Lhbtiq+ in films

 • Ride or die (Netflix 2021)
  Rei helpt de vrouw op wie ze al jaren verliefd is, te ontsnappen aan haar gewelddadige echtgenoot. Terwijl ze samen vluchten, slaat de vonk pas goed over.

 • El baile de los 41 (Netflix 2021)
  Een congreslid trouwt met de dochter van de Mexicaanse president en heeft een heimelijk avontuurtje met een jongeman. Dat leidt tot een schandaal. Gebaseerd op feiten.

 • Your name engraved herein (Netflix 2020)
  In 1987 loopt de staat van beleg in Taiwan af en worden Jia-han en Birdy verliefd terwijl ze te maken krijgen met familiedruk, homofobie en maatschappelijke vooroordelen.

 • Elisa y Marcela (Netflix 2019)
  In 1901 doet de Spaanse Elisa Sánchez Loriga zich voor als man om te kunnen trouwen met een andere vrouw, Marcela Gracia Ibeas. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

 • Salir Del Ropero (Netflix 2020)
  Twee vrouwen van in de 70 besluiten uit de kast te komen tegenover hun familie en te trouwen. Dit leidt tot chaos en brengt de verloving van een kleindochter in gevaar.

 • Margarita with a straw (Netflix 2014)
  Een Indiase vrouw met cerebrale parese besluit in New York te gaan studeren en gaat daar een leven veranderende relatie aan met een blinde activiste.

 • Love Simon (2018)
  Simon Spier is een 17 jarige jongen die het moeilijk vindt zijn vrienden en familie te vertellen dat hij homo is. Daarnaast wil hij erachter komen wie zijn anonieme schoolgenoot is waar hij online verliefd op is geworden.

 • Falling (2021)
  Willis Peterson is een op leeftijd gekomen boer die er heel conservatieve ideeën op nahoudt. Hij laat zijn boerderij achter zich en trekt naar Los Angeles om voor onbepaalde tijd bij zijn zoon John in te trekken. Deze woont samen met zijn mannelijke partner en hun geadopteerde dochter. De hereniging tussen vader en zoon brengt al snel conflicten met zich mee.

 • Everybody’s talking about Jamie 
  Ondersteund door zijn briljante, liefhebbende moeder en omringd door zijn vrienden, overwint jamie vooroordelen, verslaat pestkoppen en stapt hij van de duisternis in de schijnwerpers. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

 • Supernova 2021 (dvd)
  Sam is al 20 jaar samen met zijn partner Tusker. Met hun caravan reizen ze door Engeland. Ze bezoeken vrienden, familieleden en diverse locaties. Het stel wil van elkaars gezelschap genieten, omdat bij Tusker twee jaar geleden dementie vastgesteld werd. Tijdens de trip blijken hun visies op de toekomst niet overeen te komen en worden geheimen onthuld.

 • The boys in the band (2020) (Netflix)
  In het jaar 1968 wordt een groep homoseksuele vrienden door scenarist Michael uitgenodigd in New York. Gelegenheid is de verjaardag van hun gemeenschappelijke vriend Harold. Na een paar drankjes krijgt de bende onverwachts bezoek van Alan, de kamergenoot van Michael. Hierdoor worden geheimen onthuld en komen de vriendschapsbanden op de helling te staan.

 • Handsome devil (2016) (Netflix)
  Twee jongens delen tegen hun zin en kamer op een kostschool, maar hebben veel gemeen. Niet iedereen keurt dit goed.

 • The half of it (2020) (Netflix)
  Zij is briljant, hij is aardig. Beiden verliefd op hetzelfde meisje. Vriendschap en eerste liefdes kunnen complex zijn.

 • Disclosure (2020) (Netflix)
  In deze documentaire geven bekende artistieke transgender personen hun openhartige kijk op en analyse van de invloed die Hollywood heeft op de transgemeenschap.

 • Booksmart (2019) (Netflix)
  Molly en Amy behoren tot de beste van hun klas. Ze besluiten vlak voor de diploma uitreiking hun verloren tijd in te halen en één avond helemaal los te gaan.

 • Moxie (2021) (Netflix)
  Geïnspireerd door een zelfverzekerde vriendin en het rebelse verleden van haar moeder publiceert een verlegen 16-jarige anoniem een zine over seksisme op haar school.

 • Blue is the Warmest Color (La Vie d’Adèle) (2013)
  Adèle’s leven verandert wanneer ze Emma ontmoet, een jonge vrouw met blauw haar, die haar in staat zal stellen het verlangen te ontdekken en zichzelf als vrouw en als volwassene te laten gelden. Voor anderen groeit Adèle, zoekt ze zichzelf, verliest ze zichzelf en komt ze uiteindelijk terecht door liefde en verlies.

