Queer is -volgens Wikipedia- een parapluterm voor onder andere homoseksualiteit en/of travestie, en ook non-binaire mensen identificeren zich vaak als queer.

De term is meestal bedoeld om zich af te zetten tegen de standaard heteronorm en trekt tegelijkertijd elk mogelijk hokje in twijfel.

In activisme, maatschappelijke discussies en populaire cultuur: het begrip ‘queer’ is overal. Maar wat ís ‘queer’ precies, kan iedereen zich zo noemen en zullen we ons in de toekomst allemaal queer noemen? ‘Het zegt nog niks over met wie ik in bed lig.’

 

Queer

Queer betekent eigenlijk ‘vreemd’; er is niet echt een goede Nederlandse vertaling voor. Het staat voor een open, brede genderidentiteit en/of seksuele identiteit. Vaak noemen mensen zichzelf queer als ze zichzelf niet een vaststaande gender en/of seksuele identiteit toekennen, of die afwijzen. Sommige mensen gebruiken queer als parapluterm voor alles wat niet heteroseksueel en/of cisgender is.

De Q in lhbtiq+ kan ook worden uit gelegd als de Q van questioning: iemand die (nog) niet weet op welke gender(s) of geslacht(en) hij/zij/hen valt.

Transgender Awareness Week (13 t/m 19 november)

13 november 09:00

Lees hier meer

Internationale Coming Outdag

11 oktober 08:00

Lees hier meer

International Lesbian Day

8 oktober 08:00

Lees hier meer