Wil je in Harderwijk en omgeving andere lhbtiq+’ers leren kennen? Ben je nieuwsgierig naar wie je bent? Weet je nog niet of je op jongens of meisjes valt, of schaam je je voor wat je voelt? Weet je je geen raad meer omdat je als jongen op jongens valt? Wil je gewoon eens kletsen over hoe het is om ‘het’ te zijn, of wil je alleen maar je gay flirt skills testen en een leuke avond hebben met andere lhbtiq+’ers?

Kom naar Village People in de MESS in Harderwijk (Oranjelaan 11a, Harderwijk).

Village People brengt lhbtiq+’ers uit alle culturen bij elkaar: elke 1e en 3e donderdagavond van de maand in het Village People Café (19.30-23.30 u), maar ook op speciale Village People jongerenmiddagen (elke laatste zaterdagmiddag van de maand 14-17u.), Salonmiddagen voor ouderen (elke 2e donderdagmiddag van de maand 14.30-17 u.) en op de dansvloer, online én op film- en thema avonden.

 

In deze video leggen de oprichters van Village People en de bezoekers zelf, uit wat Village People in Harderwijk is en voor hen betekent:

Village People
De naam Village People vinden wij een naam die goed bij dit project past. Het zegt wat wij zijn: people from the village, maar is tegelijk ook een feestelijke naam, met een knipoog. Iedereen in onze lhbtiq+ doelgroep kent ‘The Village People’ wel, bekend van disconummer als YMCA en In the navy.

Lhbti bespreekbaar maken
Maar wij zíjn ook écht Village People; we zitten er zelf middenin; we zitten allemaal in dezelfde gay pride boot en willen een vangnet voor elkaar en andere uit de regio zijn. We willen met z’n allen een openlijke en toegankelijke lhbtiq+ scene opzetten en het onderwerp lhbtiq+ bespreekbaar maken. In de uitingen zal dit tot uitdrukking komen in aan de ene kant dorpse folklore en aan de andere kant gay uitdagende uitingen. Dat roept vragen op, het trekt aandacht. Daarmee vragen we aandacht van niet-lhbtiq+’ers: zie ons zoals we zijn en wij mogen er óók zijn. Niet als een geijkt plaatje, maar gewoon zoals we zijn: gewone mensen, die toevallig op iemand van hetzelfde geslacht verliefd worden, of ervan houden om als man in vrouwenkleding te lopen, of interseksueel zijn.

Waarom
Er is in de regio/driehoek Zwolle, Amersfoort en Arnhem geen enkele plek waar lhbtiq+’ers samen (kunnen) komen. Nu wel! Bij Village People, in de MESS in Harderwijk!

In België en Nederland wordt vaak gezegd dat één op de tien inwoners in mindere of meerdere mate homoseksueel is. Uit het rapport “Niet te ver uit de kast” van het Sociaal en Cultureel Planbureau uit 2012 blijkt dat grofweg 4% van de mannen en 3% van de vrouwen zich als homoseksueel, resp. lesbisch identificeert. Tel je daarbij biseksuelen, transgenders en interseksuelen op, dan mogen we uitgaan van minimaal 7%. Dat afgezet tegen de 400.000 inwoners in de driehoek Zwolle, Amersfoort, Arnhem betekent dat, dat onze doelgroep uit minimaal zo’n 28.000 lhbtiq+’ers (op de Veluwe) bestaat. Een doelgroep, een ‘minderheid’, waar we in onze regio en in onze stad niet omheen kunnen, vinden wij.

Acceptatie
Tegelijk is het ook een doelgroep die moeilijk wordt geaccepteerd en waarvoor tot op heden in Harderwijk en omgeving niets werd georganiseerd. Kinderen die lhbtiq+ zijn en uit religieuze gezinnen komen, worden vaak moeilijke geaccepteerd in hun gezin. Dit is dus dubbel zwaar, want ze moeten vaak kiezen tussen zichzelf of hun familie en dat is een heel moeilijk dilemma, dat eigenlijk geen keuze zou moeten zijn.

 

Anderen ontmoeten

Village People organiseert behalve de reguliere ontmoetingsmiddagen en avonden zo’n 6 keer per jaar extra dans- en kennismakingsavonden op de zaterdagavond voor lhbti’ers in de driehoek Zwolle-Amersfoort-Arnhem. De dans- en ontmoetingsavonden vinden plaats in de MESS in Harderwijk. Je vindt de MESS op 1 minuut lopen vanaf het treinstation Harderwijk, links van steakhouse Tennessee.

Dansen
Op de dansavonden organiseert Village People een levendige lhbti-community in Harderwijk. Ons doel daarbij is, om in een regio waar weinig mensen open zijn over hun (lhbtiq+- homo- of bi- etc) seksualiteit, mensen bij elkaar te brengen, die daar wél open over zijn. Op de dansavond zorgen we voor informatie (flyers van COC, lhbti-netwerken) en mensen die je kunnen ‘bijstaan’ bij ‘uit de kast komen’.

Thema/Filmavond
Aanvullend op de zes jaarlijkse feestavonden en de vaste Village People Cafés op de donderdagavond organiseert Village People vier keer per jaar een thema- en filmavond met eenlhbti-thema.
Dit doen we in samenwerking met het filmhuis Harderwijk. Op zo’n thema-avond vertonen we een speelfilm of documentaire en aansluitend voeren we een maatschappelijke discussie met bijvoorbeeld een (Harderwijks) boegbeeld in de LBGTI-wereld. We willen hierbij thema’s bespreekbaar maken die spelen onder lhbtiq+’ers, zoals bijvoorbeeld ‘Gay op school’, ‘LBGTI en de kerk’, ‘Uit de kast komen in een Turks-Nederlands of Marokkaans-Nederlands gezin’ en ‘Mijn broer/zus is ook homo’.

We nodigen ook bijvoorbeeld COC-voorlichters uit en maken gasten attent op netwerken als de Vereniging Christelijke Homo’s (CHJC), de contactgroep voor ouderen ANBO Roze Flevoland/Harderwijk en ‘Switchboard’, waar ze met al hun vragen terecht kunnen. De bedoeling is met elkaar praten over het maatschappelijke thema dat n.a.v. de film naar voren komt.

Samenwerking
Waar mogelijk probeert Village People samen te werken met met (religieuze) organisaties, zoals het AZC Harderwijk, kerken en moskeeën, coc en andere lhbtiq+ netwerken.

Transgender Awareness Week (13 t/m 19 november)

13 november 09:00

Lees hier meer

Internationale Coming Outdag

11 oktober 08:00

Lees hier meer

International Lesbian Day

8 oktober 08:00

Lees hier meer