 • Cachorro (2017)
  Spaans/Braziliaanse film. Tandarts Pedro zorgt tijdelijk voor zijn 9 jarig neefje Bernardo. Als diens moeder in de gevangenis blijkt te zitten, krijgen Pedro en zijn vriend Manuel blijvend de zorg voor de jongen, met alle gevolgen van dien. Hij geeft zijn wilde seksleven op en stort zich vol overgave op de vaderrol, ondanks de tegenwerking van Bernardo’ s grootmoeder.

 • D.E.B.S. (2004)
  Komedie over een superheldenteam van vier jonge meiden. Alles loopt gesmeerd, totdat een van hen verliefd wordt op een vrouwelijke schurk.

 • Fucking Åmål (1998)
  Ontluikende liefde tussen de tieners Agnes en Elin, die op dezelfde middelbare school zitten in het Zweedse dorpje Åmål.

 • Imagine Me & You (2005)
  De pas getrouwde Rachel raakt in twijfel, wanneer ze Luce ontmoet. Zal ze bij haar man blijven, of kiezen voor de nieuwe liefde die ze voor Luce voelt?

 • Les Amours Imaginaires (2010)
  Francis en zijn beste vriendin Marie worden beide verliefd op Nicolas. Hoewel hij in beide interesse begint te tonen, voelen ze beide hoe dit hun vriendschap uit elkaar drijft.

 • Make the Yuletide Gay (2009)
  Een student die helemaal uit de kast is, trekt zich daarin terug als hij voor de kerst terug gaat naar zijn conservatieve ouders. Dan staat ineens zijn vriendje voor de deur…

 • Milk (2008)
  Gebaseerd op het leven van Harvey Milk, de eerste openlijk homoseksuele politicus in de Verenigde Staten.

 • Noordzee, Texas (2011)
  Belgische film over een homoseksuele jongen die met zijn moeder aan de kust woont, en een ingewikkelde relatie met zijn omgeving en zijn grote liefde Gino heeft.

 • Naissance Des Pieuvres (Water Lilies) (2007)
  Ontluikende liefde tussen twee Franse tienermeisjes, dat zich afspeelt in de wereld van het synchroonzwemmen in een Frans voorstadje.

 • Priscilla Queen of the desert (1994)
  Een Australische komische roadmovie uit 1994. De regie en het scenario lag in de handen van Stephen Elliot. De film wordt gezien als een homo-campklassieker. De film is bijzonder vanwege de kleurrijke en fantasievolle kostuums (waar de film een Oscar voor ontving) die voor de act van de dames worden gebruikt. Dit afgezet tegen de weidse, roodgekleurde outback van Australië maakt het effect nog sterker. De film bevat veel muziek, met name ABBA-nummers.

 • The Feels (Netflix) (2017)
  Serie op Netflix. De relatie van een lesbisch stel stuit tijdens hun vrijgezellenweekend op problemen als een van de bruiden opbiecht dat ze nog nooit een orgasme heeft gehad.

 • Saving Face (2004)
  De Chinees-Amerikaanse Wilhelmina (‘Wil’) worstelt met haar gevoelens voor Vivian en de Chinese cultuur. Ook de ongetrouwde moeder van Wil is in verwarring: ze is zwanger geworden, en wil niet kwijt wie de vader is.

 • Summerstorm (2004)
  Tobi en Achim hebben beide veel zin in het zomerkamp, waar alle roeiclubs bij elkaar komen om te strijden. Tobi vind het moeilijk dat zijn beste vriend Achim zoveel optrekt met zijn vriendinnetje. Zou hij meer voelen voor Achim dan hij tot dan toe had gedacht?

 • The Dreamers (2003)
  In deze film gaan relaties verder dan een geslacht. Er is sprake van een biseksuele driehoeks-verhouding, waarbinnen de grenzen vervagen en houden van het belangrijkste is.

 • The Four-faced Liar (2010)
  De film vertelt het verhaal van een viertal twintigers op zoek naar zichzelf in New York City. Twee beste vrienden en een ogenschijnlijk perfect stel ontmoeten elkaar per toeval in een Ierse pub, waarna een vriendschap ontstaat. Als na verloop van tijd de onderlinge vriendschappen veranderen in verliefdheid en verraad, eindigen de relaties met verdriet voor allen.

 • Weekend (2011)
  Wat begon als een one-night stand, loopt uit tot iets onverwachts. Soms komen de meest speciale dingen als je ze niet verwacht.

