Paarse Vrijdag dit jaar in gehele onderwijs

Paarse Vrijdag wordt deze vrijdag voor het eerst in heel het onderwijs gehouden. Tot nu werd op de tweede vrijdag van december voornamelijk op middelbare scholen en mbo’s aandacht besteed aan diversiteit en solidariteit getoond aan de lhbti-gemeenschap. Nu doen ook basisscholen, hogescholen en universiteiten mee.

Meer dan vijfhonderd basisscholen kleuren deze vrijdag paars. Een kleine groep basisscholen organiseert Paarse Vrijdag al langer, bijvoorbeeld de school van Sonja Glandorff in Zaandijk.

Volgens de leerkracht brengt Paarse Vrijdag niet alleen het gesprek over verschillende vormen van diversiteit op gang, maar zorgt het ook voor een saamhorigheidsgevoel. Op haar school dragen op Paarse Vrijdag niet alleen veel kinderen paarse kleding, maar ook al haar collega’s.

Volgens Glandorff is het belangrijk dat kinderen weten dat “iedereen mag zijn wie ze zijn, elkaar respecteert en goed met elkaar omgaat”. Die boodschap wordt niet alleen op Paarse Vrijdag uitgedragen, maar ook in de rest van het jaar.

“Je maakt tijdens de taalles bijvoorbeeld weleens een opmerking, bijvoorbeeld dat je ook twee bruidegommen kan hebben”, zegt Glandorff. “Het is druk in het onderwijs, dus je staat er verder niet bij stil, maar dat kan wel op Paarse Vrijdag.”

Paarse Vrijdag is initiatief van scholieren

Paarse Vrijdag begon als een actie vanuit scholieren, maar is nu het voortgezet onderwijs aan het overstijgen, zegt Freek Janssens van COC Nederland. “Vanuit het basisonderwijs en hoger onderwijs is steeds meer vraag naar ondersteuning voor deze dag.”

De lhbti-organisatie maakt actiepakketten waarmee ze scholen op weg helpen. Nu zijn die er ook voor basisscholen, bestaande uit onder meer knutselspullen, gedichten en prentenboeken. Daarnaast is er een manifest voor hogescholen en universiteiten. Janssens benadrukt dat personen ook op andere manieren solidariteit kunnen tonen. “Dat kan al door simpelweg een paars shirt te dragen”, zegt hij.

Volgens Janssens leggen basisscholen op Paarse Vrijdag de nadruk op het mogen zijn wie je bent, terwijl het in het hoger onderwijs meer over sociale veiligheid gaat. Op de middelbare school gaat het om een combinatie van beide. Hij wijst erop dat lhbti-leerlingen op middelbare scholen bijvoorbeeld tot vier keer vaker worden gepest dan niet-lhbti-leerlingen.

Meer nieuws voor jou

Ermelose zendingskerk door ‘WijDeKerk’ lhbtiq-vriendelijk verklaard

Het Ermeloos kerkgenootschap van de zendingskerk is door "WijDeKerk" als lhbtiq-vriendelijk verklaard. Zoek je een (andere) WijDeKerk in Nederland? Bekijk welke kerken nog meer lhbtiq-vriendelijk zijn, check deze sites: www.wijdekerk.nl/wijde-kerken-op-de-kaart www.zendingskerk.nl

Lees hier meer

Laat je stem horen met #IkZegErWatVan

Traditionele meningen over mannelijkheid, vrouwelijkheid en seksualiteit dragen nog té vaak bij aan grensoverschrijdend gedrag. Een jongen die veel seks heeft krijgt een high five, terwijl een meid die veel seks heeft slet genoemd wordt. Jongeren vinden het best lastig...

Lees hier meer

Verontrustende feiten en cijfers over acceptatie LHBTI-personen

Nederlandse LHBTI-personen hebben nog altijd veel te kampen met negatieve reacties en geweld. Biseksuele of bi+ vrouwen zijn relatief vaak slachtoffer. Ruim 2 op de 5 jongeren verbergen hun LHBTI-zijn op school. Dit blijkt uit de eind maart gepubliceerde ‘Feiten...

Lees hier meer