Tentoonstelling ‘LHBTI: Coming out op de Veluwe’ verhuist van Heerde naar Epe

Bron: De Stentor

De expositie LHBTI: Coming out op de Veluwe is verhuisd van Heerde naar het Kekhuis in Epe. Daar zal wethouder Jan Aalbers de tentoonstelling met kunst van verschillende professionele en amateurkunstenaars uit de regio op vrijdag 5 februari om 16.00 uur openen.

De kunstwerken waren de afgelopen twee maanden te zien in Heerde. De opening in Epe vindt plaats in een open tent in de buitenlucht voor het Kekhuis, waarna bezoekers in groepjes de tentoonstelling kunnen bezichtigen. Bij verschillende werken bevinden zich QR-codes om meer informatie te krijgen of een geluidsfragment te horen.

Gevoelens

De tentoonstelling is georganiseerd door Cultuurplein. ,,Het idee is deels ingegeven door de coronatentoonstelling die wij vorig jaar hebben georganiseerd”, aldus Jan Bertil Pool. ,,Ook toen hebben lokale professionele en amateurkunstenaars uitdrukking gegeven aan hun gevoelens, hoe het is en was om opgesloten te zitten.”

Dat gebeurt nu op een iets andere manier. ,,Voor veel homoseksuele mannen, lesbische vrouwen, bisexuelen, transgender en intersexe personen die niet kunnen uitkomen voor wie ze zijn, gelden namelijk altijd beperkende maatregelen. Kunst en cultuur zijn bij uitstek middelen om uitdrukking te geven aan je emoties.”

Acceptatie

De inzendingen zijn volgens Pool heel divers. ,,Het is jammer en tekenend dat anno 2022 verschillende kunstenaars liever anoniem willen blijven. Ondanks dat het met de acceptatie in brede zin de goede kant op gaat is het voor individuele mensen nog steeds lastig.”

Het Kekhuis aan Beekstraat 5 in Epe is elke vrijdag, zaterdag en zondag tussen 14.00 en 17.00 uur geopend. 

Meer nieuws voor jou

Tom Hanks over rol in Philadelphia: hetero als homoman kan niet meer – en terecht

Acteur Tom Hanks vindt dat een homoseksuele rol tegenwoordig niet meer door een hetero-acteur gespeeld moet worden. De acteur speelde zelf in 1993 de rol van een homoseksuele advocaat met hiv in de film Philadelphia. Hoewel hij denkt dat die film...

Lees hier meer

Betere wettelijke bescherming bi+, trans en intersekse mensen in de maak

Er is een betere wettelijke bescherming in de maak voor onder meer bi+, trans, non-binaire, intersekse, lesbische, queer en aseksuele personen. Ministers De Jonge (BZK) en Yeşilgöz (J&V) dienden deze week een wetsvoorstel in dat verduidelijkt dat discriminatie van deze...

Lees hier meer

Online haat tegen LHBTQIA+’ers explosief toegenomen

Hoewel internet een veilige en anonieme plek lijkt om uit te zoeken wie je bent of om gelijkgestemden te ontmoeten, is dat helaas niet altijd het geval. Je herkent het vast wel; haatcomments onder Instagram posts van nieuwsplatforms als zij...

Lees hier meer