Onderzoek: Ouders missen kennis over geaardheid en genderidentiteit

Nederlandse ouders missen vaak de kennis om met hun kinderen een inhoudelijk gesprek te kunnen voeren over seksuele geaardheid of genderidentiteit, blijkt vrijdag uit een peiling die het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft laten uitvoeren.

Acht op de tien ondervraagde ouders weten bijvoorbeeld wat lhbti (lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender en intersekse) betekent, “maar als je doorvraagt wat dat inhoudt, hebben ze geen idee”, aldus de onderzoekers. Ongeveer de helft van de ouders van tieners weet niet wat aseksueel, queer, panseksueel, non-binair of cisgender betekent.

De peiling, die is uitgevoerd onder ruim duizend ouders met kinderen van 12 tot 25 jaar, maakt volgens de onderzoekers duidelijk dat ouders vaker het gesprek moeten aangaan met hun kinderen. Hoewel zeven op de tien ouders openstaan voor een gesprek over seksuele geaardheid, denkt ruim de helft dat hun kind daar geen behoefte aan heeft. Over genderidentiteit wordt nog minder vaak gesproken: twee derde van de ouders denkt dat dit niet nodig is.

Uit een vorig jaar verschenen onderzoek onder lhbti-jongeren bleek dat zij het er juist wel graag met hun ouders over willen hebben.

“Het is van groot belang dat ouders het gesprek met hun kinderen aangaan”, laat staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) in een reactie weten. “Op deze manier kunnen jongeren zich vrij ontwikkelen. We willen negatieve gedachten zoveel mogelijk voorkomen en jongeren het gevoel geven dat ze zichzelf kunnen en mogen zijn.”

Zondag is het Coming Out Day, de dag waarop seksuele identiteit landelijk in de belangstelling staat. Dit jaar draait de campagne vooral om de rol van de ouders.

Meer nieuws voor jou

Acceptatie homoseksualiteit loopt sterk terug onder jongeren

Slechts 43 procent van de Amsterdamse jongeren zegt dat ze homoseksualiteit accepteren, dat was twee jaar geleden nog 69 procent. Ook in andere regio’s is er sprake van een dalende acceptatie. Dit blijkt uit onderzoek van GGD Nederland. Uit onderzoek...

Lees hier meer

ILGA-Europe: ongekend veel geweld tegen LHBTI+ personen in 2022

Bron: coc.nl LHBTI+ personen kregen in de afgelopen tien jaar zelden met zoveel geweld te maken als in 2022. Dat constateert de Europese LHBTI+ organisatie ILGA-Europe in haar twaalfde jaarrapport. De organisatie legt een direct verband met haatzaaiende uitlatingen tegen...

Lees hier meer

Kussende mannen in live TV-uitzending gaan viraal in Singapore

In conservatief Singapore gaat een heel opvallend moment viraal op sociale media: twee kussende mannen in een live-uitzending, iets wat daar verboden is op tv. Het fragment komt uit een live-verslag van de openingsceremonie van de Olympische Spelen. In een...

Lees hier meer