 • When Night is Falling (1995)
  Moderne lesbische klassieker over Camille, een docente aan een protestants college, die verloofd is met haar collega Martin. Haar leven en geloof staan op hun kop, als ze de flamboyante circusartieste Petra leert kennen…

 • Were the World Mine (2008)
  Timothy is een openlijke gay student op een jongensschool. Hij is verliefd op de captain van het rugby team. Als Timothy mee doet in een toneelstuk ontdekt hij het geheim van een stofje waardoor de hele stad “ in zijn schoenen wandelt”. Chaos is het gevolg, omdat iedereen verliefd wordt op degene die ze het eerste zagen na besproeid te zijn met het stofje. De heterostad wordt homo.

 • XXY (2007)
  De 15-jarige Alex heeft een intersekse lichaam. Om roddel en achterklap te ontlopen, zijn ze met het gezin van Buenos Aires naar de Uruguayaanse kust verhuist. Wanneer een bevriend echt-paar hen samen met hun zoon Alvara bezoekt, blijkt er een grote aantrekkingskracht tussen Alex en Alvaro.

 • Ammonite (2020)
  In de 19e eeuw leeft de autodidactische paleontologe Mary Anning 
  van het ontdekken van fossielen aan de kust. De rijke wetenschapper Roderick Murchison vraagt haar om voor zijn jonge, depressieve echtgenote Charlotte te zorgen. De twee vrouwen bouwen een bijzondere band op. 

 • Portrait de la jeune fille en feu (2019)
  In 1760
  , op een eiland in Bretagne, krijgt Marianne de opdracht om het huwelijksportret van Héloïse te schilderen zonder medeweten van de jonge vrouw. Héloise staat niet te springen om te trouwen. In Héloïses laatste dagen als ongehuwde vrouw groeien de twee naar elkaar toe.

 • Carol (2015)
  In de vijftiger jaren in New York ontstaat er een romance tussen een jonge vrouw, genaamd Therese en een oudere getrouwde vrouw met kind, genaamd Carol. Deze relatie wordt verstoord wanneer Carol´s man hier achter komt.

 • Call me by your name (2017) Netflix
  Een gezin met een zeventienjarige zoon Elio brengen hun zomer door in een vakantiehuis in Italië. De familie wordt tijdens deze periode vergezeld door Oliver, een Amerikaanse doctorandus. De jonge Elio brengt veel tijd door met Oliver en ontwikkelt al snel gevoelens voor de zelfverzekerde Amerikaan.

 • Été 85 (2020)
  De film volgt Alexis, een zestienjarige jongen die in 1985 zijn zomer doorbrengt aan de kust van Normandië.
   Hij begint een liefdesavontuur met de achttienjarige David, die hem op heldhaftige wijze van de verdrinkingsdood redt.

 • Moonlight (2016)
  De film speelt zich af in Miami
  en is opgedeeld in drie hoofdstukken. Elk hoofdstuk focust zich op een belangrijke periode in het leven van Chiron, een homoseksuele zwarte man die worstelt met zijn identiteit, mannelijkheid, seksuele geaardheid en plaats in de wereld.

 • The Danish girl (2015)
  Het verhaal speelt zich af in de vroege jaren 1920 in
  Kopenhagen en is gebaseerd op waargebeurde feiten. Kunstschilderes Gerda Wegener vraagt haar man, Einar Wegener om in te vallen als vrouwelijk model. Einar wordt zich ervan bewust dat hij eigenlijk een vrouw is en besluit verder als vrouw door het leven te gaan als Lili Elbe.

 • Colette (2018)
  Parijs in de “Belle Epoque.” Willy overtuigt zijn vrouw Colette om zijn volgende roman voor hem te schrijven onder zijn naam. Zij ontdekt haar succes, onafhankelijkheid en seksuele voorkeur.

 • Rafiki (2018)
  In Rafiki volg je het verhaal van Kena en Ziki, twee meisjes in Kenia die verliefd worden op elkaar. Ze willen gewoon genieten van het leven en van hun relatie maar dit druist in tegen de waarden en normen van hun familie en leefgemeenschap.

 • The kids are all right (2010)
  De puberkinderen van lesbische ouders ontdekken wie de spermadonor is. Hij probeert een band met ze op te bouwen maar verstoord met zijn aanwezigheid de balans in het regenbooggezin.

 • Brokeback Mountain (2005)
  Twee mannen gaan de bergen in om schapen te hoeden. Er ontstaat een romance. Beiden zijn getrouwd met vrouwen. Kunnen ze hun relatie voortzetten bij terugkomst?

