Zorgen bij kabinet om toenemende weerstand in wereld rond lhbti-thema’s

Het kabinet stuit tijdens internationale bijeenkomsten van de Europese Unie en Verenigde Naties steeds vaker op weerstand van landen die zich niet willen inzetten voor rechten van lhbti’ers.

Het kabinet maakt zich daar grote zorgen over en wil daarom meer gaan samenwerken met “gelijkgestelde landen”, schrijven de ministers Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap), Hoekstra (Buitenlandse Zaken) en Schreinemacher (Buitenlandse Handel) vandaag aan de Kamer.
Het kabinet ziet een toename van discriminatie, haat en geweld op grond van “seksuele oriëntatie en gender identiteit en expressie op straat” en is geschokt door de dodelijke schietpartijen bij gaybars in juni in Oslo en in oktober in Bratislava.

Meerdere bewindspersonen merken bij het opkomen voor lhbti-rechten dat een groeiend aantal EU-lidstaten “consequent” onderhandelingen over documenten blokkeert. Uit de brief blijkt niet welke landen dat zijn, maar meerdere landen lijken verwijzingen naar gendergelijkheid te willen schrappen.

De ministers schrijven wel over landen waar de effecten van een “internationale antigenderbeweging” duidelijk zichtbaar zijn. Als voorbeelden noemen ze de situatie in de VS, waar het Hooggerechtshof het federale recht op abortus heeft geschrapt.
Ook stippen ze de verscherpte nationale abortuswetgeving in Hongarije aan en de Europride in Servië, die na veel weerstand uit de samenleving in afgeslankte vorm gehouden werd.

Verder is het kabinet bezorgd over het onderdrukken van vrouwenrechten en het neerslaan van protesten in Iran na de dood van de Koerdisch-Iraanse vrouw Masha Amini. “Hard bevochten rechten worden zelfs in EU- en VN- verband opnieuw punt van discussie”, schrijven de ministers.
Naast het zoeken naar samenwerking met “gelijkgestemde” landen verkent het kabinet de opties om van Nederland een land te maken van “samenkomst en dialoog”. Zo wil het kabinet gastland worden van van de International Day Against Homophobia, Transphobia and Biphobia, een congres over internationale ontwikkelingen op het gebied van lhbti-emancipatie en -beleid.

Over de manier waarop Nederland opkomt voor lhbti-rechten in het buitenland is de laatste tijd regelmatig gediscussieerd rond het WK in Qatar. Tijdens het WK-duel tussen Nederland en Qatar gisteren droeg sportminister Conny Helder een OneLove-speldje om zich uit te spreken voor mensenrechten en tegen alle vormen van racisme en discriminatie.

De landelijke lhbti-belangenorganisatie vond het “nogal slap” dat ze dit nauwelijks zichtbare speldje droeg en niet bijvoorbeeld de veel meer in het oog springende OneLove-band om haar arm.

Meer nieuws voor jou

Nunspeet heeft nu ook een eigen gay community

Op dinsdag 7 juni a.s. om 20.30 uur vindt in Dorpsherberg De Roskam van Nunspeet de officiële lancering plaats van de website van True Colors Nunspeet.  Sprekers bij dit belangwekkende moment zijn COC Zwolle voorzitter Heleen Rompelman, schrijfster Noa Heddergott,...

Lees hier meer

Dit is de Harderwijkse regenboogagenda voor coming out maand oktober 2023!

Gemeente Harderwijk, Village People en de regenboogambassadeurs van Harderwijk hebben deze oktober, coming out-maand, weer een mooi programma samengesteld. Van foto-exposities die lhbtiq'ers op de Veluwe een gezicht geven, tot een dansparty, filmavond, Lhbti-boekentafel en vlaghijsmomenten. Bekijk hier de complete...

Lees hier meer

Alle feiten en cijfers over LHBTIQ+ op een rij

Hoeveel lesbische vrouwen, homo mannen, biseksuele, transgender en intersekse personen (LHBTI’s) zijn er in Nederland? Hoe accepterend is de Nederlandse bevolking tegenover lesbische vrouwen en homo mannen? Wat is de mening van Nederlanders over biseksualiteit en transgender personen? Wat is...

Lees hier meer