Utrechtse gereformeerde kerk staat homohuwelijk toe: ‘Wij konden niet langer wachten’

De Gereformeerde Kerk vrijgemaakt aan de prinses Margrietstraat in Utrecht heeft besloten dat twee mensen van hetzelfde geslacht officieel in het huwelijk kunnen treden. Ook mogen mensen die een relatie hebben met iemand van hetzelfde geslacht, na het besluit, alle functies in de kerk betreden. De Utrechtse kerk wijkt hiermee af van het landelijke standpunt.

De kerk in Zuilen is daarmee, na de kerk in Rotterdam-Centrum, de tweede gemeente binnen haar religieuze stroming die het homohuwelijk toestaat. De kwestie leidde tot veel discussie binnen de gemeente. Sommige kerkleden verlieten de gemeente omdat er überhaupt gesprekken over werden gevoerd. “Maar andere leden hebben nadat zij zich erin hebben verdiept hun standpunt veranderd” zegt Melanie Knieriem, kerkenraadvoorzitter van Gereformeerde Kerk vrijgemaakt (GKv) in Zuilen.

De discussie in de gemeente ontstond in 2015 toen een vrouw in de gemeente, die op vrouwen valt, voor het eerst vragen erover stelde. “Vanaf toen zijn wij gesprekken gaan voeren”, zegt Knieriem. ”De bijbel geeft geen duidelijk antwoord. Met de bijbel in de hand kan je twee kanten op. Maar wij lezen in de bijbel dat iedereen welkom is, en iedereen mag werken voor God.”

Eerste stap

“Fantastisch nieuws”, noemt Laura van Nieuwenhuijze het. Zij is voorzitter van homobelangenorganisatie COC Midden-Nederland. ,,Het is een eerste stap, en hopelijk volgen nog veel meer kerken.” Van Nieuwenhuijze ziet dat het met de acceptatie van de LHBTI-gemeenschap in Nederland altijd met ups en downs gaat het. “Soms doe je weer een paar stappen achteruit, maar dit is een belangrijke stap naar voren.”

De Utrechtse kerk wil niet het officiële standpunt van de overkoepelende organisatie afwachten. Dit standpunt wordt in 2023 verwacht. “De Gereformeerde Kerk vrijgemaakt is nu druk met een fusie met de Nederlandse Gereformeerde Kerken. Wij verwachten dat de fusie veel tijd in beslag gaat nemen, en misschien ook wel hoger op de agenda staat”, zegt kerkraadvoorzitter Knieriem. ”Dit raakt mensen tot in het diepst van hun wezen. Dan kun je niet zeggen wij wachten de procedure even af.”

Altaar

Na het besluit, dat meteen in werking treedt, loopt het nog niet storm bij het altaar in de kerk. Knieriem: ”We hebben niet opeens allemaal bruiloften in de kerk. Maar veel kerkleden zijn blij dat zij bepaalde functies in de gemeente mogen doen en eindelijk volwaardig lid zijn.”

Door: rtv utrecht

Meer nieuws voor jou

Van 14-20 oktober gratis toegang tot HER Film Festival 2021

Een week lang gratis (!) online genieten van een selectie heel bijzondere internationale films. Geniet van de mooiste films en laat je inspireren door krachtige vrouwen tijdens HER Film Festival in oktober 2021. Cinetree en Simavi slaan voor de tweede...

Lees hier meer

Sobere Amsterdam Pride zonder publiek

In Amsterdam is zaterdag de 25e editie van de Pride gestart. Door de coronamaatregelen zijn er dit jaar geen grote feesten in de stad. In plaats daarvan is er een alternatief programma. Locoburgemeester Rutger Groot Wassink opende de Pride zaterdagmiddag...

Lees hier meer

Zo stem je lhbti-vriendelijk

Bij de verkiezingen staan ook de belangen van lesbische, homoseksuele, bi+, transgender en intersekse personen (lhbti'ers) op het spel. Op deze website lees je hoe partijen denken over LHBTI-kwesties. Daarmee maak je straks in het stemhokje een goed geïnformeerde keuze!

Lees hier meer