Pas op m’n 60e sprak ik er voor het eerst met iemand over

Aty van Nes (78) uit Ermelo

‘Pas op m’n 60e sprak ik er voor het eerst met iemand over en kon ik dat deel van mezelf accepteren. Ik was met een goede vriendin en haar partner op vakantie in Afrika toen ik op een avond tegen haar zei: ‘Ik wil met je praten, en misschien wil je daarna wel nooit meer met mij praten…’. Ze reageerde positief en zei: ‘Jij gaat als een nieuwe Aty terug naar Nederland’. Ik heb vervolgens jaren nagedacht over hoe ik het zo lang zwijgend heb volgehouden. Daar kom ik nu langzaam achter. Ik heb m’n hele leven ongelooflijk hard achter iedereen aangerend, was de oudste van zes kinderen. Altijd klaargestaan en iedereen geholpen. Nu kunnen ze het allemaal zelf en ben ik ineens alleen. Ik heb nooit tijd en ruimte gehad voor een partner, dus ik miste het ook niet. Het kon, mocht én hoorde ook niet. Ik kom uit een gereformeerd, Amsterdams nest waarin hetero de gewoonte is. Als ik eens een vrouw aardig vond, dan ging ik er niet meer heen. Hoewel ik sociologische vakken heb gegeven in het mbo-onderwijs, waarin ik ook over lhbti lesgaf, bestempelde ik mezelf totaal niet als lesbisch. Ik heb het m’n ouders nooit kunnen vertellen, die waren al overleden. M’n broers en zussen reageerden verschillend, maar wel positief. Mijn schoonzusje zei: ‘Ik vind het prima, als je maar blijft wie je bent en niet verandert.’

Dit verhaal komt uit het Boekje ‘Out & Proud op de Veluwe’, gemaakt door Village People ter gelegenheid van Coming Out dag 2020.
Foto: Karin Huijzendveld.

Meer Verhaal voor jou

‘Het leven heeft sinds de hormonen veel meer kleur, alsof de sluier ervan af is’

SKY (34) komt uit harderwijk (non-binair, voornaamwoorden hen/hun)   Sky is vaste barkeeper bij Village People, vrijwilliger bij Transvisie en mantelzorger. ‘Ik realiseerde me op m’n 18e dat ik niet in het plaatje paste. Als je non-binair bent, merk je...

Lees hier meer

‘Een label geeft me zichtbaarheid, dat is voor mij erg waardevol’

Renee (20) komt uit Zwolle (non-binair, voornaamwoorden die/diens, hen/hun en hij/hem)   ‘Op m’n 14e werd ik voor het eerst niet verliefd op een jongen en werd ik me bewust van m’n queer identiteit, wat je ook terugziet in mijn...

Lees hier meer

‘Ik weet niet of mijn familie ook blij met me is als ik het vertel’

XXXXX Quin (14) komt uit Harderwijk (non-binair, voornaamwoorden die/hun/hen)   ‘Ik ben bij m’n geboorte als meisje aangemerkt en weet sinds anderhalf jaar over mezelf dat ik non-binair ben. Ik ben ook jongen. Ik ben eigenlijk allebei. Dat vind ik...

Lees hier meer