Lesbisch

Lesbisch zijn heeft te maken met je seksuele oriëntatie. Het betekent dat je je als vrouw aangetrokken voelt tot iemand van hetzelfde geslacht. Lesbiennes zijn vrouwen die zich aangetrokken voelen tot vrouwen. Zo zijn homo’s mannen die zich aangetrokken voelen tot mannen.

wat is homoseksualiteit

Geschat wordt dat ongeveer 10% van de mensen homoseksueel is. Dat klinkt misschien niet als veel, maar stel dat je in een klas zit met 30 mensen, dan zouden daar al 3 homoseksuelen in kunnen zitten.

percentage homoseksuelen

Het is niet helemaal zeker wat homoseksualiteit veroorzaakt, maar de meesten zijn het erover eens dat we ermee worden geboren of niet. Toch is het meestal niet zo dat iedereen vanaf de geboorte al weet of hij of zij gevoelens heeft voor mensen van hetzelfde geslacht. Wanneer en hoe je erachter komt dat je je aangetrokken voelt tot mensen van hetzelfde geslacht is voor iedereen weer anders. Sommigen komen daar rond de puberteit achter, anderen komen er pas jaren later achter. De een komt erachter door hevige verliefdheid, de ander weet het gewoon van zichzelf. Er is geen vaste manier of vaste tijd voor om erachter te komen. Het verschilt per persoon.

Bi

Naast homo’s en lesbiennes zijn er ook biseksuelen. Biseksualiteit betekent dat je je zowel tot mannen als vrouwen aangetrokken voelt. Sommige mensen zijn biseksueel met een lichte voorkeur voor mannen, andere biseksuelen hebben een lichte voorkeur voor vrouwen en weer andere biseksuelen vinden allebei precies even leuk!

wat is biseksualiteit

Je staat er niet alleen voor

Erachter komen dat je homo- of biseksueel bent is niet voor iedereen even makkelijk. Voor sommigen kan het behoorlijk lastig zijn. Dit kan te maken hebben met angst om uit de kast te komen, maar het kan natuurlijk ook gewoon zijn dat je (nog) twijfelt. Twijfelen is helemaal niet erg. Het is ook niet makkelijk om zeker te weten op welk geslacht je nu precies valt. Maar het is belangrijk dat je geen label op jezelf probeert te plakken. Val je op meisjes of op jongens? Dat is helemaal prima! Val je op allebei? Dat is ook helemaal prima! Dacht je zeker te weten dat je lesbisch was en val je toch op een jongen? Of dacht je altijd homo te zijn en val je ineens op een meisje? Dat is ook helemaal prima!

Seksuele geaardheid, of lhbtiq+ zijn kan verwarrend zijn, maar weet dat je nooit alleen bent. Als je ermee zit of erg twijfelt, dan kan heel fijn zijn en erg opluchten om met iemand die je vertrouwt erover te praten. Dat kan bijvoorbeeld via de chatknop rechtsonderaan deze pagina, of via mail, of op het forum op deze website. Daarnaast moet je weten dat, ook al ken je misschien niet veel homoseksuelen in je omgeving, er heel veel zijn net zoals jij. Wil je meer lhbtiq+ jongeren leren kennen die hetzelfde doormaken of hebben doorgemaakt als jij? Kom dan naar een middag of avond van Village People in de MESS in Harderwijk.

COC’s Online Regenboog verkiezingsdebat 2021

5 februari 2021 20:00

Wat gaan de Haagse politici doen tegen de stroom van geweldsincidenten tegen LHBTI’s? Vinden de politieke kopstukken dat scholen LHBTI’s mogen afwijzen of moet dat nou eens afgelopen zijn? Moet zogenaamde ‘LHBTI-genezing’ worden verboden? Over deze en soortgelijke kwesties vraagt...

Lees hier meer

Dag van de transgendervisibiliteit

31 maart 2021

De Internationale Dag van Transgendervisibiliteit is een dag om mensen bewust te maken van de discriminatie waar transgenders wereldwijd mee te maken hebben. De dag vindt sinds 2009 jaarlijks plaats op 31 maart. De dag is verzonnen door activist Rachel Crandall...

Lees hier meer

20 jaar homohuwelijk in Nederland

1 april 2021

Op 1 april is het 20 jaar geleden dat in Nederland voor het eerst twee mensen van hetzelfde geslacht trouwden.    

Lees hier meer