Andere lhbtiq+’ers ontmoeten

Je bent eruit, je valt op jongens, op meisjes of op allebei. Of je bent trans, pan of queer. Of je wist al lang dat je lhbtiq+ bent, maar je kon er eerder niet zoveel mee…

En dan? Je wil graag gelijkgestemden ontmoeten, daten en misschien wel naar een lhbtiq+ feestje. Maar waar vind je die? En nog belangrijker: hoe vind je andere lhbtiq+’ers?

Op de Veluwe, in de regio Harderwijk en omstreken moet je dan bij Village People zijn. Village People is het roze hart van de driehoek Amersfoort, Zwolle en Nijmegen.

Netwerken

Als je al iemand kent uit de lhbtiq+ gemeenschap, kun je ook die persoon om advies vragen. Veel mensen zijn zeker bereid om je te helpen, want ze hebben zich zelf ook ooit in dezelfde positie begeven als jij! En ze weten vast waar het leuk is om andere lhbti’ers te onmoeten.

Als je bijvoorbeeld mee bent geweest op een Outway Hojokamp, dan zul je zien dat je hier mensen leert kennen en op deze manier kun je samen gezellige dingen doen en weer meer nieuwe mensen ontmoeten. Als je (nog) niet mee bent geweest op Hojokamp, kan het soms wat lastiger zijn.

 

Vergeet niet dat je nooit de enige bent in je omgeving, dat kán niet. Wel kan het natuurlijk zo zijn dat je nog niet weet dat er meerdere mensen in je omgeving LHBT zijn. Organisaties zoals Jong en Out organiseren vaak meetings waar je gelijkgestemden kunt ontmoeten. Het kan erg spannend zijn om hier alleen heen te gaan, toch is het erg de moeite waard omdat de andere mensen je op je gemak zullen stellen. Zij zijn zelf immers ook ooit nieuw geweest!

Internetdaten: via welke sites/apps?

Als je echt op zoek bent naar dates, kun je via verschillende apps lhbtiq+’ers ontmoeten. Via de standaardapps die door veel jongeren gebruikt worden, kun je als lhbtiq+’er ook daten. Je kunt meestal bij deze apps invullen of je op zoek bent naar ‘mannen’ of ‘vrouwen’. Een paar voorbeelden van apps zijn: Paiq, Tinder, Happn, maar voor meer apps kun je het best gewoon even googlen!

Speciale datingsites/apps voor lhbtiq+’ers:

Waar ben je naar op zoek?

Als je gaat daten via internet, is het belangrijk om te weten waar je naar op zoek bent. Wat verwacht je van een date? Wil je gewoon een gezellige avond, wil je dat het heel serieus is, of wil je misschien wel met iemand naar bed? Het is belangrijk om van jezelf te weten wat je wil en om dit te vragen aan de persoon met wie je gaat daten.

Veilig internetdaten

Daten via internet is leuk, het biedt extra mogelijkheden maar ook gevaren. Want weet je wel zeker wie je voor je hebt? Wil degene met wie je afspreekt hetzelfde als jij? Je moet rekening houden met de volgende dingen.

  1. Spreek bij een eerste date ALTIJD op een openbare plek af. Dus nooit meteen bij iemand thuis!
  2. Vertel aan een goede vriend/familielid dat je een date hebt en waar, spreek af met die persoon dat je een berichtje stuurt als alles goed zit. Dit hoef je helemaal niet stiekem op de wc te doen, je kan gewoon tegen je date zeggen: ‘Ik app even mijn zus dat ik veilig ben aangekomen’! Als je date een betrouwbaar persoon is, zal hij/zij zeker begrijpen dat jij je eigen veiligheid voorop plaatst.
  3. Zorg dat je de laatste trein naar huis haalt, dit voorkomt ongemakkelijke situaties waarin je ongewild met je kersverse date mee naar huis moet…
  4. Zorg dat je voor de afspraak, je date checkt op social media. Dit klinkt wat stalkerig, maar het is eigenlijk gewoon meer een manier om te checken of iemand is wie hij/zij zegt dat hij is. Als iemand heel vaag doet over het geven van zijn achternaam/facebookpagina etc. kan dat een reden zijn om niet met diegene af te spreken.
  5. JUST DO IT! Als jij je aan de vier bovenstaande ‘afspraken’ houdt en goed naar je eigen gevoel blijft luisteren, kan er weinig misgaan. Er is maar één manier om erachter te komen of je iemand leuk vindt, en dat is daten! Daten is ongelooflijk leuk en je leert er veel van. Gewoon doen dus!

Links

COC’s Online Regenboog verkiezingsdebat 2021

5 februari @ 20:00

Wat gaan de Haagse politici doen tegen de stroom van geweldsincidenten tegen LHBTI’s? Vinden de politieke kopstukken dat scholen LHBTI’s mogen afwijzen of moet dat nou eens afgelopen zijn? Moet zogenaamde ‘LHBTI-genezing’ worden verboden? Over deze en soortgelijke kwesties vraagt...

Lees hier meer

Zero discrimination day

1 maart

Zero Discrimination Day is an annual day celebrated by the United Nations (UN) and other international organisations. The day aims to promote equality before the law and in practice throughout all of the member countries of the UN. The day...

Lees hier meer

Internationale vrouwendag

8 maart

Platform Internationale Vrouwendag levert een bijdrage aan het zichtbaar maken van het belang van Internationale Vrouwendag door het publiceren van acitviteiten in Nederland en België rondom 08 maart. Missies op het gebied van vrouw en werk, kunst, sport, gezondheid en...

Lees hier meer