Er wordt je een bepaalde druk opgelegd en volgens de maatschappij is ‘hetero’ normaal

Isabel Fijn van Draat (19) uit Harderwijk

‘Ik was een jaar of 14 toen ik me realiseerde dat ik een girlcrush op een goede vriendin van me had. Het was in een tijd dat er op social media meer aandacht voor kwam en dat kwam mij eigenlijk wel goed uit. Want ik had het ‘t liefst niet willen zeggen en er met een grap uit willen komen. Maar zo ging het niet. Ik heb eigenlijk gewoon tegen m’n vriendenclubje, waar die vriendin die ik heel leuk vond ook in zat, gezegd: ‘Ik val op meiden’. Ik was er best zenuwachtig over, maar ze reageerden heel positief en het viel me 100% mee. Daarna was het voor anderen geen issue meer. Wel voor mezelf, want het heeft best nog even geduurd, voordat ik me zelf er ook comfortabel mee voelde. Dat is waarschijnlijk ook waarom ik mezelf eerst bi noemde, en pas daarna lesbisch. Het had tijd nodig, maar meer voor mezelf dan voor m’n vrienden of familie. Er heeft nog nooit iemand een probleem van gemaakt. Waarom het dan toch moeilijk is om zoiets te zeggen, komt denk ik door de maatschappij. Je hoort ook horrorverhalen. Er wordt je een bepaalde druk opgelegd en volgens de maatschappij is ‘hetero’ normaal. Ik vind het nu geweldig om bij de regenboog te horen en voel me inmiddels heel erg comfortabel over m’n seksualiteit. Ik kan zijn wie ik ben.’

Dit verhaal komt uit het Boekje ‘Out & Proud op de Veluwe’, gemaakt door Village People ter gelegenheid van Coming Out dag 2020.
Foto: Karin Huijzendveld.

Meer Verhaal voor jou

Een leven als twee vrouwen met twee dochters op de Veluwe was soms moeilijk

Claudia Stekelenburg en Dinie Langelaar (54 en 67) uit Harderwijk ‘We zijn 27 jaar samen en leerden elkaar leren kennen op s’Heerenloo in Ermelo, waar onze liefde begon. Wij zijn allebei op andere fases in ons leven uit de kast gekomen’. Claudia: ‘Op m’n...

Lees hier meer

‘We zijn gewoon mensen, het is niet raar’

Emma (13) woont in Hoogland (transgender, voornaamwoorden zij/haar) Emma zit in de eerste klas van de middelbare school (havo/vwo). ‘Ik heb eigenlijk nooit nagedacht over mijn gender. Ik was gewoon een meisje, dat was zo duidelijk, ik heb niet hoeven...

Lees hier meer

Voor nu houd ik het maar gewoon op ‘Mees: het mens’

Mees van Rijswijk (21) uit Harderwijk ‘Ik ben in mijn leven een paar keer uit de kast gekomen. Eerst dacht ik dat ik bi was, toen lesbisch. Maar nu weet ik het zeker: ik ben transgender. Voor mij houdt dat in dat ik...

Lees hier meer