Terug naar begin » internationaal

Category: internationaal

EU-hof: geslachtsveranderingen moeten in elke lidstaat worden erkend

Alle lidstaten van de Europese Unie moeten een geslachtsverandering erkennen die in een andere lidstaat is geregistreerd. Dat heeft het Europese Hof vrijdag bepaald.

Een geboren Roemeense die zich in het Verenigd Koninkrijk als man had laten registreren, spande de zaak aan. De man wilde de wijziging vervolgens ook verwerken in zijn Roemeense geboorteakte, maar dat weigerden de Roemeense autoriteiten. Roemenië vond dat de man een nieuwe procedure moest beginnen voor de wijziging van zijn geslacht naar man.

De man stapte hiermee naar de rechter in Roemenië. Die rechter legde de vraag voor aan het Europese Hof van Justitie. Dat oordeelt nu dat een geslachtsregistratie in een EU-land moet worden erkend in elke andere lidstaat.

Roemenië kwam onder andere met het verweer dat het VK in 2017, toen de geslachtsverandering gaande was, al van plan was uit de EU te vertrekken. Het hof verwierp dat verweer, omdat het VK op dat moment nog lid was van de EU.

Ruim helft van lhbti+’ers houdt bij vakantieplannen rekening met tolerantie in een land

‘Geen overstap in Qatar’

Een bepaalde plek mijden vanwege je seksuele geaardheid of gender-identiteit: 57 procent van lhbti+’ers houdt bij het boeken van hun vakantie rekening met hoe het op de bestemming met de acceptatie gesteld is.

Dat blijkt uit het jaarlijkse Pride-onderzoek van EenVandaag onder leden van het Opiniepanel. Aan het onderzoek deden 2.655 mensen mee uit de lhbti+-gemeenschap (lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender, intersekse en queer personen).

Geen streng religieuze landen

Voor de hand ligt dat landen met een streng religieuze inslag of waar straffen op homoseksualiteit staan, voor veel lhbti+’ers bij voorbaat afvallen. Veel deelnemers laten weten dat regio’s als het Midden-Oosten of delen van Afrika voor hen altijd een no-go zullen zijn.

Daarbij nemen ze hun veiligheid in overweging, maar ook als zij hun geaardheid verborgen kunnen houden, zouden ze die landen uit principe niet willen sponsoren door ernaar toe te gaan. “Ik zou zelfs nooit een overstap willen maken in een land als Qatar”, vertelt een deelnemer. “Niet uit angst dat me iets wordt aangedaan op het vliegveld, maar puur om de lhbti+-rechten daar.”

 

Bron:: 1Vandaag

Georgië neemt omstreden wet aan tegen lhbtqia+-rechten

Leiders van de regerende partij Georgische Droom zeggen dat de wet nodig is om de traditionele normen in Georgië te behouden en minderjarigen te beschermen. De conservatieve orthodoxe kerk heeft hier veel invloed op.

Tamara Jakeli, directeur van Tbilisi Pride, zegt tegen persbureau Reuters dat het wetsvoorstel haar organisatie waarschijnlijk dwingt de deuren te sluiten.

“Deze wet is het verschrikkelijkste dat de lgbt-gemeenschap in Georgië kan overkomen”, zegt Jakeli. “We kunnen zo niet blijven functioneren.”

De wet is belangrijker geworden in de aanloop naar de verkiezingen in oktober. Georgische Droom wil opnieuw de grootste partij worden en voert actief campagne tegen lhbtqia+-rechten.

In welke landen mag iedereen met elkaar trouwen?

Op 1 april 2001 schreef Nederland geschiedenis. Na een jarenlange strijd werd ons land het eerste waar koppels van hetzelfde geslacht met elkaar in het huwelijksbootje kunnen stappen. Twintig jaar later hebben vele landen dit voorbeeld gevolgd. We maakten een compleet overzicht van de plekken waar iedereen anno 2022 met elkaar kan trouwen. We gebruiken hier expliciet niet de term ‘homohuwelijk’, maar de openstelling van het huwelijk voor paren van gelijk geslacht.

nederland (sinds 1 april 2001)

Klokslag middernacht stond de Amsterdamse burgemeester Job Cohen op 1 april 2001 in de startblokken om de eerste vier koppels van gelijk geslacht in de echt te verbinden. Daar ging een decennialange strijd aan vooraf. Al in de jaren zestig pleitte Harry Thomas met zijn Nederlandse Homofielen Partij voor gelijke huwelijksrechten. Ook jurist Jan Wolter Wabeke voerde er in samenwerking met de GayKrant jarenlang campagne voor. Pas in de jaren negentig belandde de kwestie op de agenda in de Tweede Kamer, mede dankzij Boris Dittrich. 109 Kamerleden stemden voor, 33 tegen en drie jaar later was huwelijksgelijkheid eindelijk een feit. Inwoners van de bijzondere gemeenten Bonaire, Sint Eustatius en Saba hebben sinds 10 oktober 2012 gelijke huwelijksrechten, maar die van Aruba, Curaçao en Sint Maarten nog altijd niet.

Bron: Winq, lees verder op winq.nl voor het complete overzicht.