   

 • Disobedience (2017)
  In disobedience volgen we Ronit, een fotografe die volop van haar leven geniet in New York. Ze krijgt te horen dat haar vader, die rabbijn was, is overleden. Ronin keert terug naar huis en gaat de confrontatie aan met haar orthodoxe joodse familie. Haar terugkeer naar deze wereld, waarin zij nooit aanvaard werd als wie ze was, verstoort de fragiele balans tussen haar familie en de rest van de gemeenschap.

 • But I´m a cheerleader (1999)
  De film gaat over een meisje uit een conservatief gezin dat door haar ouders naar een heroriëntatiekamp wordt gestuurd om haar tot
  heteroseksualiteit te bekeren.

 • Pride (2007)
  Een groep holebis zamelde geld in voor de getroffen gezinnen tijdens de
  Britse mijnstaking in 1984, wat zou uitmonden in de Lesbians and Gays Support the Miners-campagne, een unieke samenwerking tussen twee totaal verschillende gemeenschappen. En na afloop van de staking hebben honderden mijnwerkers meegelopen in de Gay Pride Parade van juni 1985 in Londen.

 • Happiest season (2020)
  Eerst lesbische kerstfilm. Harper neemt haar vriendin Abby mee naar haar ouders met kerst. Ze is alleen vergeten te vertellen dat ze thuis nog niet uit de kast is.


Lhbtiq+ in tv-series

 • Alguien tiene que morir (Netflix) 2020
  In het conservatieve Spanje van de jaren vijftig zorgt de vermeende relatie tussen een jonge man en een Mexicaanse ballerino voor een opschudding, met vreselijke gevolgen.
 • Why are you like this (Netflix) 2021
  Drie beste vrienden combineren werk, plezier, identiteitspolitiek, daten en wilde avonden stappen in deze vlijmscherpe satire over het leven van twintigers in Melbourne.
 • Special (Netflix) 2021
  Een jonge homo met een hersenverlamming heeft genoeg van zijn geïsoleerde bestaan en besluit eindelijk zelf de regie over zijn leven in handen te nemen.
 • One day at a time (Netflix) 2019
  Penelope probeert haar feministische dochter zover te krijgen dat ze haar 15everjaardag viert met een traditionele quinceñera ter ere van haar Cubaanse afkomst.
 • La Casa de las flores (netflix) 2020
  In deze duistere comedy probeert een rijke matriarch de schone schijn van haar familie op te houden nadat de minnares van haar man de vuile was buiten heeft gehangen.
 • Las chicas del cable (Netflix) 2019
  In de jaren 20 luiden vier telefonistes van de Spaanse telefoonmaatschappij een revolutie in terwijl ze omgaan met romantiek, vriendschap en de moderne werkplek.
 • Las Del hockey 2019 (netflix)
  De gepassioneerde leden van een meisjesrolhockeyteam willen niets anders dan wedstrijden winnen terwijl ze ook tij proberen te maken voor school, familie en de liefde.
 • Young Royals 2021 (Netflix)
  Prins Wilhelm schikt zich in het leven op zijn prestigieuze nieuwe kostschool Hillerska. Het blijkt lastiger dan hij dacht om zijn hart te volgen.
 • She-Ra 2020 (Netflix)
  Oud horde-soldaat Adora vindt een misterieus zwaard in het fluisterwoud. Dit zwaard veranderd haar in een warrior prinses. Tijdens vele avonturen ontdek je verschillende characters en hun identiteit.
 • Q-force 2021 (Netflix)- een gay superspion en zijn strijdlustige LGBTQ-team willen laten zien dat de geheime dienst hen ten onrechte onderschatte. Vandaag West-Hollywood, morgen de hele wereld.
 • Tales of the city (Netflix) (2019)
  Na een lange afwezigheid keert Mary Ann Singleton terug naar San Francisco, waar ze wordt herenigd met de karakteristieke figuren op Barbary Lane 28. Netflix serie met een gay koppel in een van de hoofdrollen.

 • Orange is the new black (OITNB) (Netflix) (2013)
  Gevangenisserie met veel lesbische exposure.
 • Bonding (Netflix) (2018)
  Een New Yorkse studente die bijklust als dominatrix, zet haar beste homovriend van de middelbare school in als haar assistent.
 • Sex education (Netflix) (2019)
  Comedy serie. Zijn moeder is therapeute, dus de onzekere Otis heeft alle antwoorden als het om seks gaat. De rebelse Maeve stelt voor een sekstherapiepraktijk op school te openen.

   

 • A-typical (Netflix) (2017)
  Wanneer een tiener met een stoornis binnen het autismespectrum graag een vriendin wil, leidt zijn drang naar onafhankelijkheid tot zelfontdekking voor zijn hele familie. Zijn zus is lesbisch.

