Terug naar begin » lhbtiq rechten

Category: lhbtiq rechten

Petitie: Biedt trans mensen wettelijke bescherming tegen haat

Iedereen verdient het om veilig te kunnen leven. Helaas is dat voor transgender mensen nog steeds niet vanzelfsprekend. Haat tegenover trans mensen neemt de afgelopen jaren alleen maar toe. Tegen de meest voorkomende vormen van deze haat zijn trans mensen nog niet eens wettelijk beschermd. Uitbreiding van het verbod op groepsbelediging kan dit veranderen. Daarom startte Transgender Netwerk een petitie die de Tweede Kamer oproept om zo’n verbod snel aan te nemen. COC steunt de petitie van harte.

Help mee, teken HIER de petitie!

Haat tegen transgender en non-binaire mensen blijft maar groeien. De Groene Amsterdammer liet vorig jaar zien dat de hoeveelheid haatberichten tegen transgender mensen op social media in drie jaar tijd is vertienvoudigd: van 5000 haatberichten in 2020 naar 50.000 in 2023.

Online haat blijft niet online; Europees onderzoek laat al zien dat meer dan een derde van de trans mensen te maken had met verbale agressie in hun dagelijks leven. Uit eerder onderzoek  bleek al dat een kwart van de transgender personen aangeeft herhaaldelijk last te hebben van geroddel, pesten, stalken of intimidatie online. Uit nieuw onderzoek van het CBS blijkt zelfs dat non-binaire mensen afgelopen jaar tien keer vaker dan de rest van de bevolking online bedreigd, geïntimideerd en gepest worden. Hier moeten we actie tegen ondernemen.

Bescherm iedereen tegen haat, ook trans mensen. Teken de petitie!

Wettelijke bescherming

Tegen deze haat wordt nog weinig gedaan. Een groot deel ervan is zelfs niet strafbaar, terwijl het wel grote impact heeft! Haat zorgt ervoor dat veel transgender mensen onveilig zijn en dat zij zich minder uitspreken en minder zichtbaar durven zijn. Daarom moet groepsbelediging van transgender en non-binaire mensen strafbaar worden. Net zoals je in Nederland groepen mensen allang niet mag beledigen vanwege hun etniciteit, geloof, homo- of heteroseksuele gerichtheid of lichamelijke, psychische of verstandelijke handicap. Door geslacht aan dit rijtje toe te voegen, kan online en offline haat tegen trans en non-binaire mensen veel beter aangepakt worden. Op grond van dit wetsvoorstel, kan de haat en discriminatie beter bestreden en vervolgd worden.

Petitie

Er ligt nu eindelijk een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer dat de bescherming tegen groepsbelediging moet uitbreiden met de grond geslacht, genderidentiteit, genderexpressie en geslachtskenmerken. Het wetsvoorstel verduidelijkt dat alle vormen van discriminatie van transgender, non-binaire, intersekse, bi+, lesbische, queer en aseksuele personen verboden en strafbaar is. Daarom is dit het moment om te laten zien dat we transgender mensen steunen! En dat iedereen in Nederland gewoon veilig zou moeten zijn.

Het is noodzakelijk om ons uit te spreken vóór de wetswijziging en vóór de veiligheid van trans personen online en op straat. Daarom roepen wij via een petitie de Tweede Kamer op: stem vóór de uitbreiding van het verbod op groepsbelediging! Zodat iedereen in Nederland veilig zichzelf kan zijn. Bescherm iedereen tegen haat, ook trans mensen!

Teken de petitie hier!

Help mee: deel dit bericht en verspreid onderstaande afbeelding.

Foto: Prins de Vos