Leerkrachten delen ervaringen bij congres over seksuele en gender diversiteit

Bron: www.coc.nl

Meer dan honderd leerkrachten uit heel Nederland kwamen op woensdag 2 november samen in Utrecht voor het eerste congres over seksuele en gender diversiteit in het primair onderwijs. De dag werd georganiseerd door COC Nederland en Rutgers.

Hoe zorg je als leerkracht voor een fijne omgeving waar iedereen zich veilig en geaccepteerd voelt? Die vraag stond centraal op het congres, waar leerkrachten, onderwijsprofessionals, experts, beleidsmakers en onderzoekers kennis deelden en ervaringen uitwisselden. Ook spraken de aanwezigen over hoe je op een toegankelijke en passende wijze aandacht kunt besteden aan seksuele en gender diversiteit.

Tot de sprekers behoorden Joyce Endendijk (Universiteit Utrecht) en Hanneke Felten (Movisie). Ze spraken over (gender) stereotypen en vooroordelen, en hoe die tegen te gaan. Ook waren er workshops, een panelgesprek en praktijksessies waarin leerkrachten kennis en ervaring uitwisselden.

Veel leerkrachten blijken behoefte te hebben aan het uitwisselen van kennis, aanpak, instrumenten en ervaringen op het gebied van veiligheid, acceptatie en diversiteit. Ze willen in de klas een veilige sfeer creëren waarin niemand gepest of uitgesloten wordt. Bovendien is aandacht voor veiligheid en seksuele diversiteit verplicht volgens de kerndoelen voor het onderwijs en de nieuwe burgerschapswet. Toch vinden leerkrachten het soms lastig om als school of als team met het thema aan de slag te gaan.

De behoefte aan uitwisseling van kennis over het onderwerp vormde de aanleiding voor dit congres van COC Nederland en Rutgers. Het COC ontwikkelt een platform waar leerkrachten de uitwisseling van kennis en expertise de komende jaren kunnen voortzetten.

Meer nieuws voor jou

Geslaagde conferentie ‘Lhbtiq+ in het onderwijs’

‘Train docenten en medewerkers op het gebied van LHBTIQ+. Hanteer een algemene visie waarin normen, waarden en cultuur inzake LHBTIQ+ beschreven worden. En gebruik kloppende namen en voornaamwoorden.’ Het zijn enkele aanbevelingen die universitair docent en onderzoeker Laura Baams deed...

Lees hier meer

Eerste LHBTIQ+ camping van Nederland: op De Paradijsvogel mag echt iedereen zichzelf zijn

Het wordt de eerste (pop-up) camping voor LHBTIQ+ kinderen in Nederland: op 29 juli slaat camping De Paradijsvogel haar vleugels uit in Lelystad. De 15-jarige Devin is ’anders’, zo omschrijft moeder Brenda Schaaper. „Mijn kind is non-binair. In het begin...

Lees hier meer

185 Duitse acteurs uit de kast via manifest

In Duitsland hebben 185 acteurs een manifest ondertekend waarin ze uit de kast komen als lhbt. De groep wil in Duitsland het debat aanzwengelen over de zichtbaarheid van lhbt'ers en non-binaire mensen, schrijven Duitse media. "We hebben niet eerder open...

Lees hier meer