Er wordt je een bepaalde druk opgelegd en volgens de maatschappij is ‘hetero’ normaal

Isabel Fijn van Draat (19) uit Harderwijk

‘Ik was een jaar of 14 toen ik me realiseerde dat ik een girlcrush op een goede vriendin van me had. Het was in een tijd dat er op social media meer aandacht voor kwam en dat kwam mij eigenlijk wel goed uit. Want ik had het ‘t liefst niet willen zeggen en er met een grap uit willen komen. Maar zo ging het niet. Ik heb eigenlijk gewoon tegen m’n vriendenclubje, waar die vriendin die ik heel leuk vond ook in zat, gezegd: ‘Ik val op meiden’. Ik was er best zenuwachtig over, maar ze reageerden heel positief en het viel me 100% mee. Daarna was het voor anderen geen issue meer. Wel voor mezelf, want het heeft best nog even geduurd, voordat ik me zelf er ook comfortabel mee voelde. Dat is waarschijnlijk ook waarom ik mezelf eerst bi noemde, en pas daarna lesbisch. Het had tijd nodig, maar meer voor mezelf dan voor m’n vrienden of familie. Er heeft nog nooit iemand een probleem van gemaakt. Waarom het dan toch moeilijk is om zoiets te zeggen, komt denk ik door de maatschappij. Je hoort ook horrorverhalen. Er wordt je een bepaalde druk opgelegd en volgens de maatschappij is ‘hetero’ normaal. Ik vind het nu geweldig om bij de regenboog te horen en voel me inmiddels heel erg comfortabel over m’n seksualiteit. Ik kan zijn wie ik ben.’

Dit verhaal komt uit het Boekje ‘Out & Proud op de Veluwe’, gemaakt door Village People ter gelegenheid van Coming Out dag 2020.
Foto: Karin Huijzendveld.

Meer Verhaal voor jou

Piet kwam pas op z’n 55e voor zijn geaardheid uit, terwijl hij ‘het’ al z’n 16e wist!

Piet van Veen en Henk Pol (65 en 73) uit Harderwijk ‘Wij zijn opgegroeid in Nijkerk en Zuilichem, de ‘Biblebelt’. Dat maakte het in onze jeugd onmogelijk om uit de kast te komen. Ook vanuit het geloof waarin we zijn grootgebracht, was daar...

Lees hier meer

Ik ben van Turkse afkomst, moslim én queer

Gazi Duran (30) uit Harderwijk/Amersfoort Gazi is queer en bestuurslid van Stichting Maruf, die zich inzet voor lhbtimoslimjongeren. Gazi: ‘Uit de kast komen was voor mij een lang en zwaar proces. De samenkomst van mijn verschillende identiteiten gaf me extra druk. Ik ben van...

Lees hier meer

Mijn ouders tolereerden me, maar enkele zussen en zwagers verguisden me

Bep Timmer (64) uit Harderwijk ‘Ik was een meisje dat ravotte, voetbalde en op trekkers rondreed. Met nog 3 zussen en een broer ben ik protestants-christelijk opgevoed. Het geloof speelde een grote rol: bijbel, naar de kerk, catechisatie en belijdenis. Op mijn 16e...

Lees hier meer