderidentiteit

Op 11 oktober tussen 13.00 en 16.00 uur ben je welkom voor een gesprek aan de keukentafel bij orthopedagoog Rianne Bosch (Laan 1940-1945 nummer 42 in Harderwijk, te herkennen aan de regenboogvlag).

Als een kind/jongere ‘buiten de norm’ valt, wordt zij/hij/hen/die of de ouder(s) soms geconfronteerd met grote uitdagingen. Denk aan psychosociale klachten (als onzekerheid, een negatief zelfbeeld, somberheid), reacties uit de omgeving, moeilijkheden op school, enz.                                

Heb je een persoonlijke vraag over je kind of misschien wel jezelf rond seksuele of genderdiversiteit? Ben je professional en wil je graag weten wat ik voor jou of een ander kan betekenen? Wil je inspiratie opdoen voor allerlei materialen over seksualiteit en gender (identiteit)? Benieuwd naar hoe een traject er bij mij uitziet of wat mijn werkwijze is? Of ben je gewoon nieuwsgierig en heb je zin in een bakkie? Dan ontmoet ik jou graag op Coming Out Day aan m’n keukentafel!

Rianne heeft expertise opgebouwd op het gebied van seksuele diversiteit en genderidentiteit en ondersteunt kinderen/jongeren en ouders/opvoeders op dit gebied (soms ter overbrugging van de wachttijd van de genderpoli). Meer informatie is te vinden op www.opbl.nl

11 oktober 
Inspiratieavond over regenboogbeleid binnen sportorganisaties

DEZE BIJEENKOMST GAAT NIET DOOR!

Op 11 oktober van 19.30 tot 21.30 uur is er bij VV Hierden een inspirerende bijeenkomst voor leden, bestuurders en vrijwilligers (trainers, coaches, groepsbegeleiders en vertrouwenscontactpersonen) van sportclubs, sportscholen en scouting.

 

Deze inspiratiebijeenkomst wordt georganiseerd door het team Sport van de afdeling Samenleving van de gemeente Harderwijk en Regenboogambassadeur Bep Timmer.

Deelname is gratis. Voor meer informatie en aanmeldingen kun je een mail sturen naar sport@harderwijk.nl. Je ontvangt dan een uitnodiging en het complete programma. Laat dan ook even weten met hoeveel personen je komt.

12 okt – 10 nov: Foto-expositie Regenboogsporters

Van 12 oktober tot 10 november is de foto-expositie Regenboogsporters te zien tijdens openingsuren in het Huis van de Stad. Deze expositie is een aanvulling op de expositie over  regenboogsporters van 2022 en bevat een aantal nieuwe portretten en verhalen van sporters die uit de kast zijn en de reacties daarop van coaches en vertrouwenspersonen.

Op de Veluwe kan het nog weleens lastig zijn om als sporter uit de kast te komen. Bij de meeste sportverenigingen zijn geen lhbtiq+-sporters openlijk ‘zichtbaar’. Deze sporters voelen zich waarschijnlijk nog niet veilig genoeg om openlijk zichzelf te zijn en om te laten zien wie ze zijn. Gelukkig staan de sportverenigingen in Harderwijk en Hierden open voor meer bewustwording en verbetering. Samen met de gemeente ondersteunen we de clubs om iedereen een leven lang te laten sporten, ook de lhbtiq+-sporters.

De expositie Regenboogsporters draagt bij aan meer zichtbaarheid van lhbtiq+-ers in de sport. Dappere lhbtiq+-sporters vertellen over hun coming out in de sport en welke gevolgen dat had voor hun sportplezier en prestaties. Trainers en vertrouwenscontactpersonen reageren op hun verhalen. De verhalen zorgen voor meer zichtbaarheid en daardoor meer acceptatie van lhbtiq+-ers in de sport.

De foto-expositie Regenboogsporters is samengesteld door fotograaf Karin Huijzendveld Regenboogambassadeur Sport Bep Timmer (coördinatie) en Herman Boers (tekstredactie). Met dank aan de geportretteerden voor hun openheid en moed. De expositie is mogelijk dankzij een financiële bijdrage van Regenbooggemeente Harderwijk. Alle foto´s en verhalen zijn ook te vinden op www.gekleurder.nl                                                                                            

De Regenboogroute leidt ook langs deze expositie. Je vindt de Regenboogroute op deze Regenboogroute.