   

 • Modern Family (Netflix) (2009)
  Deze Emmy Award-winnende sitcom volgt hoe Jay Pritchett en zijn bonte familie omgaan met de uitdagingen van het moderne leven in Los Angeles.

   

  Pose (Netflix) (2018)
  In 1987 start de in de ballroomscene bekende lhbt’er Blanca haar eigen huis en neemt een getalenteerde danser en een op een yuppie verliefde prostituee onder haar hoede.

 • Webserie: Queer Amsterdam (Nederlands)
  Deze dramaserie is gemaakt door jonge makers die middenin de LHBTQ-gemeenschap staan. Zij willen de veelzijdigheid van de LHBTQ-gemeenschap zichtbaar maken voor een groter publiek.

   

 • Crazy Ex Girlfriend (2017)
  Crazy Ex-Girlfriend in een hokje proppen heeft eigenlijk geen zin, net als hoofdrolspeelster Rebecca Bunch. Na een speling van het lot besluit ze haar leven helemaal om te gooien om een oud vakantieliefde te veroveren. En dat doet ze op de meest gekke manier, met muziek in de hoofdrol.

   

 • Webserie: Out With Dad (2010)
  ‘Out with dad’ is een dramaserie over een tienermeisje dat met haar single vader woont gedurende een periode dat ze pubert en uit de kast komt. De serie hanteert onderwerpen als: het uit de kast komen, homofobie, liefde en harten breken, fouten maken en acceptatie, en leren en liefde.

   

 • Webserie: Anyone But Me (2008)
  ‘Anyone but me’ gaat over jongeren in een wereld na de 9/11 gebeurtenis. Etnische diversiteit, homo- & heteroseksualiteit zoeken naar liefde en acceptatie.

   

 • The L Word (2004)
  Serie rondom een groep lesbische vriendinnen in Los Angeles.

   

 • Glee (2009)
  Een docent wil de vergeten musicalclub nieuw leven inblazen en hangt een aanmeldingsformulier op in de gang van de school. Kurt, een eigenzinnige homo met als idool Barbara Streisand, is een van de eerste die zich inschrijft.

   

 • Will & Grace(1998)
  Will Truman en Grace Adler zouden het ideale koppel zijn, afgezien van het feit dat Will homo is en Grace hetero. Tegenover Will woont homovriend Jack en op het kantoor van Grace werkt de bi-schierige Karen.

   

 • Modern Family (2009)
  Gaat over een grote familie waarvan een homostel een kind adopteren.

   

 • SKINS (2007)
  Een groep vrienden uit Bristol, die wel erg van uitgaan houden. Allemaal hebben ze zo hun problemen, maar ze weten elkaar er doorheen te trekken. De homoseksuele Maxxie schrikt als zijn beste vriend hem ineens begint te zoenen.

   

 • Lip Service (2010)
  Dit is een serie rondom een groep lesbische vriendinnen in Glasgow, Schotland.

   

 • You me her (2016)
  Het stel Jack en Emma huurt apart van elkaar een callgirl in omdat hun seksleven een opkikkertje kan gebruiken.

   

 • Bridgerton (Netflix) (2020)
  Acht hechte broers en zussen van de familie Bridgerton zoeken liefde en geluk binnen de Londense high society. Geïnspireerd op de succesvolle romans van Julia Quinn.

   

 • Pose (2018)
  In 1987 start de in de ballroomscene bekende transvrouw Blanca haar eigen huis en neemt een getalenteerde danser en een op een yuppie verliefde prostituee onder haar hoede.

   

 • Anne+ (2018)
  Serie over een lesbische student/starter in Amsterdam die verschillende relaties heeft. Trans representatie in een bijrol.

   

 • Queer Eye (2018)
  Realityserie over vijf homoseksuele mannen die individuen een totale make-over geven. Ze helpen mensen die zichzelf verwaarloosd hebben op allerlei vlakken. Met hun hulp komt ook homo-acceptatie in de gemeenschap.

   

 • Feel good (2020)
  Stand-upcomedian Mae Martin gebruikt haar optredens vaak als uitlaatklep om te praten over haar verslavingen. In deze semi-autobiografische Netflix-serie raakt ze ‘verslaafd’ aan haar relatie.

   

 • Dix pour cent (2015)
  Na een onverwachte crisis doen vier agenten van een bekend agentschap in Parijs hun uiterste best om hun beroemde cliënten tevreden te houden en hun bedrijf te redden. Een van de agenten is een lesbische womanizer.

   

 • Féminin / Féminin (2014)
  Een Frans-Canadese webserie uit 2014 over het leven van zes lesbiennes die in Montreal wonen.

