De Tweede Kamer debatteerde donderdag 26 september over de ‘hate crime-wet’: een wetsvoorstel dat pleit voor hogere straffen voor discriminerend geweld. COC pleit hier al langer voor, maar wat houdt het voorstel precies in?
De wet heet officieel “strafverhoging voor discriminatoir gemotiveerde geweldsdelicten”, maar in de volksmond wordt het ook wel de ‘hate crime-wet’ genoemd. Het wetsvoorstel, dat werd ingediend door Frans Timmermans (GL|PvdA) en Mirjam Bikker (CU), maakt het mogelijk om daders van discriminerend geweld zwaarder te straffen. Zo kan de straf voor mishandeling of belediging op basis van iemands geaardheid verhoogd worden van drie naar vier jaar. Ook het vernielen van regenboogpaden of regenboogvlaggen kan aan de hand van deze wet strenger worden bestraft.
kras op je ziel
COC Nederland voert al jaren actie om deze wet erdoor te krijgen. “Het is afschuwelijk als je klappen krijgt om wie je bent, van wie je houdt of om je huidskleur”, zegt COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. “Je krijgt niet alleen een klap op je hoofd, maar ook een kras op je ziel.” Tijdens de afgelopen Pride Amsterdam voerde COC actie voor deze wet met behulp van spandoeken. “We pleiten voor dit wetsvoorstel samen met organisaties van mensen van kleur, Joodse-, Turkse- en Marokkaanse Nederlanders, vrouwen en mensen met een beperking.”
COC, Transgender Netwerk, NNID en Bi+ hebben een brief naar de Tweede Kamer gestuurd om steun voor het wetsvoorstel te betuigen. Landen zoals België, Duitsland, Frankrijk, Italië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten hebben al vergelijkbare wetgeving. Uiteraard is het wetsvoorstel ook van toepassing op discriminatie op basis van huidskleur, afkomst, geloofsovertuiging en beperkingen.
verlenging van gevangenisstraffen
Mikal Tseggai, Tweede Kamerlid van GroenLinks/PvdA, legt op Instagram uit: “Wij hebben daarom een wetsvoorstel ingediend dat ervoor zorgt dat discriminatie en racisme worden meegenomen in de rechtspraak. Als dit aan de orde is in een strafproces, kan de gevangenisstraf met maximaal een derde worden verlengd.”
In deze video van GroenLinks/PvdA wordt het nog eens duidelijk uitgelegd:
De Tweede Kamer begint op donderdag 26 september met de behandeling van de hate-crimewet.
Iedereen verdient het om veilig te kunnen leven. Helaas is dat voor transgender mensen nog steeds niet vanzelfsprekend. Haat tegenover trans mensen neemt de afgelopen jaren alleen maar toe. Tegen de meest voorkomende vormen van deze haat zijn trans mensen nog niet eens wettelijk beschermd. Uitbreiding van het verbod op groepsbelediging kan dit veranderen. Daarom startte Transgender Netwerk een petitie die de Tweede Kamer oproept om zo’n verbod snel aan te nemen. COC steunt de petitie van harte.
Help mee, teken HIER de petitie!
Haat tegen transgender en non-binaire mensen blijft maar groeien. De Groene Amsterdammer liet vorig jaar zien dat de hoeveelheid haatberichten tegen transgender mensen op social media in drie jaar tijd is vertienvoudigd: van 5000 haatberichten in 2020 naar 50.000 in 2023.
Online haat blijft niet online; Europees onderzoek laat al zien dat meer dan een derde van de trans mensen te maken had met verbale agressie in hun dagelijks leven. Uit eerder onderzoek bleek al dat een kwart van de transgender personen aangeeft herhaaldelijk last te hebben van geroddel, pesten, stalken of intimidatie online. Uit nieuw onderzoek van het CBS blijkt zelfs dat non-binaire mensen afgelopen jaar tien keer vaker dan de rest van de bevolking online bedreigd, geïntimideerd en gepest worden. Hier moeten we actie tegen ondernemen.
Bescherm iedereen tegen haat, ook trans mensen. Teken de petitie!
Wettelijke bescherming
Tegen deze haat wordt nog weinig gedaan. Een groot deel ervan is zelfs niet strafbaar, terwijl het wel grote impact heeft! Haat zorgt ervoor dat veel transgender mensen onveilig zijn en dat zij zich minder uitspreken en minder zichtbaar durven zijn. Daarom moet groepsbelediging van transgender en non-binaire mensen strafbaar worden. Net zoals je in Nederland groepen mensen allang niet mag beledigen vanwege hun etniciteit, geloof, homo- of heteroseksuele gerichtheid of lichamelijke, psychische of verstandelijke handicap. Door geslacht aan dit rijtje toe te voegen, kan online en offline haat tegen trans en non-binaire mensen veel beter aangepakt worden. Op grond van dit wetsvoorstel, kan de haat en discriminatie beter bestreden en vervolgd worden.
Petitie
Er ligt nu eindelijk een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer dat de bescherming tegen groepsbelediging moet uitbreiden met de grond geslacht, genderidentiteit, genderexpressie en geslachtskenmerken. Het wetsvoorstel verduidelijkt dat alle vormen van discriminatie van transgender, non-binaire, intersekse, bi+, lesbische, queer en aseksuele personen verboden en strafbaar is. Daarom is dit het moment om te laten zien dat we transgender mensen steunen! En dat iedereen in Nederland gewoon veilig zou moeten zijn.
Het is noodzakelijk om ons uit te spreken vóór de wetswijziging en vóór de veiligheid van trans personen online en op straat. Daarom roepen wij via een petitie de Tweede Kamer op: stem vóór de uitbreiding van het verbod op groepsbelediging! Zodat iedereen in Nederland veilig zichzelf kan zijn. Bescherm iedereen tegen haat, ook trans mensen!
Teken de petitie hier!
Help mee: deel dit bericht en verspreid onderstaande afbeelding.
Foto: Prins de Vos
Paus Franciscus gaat akkoord met het zegenen door priesters van relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht.
Lees verder
Steeds meer mensen in migranten- en vluchtelingengemeenschappen proberen ideeën over man/vrouw-verhoudingen en lhbtiqa+ te veranderen en maken deze onderwerpen bespreekbaar.
Lees verder
De Internationale Schaakfederatie (FIDE) heeft een nieuw beleid uitgebracht over transgender schaakspelers. Daarin staat dat transgender vrouwen “geen recht hebben om deel te nemen aan officiële FIDE-evenementen voor vrouwen.
Lees verder
Op 20 november 2022 herdenken we 327 trans en genderdiverse mensen die het afgelopen jaar zijn vermoord om wie ze zijn, onder wie een slachtoffer in Nederland.
Lees verder
Stel de mensenrechten van LHBTI personen en andere groepen aan de orde in Qatar. Die oproep aan de regering doet het COC op 16 november in een brief.
Lees verder