Pas op m’n 60e sprak ik er voor het eerst met iemand over

Aty van Nes (78) uit Ermelo

‘Pas op m’n 60e sprak ik er voor het eerst met iemand over en kon ik dat deel van mezelf accepteren. Ik was met een goede vriendin en haar partner op vakantie in Afrika toen ik op een avond tegen haar zei: ‘Ik wil met je praten, en misschien wil je daarna wel nooit meer met mij praten…’. Ze reageerde positief en zei: ‘Jij gaat als een nieuwe Aty terug naar Nederland’. Ik heb vervolgens jaren nagedacht over hoe ik het zo lang zwijgend heb volgehouden. Daar kom ik nu langzaam achter. Ik heb m’n hele leven ongelooflijk hard achter iedereen aangerend, was de oudste van zes kinderen. Altijd klaargestaan en iedereen geholpen. Nu kunnen ze het allemaal zelf en ben ik ineens alleen. Ik heb nooit tijd en ruimte gehad voor een partner, dus ik miste het ook niet. Het kon, mocht én hoorde ook niet. Ik kom uit een gereformeerd, Amsterdams nest waarin hetero de gewoonte is. Als ik eens een vrouw aardig vond, dan ging ik er niet meer heen. Hoewel ik sociologische vakken heb gegeven in het mbo-onderwijs, waarin ik ook over lhbti lesgaf, bestempelde ik mezelf totaal niet als lesbisch. Ik heb het m’n ouders nooit kunnen vertellen, die waren al overleden. M’n broers en zussen reageerden verschillend, maar wel positief. Mijn schoonzusje zei: ‘Ik vind het prima, als je maar blijft wie je bent en niet verandert.’

Dit verhaal komt uit het Boekje ‘Out & Proud op de Veluwe’, gemaakt door Village People ter gelegenheid van Coming Out dag 2020.
Foto: Karin Huijzendveld.

Meer Verhaal voor jou

Onze coming out was onze liefdesverklaring aan elkaar

Laura en Karin Meesters-Hulsbosch (35 en 51) met Jippe uit Harderwijk Karin is opgegroeid op de Veluwe. Laura kende de Veluwe van vakanties op de camping in Ermelo. Karin: ‘Onze coming out was onze liefdesverklaring aan elkaar. We zijn allebei getrouwd geweest met...

Lees hier meer

Het verkleden als vrouw werd misschien wel normaler gevonden dan homoseksualiteit

Kars Karssen (Lola Vintage) (57) uit Harderwijk ‘Ik heb nooit een coming out gehad. Niemand heeft mij ook ooit wat gevraagd en ik heb het nooit iemand gezegd. Toen m’n vader doodging, zei m’n moeder: ‘Nu ben je helemaal vrij en kun je...

Lees hier meer

Er wordt je een bepaalde druk opgelegd en volgens de maatschappij is ‘hetero’ normaal

Isabel Fijn van Draat (19) uit Harderwijk ‘Ik was een jaar of 14 toen ik me realiseerde dat ik een girlcrush op een goede vriendin van me had. Het was in een tijd dat er op social media meer aandacht voor kwam en...

Lees hier meer