‘Gender hoeft niet altijd man of vrouw te zijn’

Khai (18) woont in Hierden
(non-binair, voornaamwoorden die/diens en hen/hun)

 

Khai is eerstejaars aan de mbo-opleiding Dierverzorging in Raalte.
‘Op mijn 16e begon ik na te denken over gender en wat het inhoudt om man of vrouw te zijn. Ik realiseerde me dat ik daar eigenlijk helemaal niet tussen pas. Een vriend van me gebruikte die/diens en hen/hun en omdat dat neutrale voornaamwoorden zijn ging ik ze ook proberen. Vond ik superchill. Eerst bij m’n vrienden, daarna bij m’n ouders en familie. Toen viel het eigenlijk allemaal op z’n plek voor mij.’

‘Als ik achteraf terugkijk heb ik me nooit comfortabel gevoeld als vrouw. Dat vakje paste gewoon niet bij mij. Maar man paste me ook niet. Ik ben non-binair, een parapluterm. Ik definieer mezelf als agender. Agender betekent dat ik me niet-man en niet-vrouw voel.’
‘Ik kwam twee jaar geleden uit de kast als biseksueel, een halfjaar daarna toch maar als lesbisch, omdat ik toch niet echt op mannen viel. Dat hadden niet zo veel mensen verwacht. Ik deed ook wel altijd erg m’n best om mannen leuk te vinden. Met uit de kast komen als non-binair heb ik langer gewacht. Eerst kwam ik uit de kast bij mijn vrienden, die vonden het allemaal heel normaal. Toen ik een jaar geleden bij m’n ouders uit de kast kwam als non-binair, vonden zij dat best lastig. Ze hebben nog steeds wel moeite met de naam Khai en noemen me soms nog bij m’n deadname. Maar het gaat wel steeds beter.’

‘Toen ik net uit de kast kwam droeg ik vaker masculiene kleding en uitte ik me ook zo om zo min mogelijk als vrouw gezien te worden. Nu maakt het me niet uit hoe ik me kleed, als ik maar comfortabel ben. Kleding is maar kleding en ik heb er schijt aan of het op de ‘mannen’- of ‘damesafdeling’ ligt.’

‘Freedom of gender betekent voor mij dat je elk gender kunt zijn dat je bent. Zonder dat iemand je daarin lastigvalt. Dus niet uitgescholden worden op straat, geen judgement over de kleding waarmee je je uit, genderneutrale toiletten, geen discriminatie omdat je niet cis bent en niet meer de vraag wat er in je broek zit.’

Foto: Carla Kogelman, ‘Freedom of gender’.
Tekst: Mariëtte Raap | De Schrijffabriek

Meer Verhaal voor jou

‘Het leven heeft sinds de hormonen veel meer kleur, alsof de sluier ervan af is’

SKY (34) komt uit harderwijk (non-binair, voornaamwoorden hen/hun)   Sky is vaste barkeeper bij Village People, vrijwilliger bij Transvisie en mantelzorger. ‘Ik realiseerde me op m’n 18e dat ik niet in het plaatje paste. Als je non-binair bent, merk je...

Lees hier meer

Ze dachten dat het een fase was, maar de ‘fase’ ging niet over…

Jessica (42) uit Harderwijk Jessica is opgegroeid in Brabant, waar ze op de middelbare school voor het eerst uit de kast kwam: ‘Ik werd -hoe cliché- voor het eerst verliefd op mijn lerares Nederlands van de middelbare school. Ik durfde toen tegen...

Lees hier meer

Ik weet niet beter dan dat ik twee ontzettend lieve moeders heb die allebei voor mij door het vuur zouden gaan

Nikki Stekelenburg en Anouk Rademaker (20 en 23) uit Harderwijk/Utrecht Nikki: ‘Hoogspanning staat symbool voor onze relatie en voor mijn coming out op de Veluwe. Ik twijfel of ik ooit wel echt in de kast heb gezeten? Of ik er ooit wel echt uitgekomen...

Lees hier meer