Roze Zaterdag 2024 in Groningen ‘belangrijker dan ooit’

Zaterdag, 22 juni, was Groningen de gaststad voor Roze Zaterdag 2024. Het was de derde keer dat de oudste pride van Nederland in de ‘metropool van het Noorden’ werd georganiseerd. Roze Zaterdag is het hoogtepunt van het Queer Year Groningen met een uitgebreid programma in de hele stad, waaronder een Pride Walk en een grootse Mainstage op de Grote Markt. 

Na 1985 en 2011 was het zaterdag 22 juni opnieuw de beurt aan Groningen om zich van diens kleurrijkste kant te laten zien tijdens Roze Zaterdag 2024. Roze Zaterdag, het oudste evenement voor de lhbtiqa+ gemeenschap, bestaat al sinds eind jaren zeventig en heeft elk jaar een andere gaststad. Sinds de toewijzing van de organisatie aan Groningen in 2022 is er gewerkt aan een uitgebreid programma. Niet alleen voor komende zaterdag, maar ook in de aanloop naar deze dag zijn er veel activiteiten georganiseerd als onderdeel van het Queer Year.

Groningen was er weer klaar voor, zegt wethouder diversiteit Manouska Molema: “Ik ben er trots op dat Roze Zaterdag 2024 weer in Groningen werd gehouden. In Groningen mag je zijn wie je bent! Iedereen is verschillend en bij ons er is ruimte voor al die verschillen. Sterker nog: het maakt Groningen de kleurrijke en fijne gemeente die het is. Tijdens Roze Zaterdag mag iedereen het zelf ervaren. Niet alleen op 22 juni, maar het hele jaar door, mag je in Groningen zijn wie je bent!”

Roze Zaterdag is de kans voor steden om zich van diens lhbtiqa+ vriendelijkste kant te laten zien. En dat dat nodig is blijkt uit recente cijfers en onderzoeken. Uit de resultaten van de Gezondheidsmonitor Jeugd van GGD blijkt dat de tolerantie ten aanzien van lhbtiqa+ personen bij jongeren steeds verder afneemt. Eerder onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) liet ook al zien dat jonge lhbtiqa+ personen vaker worden gepest. Op 15 mei werd de Rainbow Index 2024 gepubliceerd. Nederland staat, net als vorig jaar, op nummer 14. COC Nederland liet weten dit zorgwekkend te vinden.

“Tijdens onze Roze Zaterdag in Groningen staat centraal dat we de diversiteit vieren en tegelijkertijd aandacht vragen voor de positie van de lhbtiqa+ gemeenschap, die in onze beleving steeds vaker onder druk komt te staan. Het is daarom belangrijker dan ooit dat we in al onze diversiteit zichtbaar zijn op Roze Zaterdag”, aldus Mark Gils, voorzitter van Roze Zaterdag Groningen.

“Roze Zaterdag is van oudsher voor veel mensen in onze gemeenschap een belangrijke dag om zichtbaar te zijn. Zichtbaarheid is voor onze gemeenschap – zeker nu – noodzakelijk. Ik hoop dat veel mensen naar Groningen zullen komen om zich gezien en gevierd te voelen”, aldus Simon Timmerman, voorzitter van Roze Zaterdagen Nederland.

Meer nieuws voor jou

COC: ‘Ieder kind moet zichzelf kunnen zijn’

Ieder kind moet zichzelf kunnen zijn, zich vrij kunnen ontwikkelen en geaccepteerd worden, ongeacht verschillen. Met die boodschap ondersteunt het COC middelbare scholen en middelbare scholieren al jaren. Het COC is in gesprek met basisschooldocenten omdat ook die op een...

Lees hier meer

Koningin Maxima op bezoek bij Roze in Blauw

Koningin Máxima gaat op 3 oktober op bezoek bij het jarige politienetwerk Roze in Blauw. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst in een persbericht. Voor het werkbezoek reist hare majesteit af naar de Politieacademie in Amsterdam. Het werkbezoek vindt plaats in het...

Lees hier meer

Canada stemt in met nieuwe wet die homogenezing verbiedt

In Canada hebben politici woensdag unaniem voor een verbod op 'homogenezing' gestemd. Een nieuwe wet maakt het strafbaar om te proberen iemands seksuele geaardheid te veranderen. Het wetsvoorstel moet nog wel worden goedgekeurd door de Canadese senaat, maar de verwachting...

Lees hier meer