   

 • The L Word Generation Q (2019)
  De L word is terug met oude en nieuwe karakters. Serie over de liefdeslevens van vrouwen en een transman in LA.

   

Lhbtiq+ in tv-programma’s

Hij is een Zij (BNN)
In deze 6-delige serie volgt Jan acht transgender personen in hun dagelijks leven en tijdens de transitie. En dat is vaak een lange weg met veel ups en downs.

Not a boy not a girl
Documentaire van 45 minuten.

KRO: Uit de Kast
Arie Boomsma volgt homoseksuele en lesbische jongeren bij hun coming out. Hoe reageren hun vrienden, familie en collega’s?

BNN: It Gets Better
De 16 jarige Jesse wordt gepest omdat hij homo is. Carlo Boszhard spreekt hem moed in en vertelt over zijn eigen ervaringen.

• In de Tv-film: Jongens van Zappbios zien we Sieger, een sportieve, wat gesloten vijftienjarige jongen die samenwoont met zijn oudere broer Eddy en zijn vader Theo. Tijdens de atletiektrainingen ontmoet Sieger Marc, zijn nieuwe teamgenoot. In een zomerse film waarin nieuwe liefdes opbloeien probeert ook Sieger de liefde te ontdekken.

Tv | film | series over christen en lhbtiq+ zijn

•    Latter Days
De losbandige Christian sluit met zijn vrienden een weddenschap af, dat hij de zeer gelovige mormoon Aaron kan verleiden. Naarmate ze closer met elkaar worden, beginnen ze beiden te twijfelen…

•    For the Bible Tells Me So
Documentaire over gelovigen in Amerika met betrekking tot homoseksualiteit.

•    Priest
Greg is een jonge, idealistische priester die in conflict met zichzelf komt, nadat hij in zijn omgeving geconfronteerd wordt met affaires en daarnaast zelf ook nog homoseksuele gevoelens ervaart…

 

Tv | film | series over joods en lhbtiq+ zijn

•    And Thou Shalt Love (docu)

•    Trembling before G-D

•    Einayim Petukhoth (eyes wide open)
Film over een orthodoxe jood die verliefd wordt op een student. Een romance tussen Aaron, een gerespecteerd lid van de ultraorthodoxe gemeenschap in Jeruzalem, en de 22-jarige student Ezri.

Tv | film | series over moslim en lhbtiq+ zijn

•    Recht uit het hart
Döne Fil beantwoordt de vraag of je als lesbienne ook moslim kunt zijn.

•    Allemaal Lesbisch (docu)
Een documentaire met onder andere de Marokkaanse moslima Ikram Daaraaoui.

•    Homo-acceptatie Oude kaas & döner kebab
De Nederlandse Henk Bres denkt dat je als homo beter niet in Turkije kunt wonen. Deniz Akkoyun neemt hem daarom mee naar Istanbul om te kijken hoe het er daar voor staat met de homo-acceptatie.

•    I am Gay and Muslim (docu)

•    Jihad for Love (docu)

•    Circumstance
Romance tussen de vriendinnen Atafeh en Shireen, dat zich afspeelt te midden van de mo-derne en de traditionele ontwikkelingen in Teheran, Iran.

•    Chutney popcorn

•    Dostana

•    Hamam il bagno Turco

•    I Can’t Think Straight
In Londen ontmoeten de Palestijnse Tala en de Indische Leyla elkaar. In het geheim ontstaat een relatie, die niet alleen wordt bemoeilijkt door hun culturen, maar vooral omdat Leyla op het punt staat te trouwen.

•    Juste Une Question D’amour

•    My Beautiful Laundrette

•    The World Unseen
Miriam en Amina ontmoeten elkaar in Zuid-Afrika, temidden van de spanningen van het apartheidsregime. De tegenpolen zijn sterk tot elkaar aangetrokken, en tussen hen ontstaat een verboden liefde.

Tv | film | series over hindoestaans en lhbtiq+ zijn

•    Chatney (docu)

•    Dunno Y Na Jaane Kyun

•    Fire

 

Boeken over lhbtiq+

Splinter Chabot – Confettiregen
een prachtig, ontwapenend en ontroerend verhaal over een jongen genaamd Wobie die opgroeit in een warme en veilige omgeving. Als in een sprookjeswereld. Eenmaal op school komt hij erachter dat zijn enthousiasme volgens sommigen gekooid moet worden, dat sommige kleren alleen voor meisjes bestemd zijn en dat verliefdheid ingewikkelder is dan een hartje tekenen.