12 oktober
Lezing over verzetsstrijder en homo-activist Niek Engelsman

Op 12 oktober verzorgt Ingrid Engelschman een lezing over het leven en werk van haar oom verzetsstrijder en homo-activist Niek Engelschman. De lezing is gratis toegankelijk en begint om 15.00 uur (inloop vanaf 14.30 uur) in de MESS, Oranjelaan 11a. Aanmelden is nodig via info@villagepeople.nl.

Niek Engelschman (1913 – 1988) was in 1939 medeoprichter van het homoblad Levensrecht. In de Tweede Wereldoorlog kwam hij samen met zijn broer Hennie in het verzet terecht. Niek richtte in 1946 – onder het pseudoniem Bob Angelo – de Shakespeareclub op, waaruit in 1948 het COC is voortgekomen. Hij werd daarvan de eerste voorzitter, directeur en redacteur. Toen hij in 1962 terugtrad, benoemde het COC hem tot erevoorzitter. In 1986 werd hij Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Vanaf 14.30 uur ben je welkom in de MESS voor een gratis kop koffie of thee. De lezing begint om 15.00 uur. Na afloop kun je op eigen kosten nog een drankje nemen.

 

De Roze Golf van Radio Oost maakte een podcast met een interview met Ingrid Engelschman in verband met haar lezing op 12 oktober.

Je kunt ‘m beluisteren via deze Facebooklink.

De lezing wordt gehouden tijdens de maandelijkse Village People Salon. Iedereen is van harte welkom na aanmelding via info@villagepeople.nl.

13 oktober: Bob Popcorn – Feestje!

Op vrijdagmiddag 13 oktober is er om 13.30 uur en om 16.00 uur een popcornfeestje in De Roef in Harderwijk voor kinderen van 6 tot 10 jaar. Ouders/begeleiders hebben voor deze show ook een eigen ticket nodig! Voor meer informatie en reserveringen klik hier.

Op 13 oktober is er een gezellige middag vol leesplezier! Schrijver Maranke Rinck en illustrator Martijn van der Linden – de makers van de Bob Popcornboeken – zitten klaar om heel veel kinderen te ontmoeten. Samen maken we er een huiskamerfeestje van. Maranke vertelt en leest een stukje voor en Martijn laat zien hoe je Bob Popcorn tekent. Hij zal het je stap voor stap uitleggen zodat je het daarna zeker zelf kan doen. En na je krijgt natuurlijk lekkere popcorn met limonade, mmm…

De Bob Popcorn-boeken gaan over Ellis. Ellis is een meisje dat in de bovenbouw van de basisschool zit. Ze heeft twee vaders, Steef en Gijs. Alle drie zijn ze dol op ongezond eten en dan met name popcorn. Wanneer Juf Kim vertelt dat het tijd wordt om allemaal wat gezonder te gaan leven, lijkt het popcornbestaan van Ellis voorbij, maar daar neemt ze natuurlijk geen genoegen mee! Al snel komt Bob Popcorn tot leven en die blijkt volledig een eigen willetje te hebben! Ellis moet alles op alles zetten om te zorgen dat Bob Popcorn zich een beetje gedraagt, en dat heeft natuurlijk hilarische momenten tot gevolg!

De boeken van Bob Popcorn worden met plezier zelf gelezen door beginnende lezers van 6 tot en met 9 jaar. Wil je een boek kopen of op de foto? Dat kan bij de boekentafel en daar krijg jij gelijk een persoonlijke handtekening bij!

Donderdag 19 oktober

Village People Filmavond in de MESS Harderwijk

De Lhbti-film die we draaien is nog niet bekend
 

Aanvang: 19.30 u.

Toegang gratis

Zaterdag 28 oktober

Village People dansfeest in de MESS Harderwijk

Met DJ Macholina en DJ Guylian en natuurlijk: een prachtige ’80’s verlichte dansvloer. Dus kom lekker dansen!

Toegang vanaf 20.30

Tickets: € 5,- Hier te bestellen

Canal Pride Amsterdam

3 augustus 13:00

Lees hier meer

Pride week Amsterdam

27 juli

In een polariserende samenleving komt de lhbtiqa+-community regelmatig onbedoeld tegenover elkaar te staan, in plaats van naast elkaar. Juist in een tijd waar regenboog-identiteiten internationaal vaker onder druk staan en mensen vrijheden verliezen, is het belangrijk dat iedereen elkaar weer...

Lees hier meer

🏳️‍🌈 Village People Jongerencafé 🏳️‍🌈

27 juli 14:00

Lees hier meer