Wat is intersekse?

De term intersekse of interseksueel verwijst naar de ervaringen van mensen die geboren zijn met een lichaam dat niet voldoet aan de definitie van man of vrouw zoals de maatschappij die hanteert.

Intersekse mensen identificeren zich meestal als man óf vrouw en dus niet als beiden. Het zegt niet iets over hun seksuele voorkeur. Net als andere mensen kan hun seksuele voorkeur homo, lesbisch of bi zijn, of aseksueel, of panseksueel.

In Nederland (dit is een schatting) zijn er ongeveer 80.000 mensen met een vorm van intersekse/DSD. Hieronder vallen ook mensen die zelf niet weten dat ze een dergelijke conditie hebben of die nooit medische behandeling hebben gehad.

Bestand:Intersex Pride Flag.svg - Wikipedia

Je geslacht is afhankelijk van verschillende factoren

Bij menselijke embryo’s is het pas in de zesde week van de zwangerschap mogelijk om onderscheid te maken tussen mannelijke en vrouwelijke geslachtsklieren. In de zevende week ontwikkelen de testikels zich en de eierstokken volgen iets later. Na de geboorte wordt het genitale geslacht gecontroleerd, of we man of vrouw zijn, maar dit hangt af van verschillende kenmerken.

Ten eerste zijn er de genen, dat wil zeggen de chromosomale sekse. De vrouw draagt de chromosomen XX in haar genetisch materiaal, de man de chromosomen XY. De genitale sekse bij mannen is de penis, bij vrouwen de vulva. Aangezien dit de meest voor de hand liggende seksuele kenmerken zijn, spelen de andere factoren een ondergeschikte rol in de eerste jaren van het leven.

intersex

Wat is het verschil met transgender personen?

Waar bij transgender personen een verschil is tussen hoe diegene zich voelt (gender) en diens biologische geslacht (sekse) heeft interseksualiteit puur met het geslacht te maken. In het geval van intersekse heeft het fysieke geslacht biologisch en medisch gezien noch duidelijk mannelijke noch duidelijk vrouwelijke kenmerken. In het verleden werden dergelijke kinderen meestal geopereerd om te corresponderen met één geslacht (meestal vrouwelijk), vaak tegen hun kennis en wens in. Interseksuele organisaties bekritiseren dit als een schending van de mensenrechten, aangezien de getroffenen vaak de rest van hun leven te lijden hebben.

intersekse leven

Bron: SCP

 

Kinderen worden vaak geopereerd

Pas in de afgelopen 20 jaar is er een uitgebreider publiek debat geweest over het leven tussen de seksen. Maar er blijven veel vragen over: hoe reageren ouders op de juiste manier als de druk van buitenaf toeneemt, aangezien een duidelijke genderclassificatie van het kind in veel dagelijkse situaties vereist is?

Bijvoorbeeld door autoriteiten die eisen dat het geslacht en de naam van het kind in de eerste week na de geboorte wettelijk worden vastgesteld; wat vaak niet mogelijk is, omdat een betrouwbare diagnose van intersekse soms veel langer duurt. En wat is de beste manier om het probleem aan te pakken, zodat de psychologische belasting voor alle betrokkenen zo laag mogelijk wordt gehouden?

Lange tijd adviseerden de artsen een snelle beslissing voor een van de twee geslachten en een vroege chirurgische ingreep. Tot de jaren tachtig was het gebruikelijk dat intersekse personen in de kindertijd en adolescentie genitale chirurgie ondergaan zonder voldoende betrokken te zijn geweest bij dit besluitvormingsproces.

De afgelopen twintig jaar is deze behandeling bekritiseerd door patiënten en artsen en is er een verandering in het denken op te merken. Ook al is dit een grote opluchting voor intersekse mensen, de confrontatie met het “gereconstrueerde lichaam”, zoals ze het noemen, duurt vaak een heel leven.

Canal Pride Amsterdam

3 augustus 13:00

Lees hier meer

Pride week Amsterdam

27 juli

In een polariserende samenleving komt de lhbtiqa+-community regelmatig onbedoeld tegenover elkaar te staan, in plaats van naast elkaar. Juist in een tijd waar regenboog-identiteiten internationaal vaker onder druk staan en mensen vrijheden verliezen, is het belangrijk dat iedereen elkaar weer...

Lees hier meer

🏳️‍🌈 Village People Jongerencafé 🏳️‍🌈

27 juli 14:00

Lees hier meer