Erick Frank – Stigma
In deel één van dit waargebeurde verhaal beschrijft Erick Frank zijn persoonlijke strijd met zijn zelfbeeld en eigenwaarde tijdens de intense liefde voor Matthijs en zijn coming-out rond zijn achttiende. Haat, complot, eenzaamheid en wanhoop leiden tot een mislukte poging tot zelfdoding

Out! How to be your authentic self.
Van Miles Mckenna (Hij is ook een Youtuber, mocht je niet zo’n grote lezer zijn.). (Engels)

Gender: a graphic guide. Van Meg-john Barker (Engels)

They/them/their: a guide to non-binary and genderqueer identities. Van Eris Young (Engels)

FAQ Gender: van Mandy Woelkens en Thorn Roos de Vries

Gender identity, sexuality and autism: van Eva A. Mendes en Brian T. Harris (Engels)

The Stonewall riots: van Gayle Pitman (Engels)

Carry Slee – Timboektoe reeks
De timboektoe reeks bestaat uit een serie van vier boeken die gaan over de gebeurtenissen in het leven van een aantal jongeren op een camping. De boekenreeks kent een (kleine) verhaallijn van twee jongens die verliefd worden.

Jandy Nelson – Ik Geef je de Zon
Jude en haar tweelingbroer Noah zijn op hun 13e  onafscheidelijk, ondanks hun uiteenlopende karakters. Maar na een tragische gebeurtenis groeien Noah en Jude steeds meer uit elkaar. Drie jaar later spreken ze elkaar amper nog en lijkt hun band onherstelbaar beschadigd. Dan ontmoet Jude een eigenwijze, vreemde maar knappe jongen, die haar voorstelt aan iemand die haar hele leven (en dat van Noah) opnieuw omgooit.

Rainbow Rowell – Carry On (Engels)
Simon Snow wil gewoon relaxen en genieten van zijn laatste jaar op de Watford School of Magicks, maar iedereen valt hem lastig. Zijn vriendin heeft het uitgemaakt, zijn beste vriend is een plaaggeest, en zijn mentor probeert hem in de bergen te verstoppen, waar hij misschien veilig zal zijn. Simon kan niet eens blij zijn met het feit dat zijn kamergenoot en oude rivaal spoorloos verdwenen is, omdat hij zich zorgen blijft maken over het kwaad. En er zijn spoken. En vampiers. En verschrikkelijke, duivelse dingen die proberen om Simon neer te halen. Als je ’s werelds krachtigste magiër bent, kun je nooit even relaxen en genieten.

David Levithan – Will Grayson
De paden van de heteroseksuele Will en homoseksuele will- beiden op zoek naar liefde – kruisen elkaar op een bizarre locatie in Chicago. Vanaf dat moment raken hun levens in een stroomversnelling die uitmondt in een krankzinnige, flitsende musical.

Dirk Bracke – Zij en Haar
Een boeiende zoektocht van Eve, die na de dood van haar beste vriendin op zoek gaat naar wie ze is. Als Tibo op haar verliefd wordt merkt ze dat ze eigenlijk alleen maar met hem is omdat dat hoort, niet omdat ze hem leuk vindt. Sterker nog, ze fantaseert steeds meer over haar overleden vriendin en over Céline, een meisje bij haar op school.

Doeschka Meijsing – Over de liefde
‘Over de liefde’ gaat over de drie grote lesbische liefdes die een vrouw in haar leven heeft gehad en de verwerking van het verlies daarvan. Na een heftig ongeluk ontstaat er een gat in haar geheugen, om dat weer in te vullen is het nodig terug te gaan naar de allereerste keer dat ze verliefd werd.

Floortje Zwigtman – Een groene bloem
Een trilogie (eerste boek heet Schijnbewegingen) voor de jeugd waarin de hoofdpersonen homoseksueel zijn. De trilogie gaat vooral om het vinden en verliezen van liefde, waarbij de ontdekkingstocht naar homoseksualiteit in de 19e eeuw centraal staat. Spannend en romantisch!

John Irving – In een mens
Meeslepend boek over verlangen en seksuele identiteit. Ook in dit boek strijdt Irving weer voor het belang van  seksuele verscheidenheid. Met herkenbare personages, variërend van transgender tot lesbisch, verwerkt hij ook hier en daar stukken over zijn eigen leven. Een roman die ontroerd en pleit voor meer verdraagzaamheid.

Michael Cunningham – Bij het vallen van de avond
Roman waarin de kunsthandelaar Peter Harris verliefd wordt op zijn jongere zwager Mizzy. Hierdoor begint hij te twijfelen aan zijn werk en zijn rol als echtgenoot en vader, wat grote invloeden heeft voor zijn gezin. Ogenschijnlijk leidde Peter en zijn vrouw Rebecca al jaren het perfecte leven, tot Peter zich openstelt voor andere ervaringen dan die als de norm worden gezien.

