Voor het eerst zijn twee vrouwen met elkaar getrouwd op Curaçao

Melinda Angel en Danika Marquez stapten zaterdag op Curaçao in het huwelijksbootje

Zaterdag, 27 juli, was een historische dag in de geschiedenis van Curaçao. Voor het eerst trouwden daar twee vrouwen met elkaar. Sinds 12 juli is het mogelijk dat mensen van hetzelfde geslacht met elkaar mogen trouwen. Na die uitspraak zijn nog zeker acht koppels in ondertrouw gegaan.

Curaçao en Aruba hebben lang dwarsgelegen als het gaat om de openstelling van het huwelijk. Op 6 december 2022 bepaalde het gemeenschappelijke Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint-Maarten en van Bonaire, Sint-Eustatius en Saba al dat mensen van hetzelfde geslacht met elkaar moeten kunnen trouwen. Maar de regeringen van Aruba en Curaçao gingen hiertegen in cassatie.

per direct

Op 12 juli bepaalde de Hoge Raad in Den Haag dat de uitspraak van het gemeenschappelijke Hof van Justitie in stand blijft, en mochten mensen van hetzelfde geslacht per direct met elkaar trouwen op Aruba en Curaçao.

Op Curaçao is het eerste huwelijk inmiddels voltrokken, minstens acht andere koppels zijn in ondertrouw gegaan. Melinda Angel en Danika Marquez gaan de geschiedenis in als de eerste twee vrouwen die met elkaar in de echt verbonden worden op Curaçao. Aan dagblad Trouw vertellen ze over de lange strijd die daaraan voorafging.

aruba: nog even geduld aub

Op Aruba moeten mensen iets langer wachten: de Dienst Burgerlijke Stand heeft pas vanaf oktober weer plek om nieuwe stellen in ondertrouw te laten gaan.

Meer nieuws voor jou

Nunspeet maakt grote stap op lhbti-gebied

Iets meer dan twee jaar nadat de Nunspeetse burgemeester Breunis van de Weerd ietwat ongemakkelijk een regenboogvlag in ontvangst nam, trapt de gemeente Nunspeet een campagne af om de strubbelingen van lhbti’ers onder de aandacht te brengen. Achteraf gezien was...

Lees hier meer

Personeel Gomarusschool Gorinchem moest lhbtiq-leerlingen én collega’s aangeven

Leraren van het reformatorische Gomarus in Gorinchem hebben leerlingen én leraren moeten aangeven bij de leiding als ze homoseksuele contacten hadden. Dat staat in de 'Notitie seksualiteit' van de school, die is gepubliceerd door het ministerie van Onderwijs. Het Gomarus...

Lees hier meer

Paarse Vrijdag dit jaar in gehele onderwijs

Paarse Vrijdag wordt deze vrijdag voor het eerst in heel het onderwijs gehouden. Tot nu werd op de tweede vrijdag van december voornamelijk op middelbare scholen en mbo's aandacht besteed aan diversiteit en solidariteit getoond aan de lhbti-gemeenschap. Nu doen...

Lees hier meer