Onderzoek: Ruim helft lhbtiq+’ers wil Canal Parade anders

De Canal Parade in Amsterdam moet worden aangepast. Dat vindt een meerderheid van de lhbti+-gemeenschap. De afsluiting van de jaarlijkse Pride-week moet minder commercieel, minder stigmatiserend en minder Amsterdams.

Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van EenVandaag onder duizenden lhbti+’ers. Hoewel bijna driekwart (73 procent) van hen nog altijd overtuigd is van het belang van Pride-evenementen in Nederland, heeft een aanzienlijk deel (57 procent) felle kritiek op de Canal Parade zoals die nu wordt gehouden.

Veel lhbti+’ers hebben grote moeite met het groeiende aantal bedrijven dat zich zichtbaar wil verbinden aan de Parade. Ondervraagden noemen het ‘rainbow capitalism’, ‘pinkwashing’ of ‘commerciële carnaval’. Het komt neer op hetzelfde: grote bedrijven willen vooral meedoen om hun imago op te poetsen en zetten zich buiten de schijnwerpers nauwelijks actief in voor lhbti+-rechten, is de gedachte.

Te veel gericht op seks

Verder kan een deel van de lhbti+’ers die voor aanpassing is, zich niet identificeren met de mensen op de boten. De Parade is volgens hen te bloot, te extreem, te veel gericht op seks en wakkert alleen maar vooroordelen aan. Anderen noemen de botenparade ‘aapjes kijken’ en vinden het in verhouding grote aantal hetero’s bij de Canal Parade een heikel punt.

Aan dit onderzoek van EenVandaag, gehouden van 22 juli tot en met 4 augustus, deden 25.260 leden van het Opiniepanel mee, van wie 3.406 lhbti+’ers.

Meer nieuws voor jou

Roze gelovige op de Veluwe: levensboek van Henk W. Pol

[caption id="attachment_28424" align="alignnone" width="300"] Herman Boers (l), coördinator IHLIA collectie Roze Levensverhalen overhandigt de eerste exemplaren aan Henk en Tonnie.[/caption] Tijdens de Village People Salon op 9 maart werd het levensboek van Henk W. Pol gepresenteerd. Henk is een regelmatige...

Lees hier meer

Woede en irritatie na mislukking lhbtiq+-verklaring

bron: telegraaf Burgemeester Femke Halsema is geïrriteerd door de vijandige reactie van Amsterdamse moskeeën, nadat zij hen uitnodigde om een verklaring tegen homodiscriminatie te ondertekenen. Het had juist een verzoenend moment moeten worden. De ondertekening van de ’Verklaring van Amsterdam’....

Lees hier meer

Gomarus-leerlingen willen school alsnog laten vervolgen: ’Het is onacceptabel’

Twee voormalige leerlingen van de Gomarus Scholengemeenschap in Gorinchem en Zaltbommel hebben een klacht ingediend tegen de beslissing van het Openbaar Ministerie (OM) om de school niet te vervolgen voor de manier waarop lesbische en homoseksuele scholieren door de onderwijsinstelling...

Lees hier meer