Voor het eerst zijn twee vrouwen met elkaar getrouwd op Curaçao
Melinda Angel en Danika Marquez stapten zaterdag op Curaçao in het huwelijksbootje
Zaterdag, 27 juli, was een historische dag in de geschiedenis van Curaçao. Voor het eerst trouwden daar twee vrouwen met elkaar. Sinds 12 juli is het mogelijk dat mensen van hetzelfde geslacht met elkaar mogen trouwen. Na die uitspraak zijn nog zeker acht koppels in ondertrouw gegaan.
Curaçao en Aruba hebben lang dwarsgelegen als het gaat om de openstelling van het huwelijk. Op 6 december 2022 bepaalde het gemeenschappelijke Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint-Maarten en van Bonaire, Sint-Eustatius en Saba al dat mensen van hetzelfde geslacht met elkaar moeten kunnen trouwen. Maar de regeringen van Aruba en Curaçao gingen hiertegen in cassatie.
per direct
Op 12 juli bepaalde de Hoge Raad in Den Haag dat de uitspraak van het gemeenschappelijke Hof van Justitie in stand blijft, en mochten mensen van hetzelfde geslacht per direct met elkaar trouwen op Aruba en Curaçao.
Op Curaçao is het eerste huwelijk inmiddels voltrokken, minstens acht andere koppels zijn in ondertrouw gegaan. Melinda Angel en Danika Marquez gaan de geschiedenis in als de eerste twee vrouwen die met elkaar in de echt verbonden worden op Curaçao. Aan dagblad Trouw vertellen ze over de lange strijd die daaraan voorafging.
aruba: nog even geduld aub
Op Aruba moeten mensen iets langer wachten: de Dienst Burgerlijke Stand heeft pas vanaf oktober weer plek om nieuwe stellen in ondertrouw te laten gaan.
Meer nieuws voor jou
Stevigere aanpak voor veiligheid lhbtiq’ers op school
Omdat elke leerling zich vrij en veilig moet kunnen voelen op school, komt er een meldpunt voor leerlingen en ouders, een meldplicht voor scholen bij ernstige incidenten en gaat de Inspectie eerder en harder ingrijpen. Dat is nodig, omdat nog...
Lees hier meerEerste LHBTIQ+ camping van Nederland: op De Paradijsvogel mag echt iedereen zichzelf zijn
Het wordt de eerste (pop-up) camping voor LHBTIQ+ kinderen in Nederland: op 29 juli slaat camping De Paradijsvogel haar vleugels uit in Lelystad. De 15-jarige Devin is ’anders’, zo omschrijft moeder Brenda Schaaper. „Mijn kind is non-binair. In het begin...
Lees hier meerNederlanders positiever geworden over lhbt’ers, maar acceptatie stagneert
Nederlanders zijn in de loop van de afgelopen vijftien jaar positiever gaan denken over lhbt'ers. Dat blijkt uit een terugkerend onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Vergeleken met andere Europese landen doet Nederland het relatief goed; alleen IJsland scoort qua...
Lees hier meer