Minke Douwesz – Strikt
‘Strikt’ is een roman over de zoektocht naar de liefde. De 34-jarige psychiater Idske valt voor Judith, maar Judith wil kinderen met een man. Dagelijkse gebeurtenissen worden weerspiegeld in de psychoanalytische praktijk.

Andre Aciman – Noem me bij jouw naam 
De 17-jarige Elio krijgt gevoelens voor de man die te gast is bij zijn ouders thuis; Oliver. Hoewel ze in eerste instantie doen alsof ze niets van elkaar willen weten, bloeit er een vriendschap en liefde op die beide voor de rest van hun leven zal veranderen.

Benjamin Alire Saénz – Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe (Engels)
Aristotle is an angry teen with a brother in prison. Dante is a know-it-all who has an unusual way of looking at the world. When they meet at the swimming pool, they seem to have nothing in common. But as the two loners start spending time together, they discover that they share a special kind of friendship–the kind of friendship that changes lives and lasts a lifetime.

Boeken over moslim of een bi-culturele achtergrond en lhbtiq+

•    Abdellah Taia – Broederliefde

•    Abdellah Taia – Mijn Arabische melancholie
In Salé vlucht Abdellah weg als puber uit de buurt die hem ziet als het cliché: de verwijfde jongen. Zijn buurt van de eeuwige schaamte. Dan komt hij een clubje jonge mannen tegen die hem probeert te verkrachten. Eenmaal volwassen wordt hij verliefd op een Europese jongen van zijn eigen leeftijd, maar die liefde komt maar van één kant en dat is het thema van dit verhaal: ‘ziek van liefde zijn’, (hoe) kun je daar van genezen?

•    Abdellah Taia – Rendez-vous
In ‘Rendez-vous’ vertelt Abdellah Taïa over de weg die hij heeft afgelegd van het armoedige Salé naar Parijs – Hij moet leren overleven, zijn homoseksualiteit aanvaarden en zijn weg vinden zonder zijn wortels te ontkennen. Isolement, geldproblemen en hartzeer brengen hem uit evenwicht.

•    Abdellah Taia – Hartsvrienden
Een coming-of-age boek vol magie, bijgeloof, verlangen en jaloezie. De rijke Khalid en de arme Omar zijn hartsvrienden ondanks hun verschillende werelden. Ze delen alles. Totdat blijkt dat Khalid iets heeft verzwegen voor Omar. Buiten zichzelf van verdriet en boze jaloezie besluit Omar er alles aan te doen om zijn vriend terug te winnen.

•    André Aciman – Noem me bij jouw naam

•    Catherine Vuylsteke – Onder mannen, het verzwegen leven van Marokkaanse homo’s
Journaliste Vuylsteke verhaalt over de ervaringen van Marokkaanse homo’s.  Ze beschrijft hun onderwereld van Marokko tot Brussel. Homoseksualiteit is een groot taboe. In Casablanca moeten homoseksuelen onder-onderlevens, zoals ze dat in het Arabisch zeggen: in het geniep.

•    Omar B – Oesters of Merguez
Omar, een Marokkaanse jongen, ontdekt tot zijn schrik dat hij niet net zo macho is als zijn mannelijke familieleden en vrienden. Erger nog: hij blijkt helemaal dicht te slaan als hij met meisjes probeert te vrijen. Maar als een jongen hem verleidt, lukt het allemaal wel! Aangemoedigd door zijn ouders –die wel door hebben wat zijn ware geaardheid is –trouwt hij met Latifa. Hij verhuist naar Antwerpen. Zijn worsteling met zijn geaardheid en de vreemde cultuur komt hard binnen maar levert ook wat hilarisch beschreven situaties op.

•    Omar Nahas – ‘1001 vragen over Islam en homoseksualiteit’ en ‘Homo en moslim, hoe gaat dat samen?’

•    Rosalie David – Hou je van blauwe ogen

Canal Pride Amsterdam

3 augustus 13:00

Lees hier meer

Pride week Amsterdam

27 juli

In een polariserende samenleving komt de lhbtiqa+-community regelmatig onbedoeld tegenover elkaar te staan, in plaats van naast elkaar. Juist in een tijd waar regenboog-identiteiten internationaal vaker onder druk staan en mensen vrijheden verliezen, is het belangrijk dat iedereen elkaar weer...

Lees hier meer

🏳️‍🌈 Village People Jongerencafé 🏳️‍🌈

27 juli 14:00

Lees hier meer