Kamer debatteert over reformatorische school die leerlingen uit de kast dwong

De Tweede Kamer debatteerde op donderdagmiddag 30 september met minister Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) over de reformatorische Gomarusschool die leerlingen uit de kast dwong. Het COC roept Kamerleden op om te zorgen voor maatregelen tegen scholen die LHBTI personen afwijzen.
De Inspectie van het Onderwijs tikte de Gomarusschool in september op de vingers over de manier waarop de school omgaat met seksuele diversiteit. Docenten dwongen leerlingen tot een coming out tegenover hun ouders en sloten leerlingen daartoe zelfs op in een klaslokaal. Volgens een lesmethode die de school gebruikt, is het praktiseren van homoseksualiteit ‘een zonde tegen de natuur’ en ‘een gruwel in de ogen van God’. De zaak kwam aan het licht door een artikel in NRC Handelsblad.
Het COC drong de afgelopen dagen bij Kamerleden aan op maatregelen tegen scholen die LHBTI personen afwijzen. De belangenorganisatie wil onder meer dat de regels zo worden aangescherpt dat afwijzing door scholen van LHBTI personen en andere minderheden om hun identiteit niet meer mogelijk is.
Het COC vraagt Kamerleden om een einde te maken aan zogenaamde identiteitsverklaringen waarin LHBTI personen worden afgewezen. Dat zijn verklaringen die reformatorische scholen door ouders laten tekenen voordat hun kind op school wordt toegelaten. In die verklaringen staat onder meer dat seksualiteit alleen is toegestaan ‘tussen één man en één vrouw’. In het uiterlijk van leerlingen moet het ‘in de schepping gelegde onderscheid tussen man en vrouw tot uitdrukking komen’.
De Kamer vroeg eerder bij motie van Peter Kwint (SP) om een einde te maken aan deze identiteitsverklaringen, maar veel reformatorische scholen gebruiken ze nog steeds.
Ook pleit het COC voor verplichte aandacht op alle docentenopleidingen voor vaardigheden om LHBTI-acceptatie en acceptatie van andere minderheden te bevorderen. Scholen zijn sinds 2012 verplicht om acceptatie te bevorderen, maar docenten leren in hun opleiding vaak niet hoe ze dat het best kunnen doen.
Verder wil het COC onder meer dat de Onderwijsinspectie scherper toezien op de vraag of scholen voldoen aan hun verplichting tot het bevorderen van acceptatie. Ook pleit de organisatie voor een acceptatieplicht, zodat leerlingen niet meer kunnen worden afgewezen omdat ze bijvoorbeeld openlijk LHBTI willen zijn. Veel van de hier genoemde punten zijn opgenomen in COC’s Regenboogakkoord dat in maart door tien politieke partijen werd getekend.
Meer nieuws voor jou

Hoe Anne (23) zich via haar studie Theologie inzet voor lhbti’ers in kerken
Trots toont Anne (23) een schilderij in glas-in-loodstijl met daarop twee mannen in een innige omhelzing. Na haar hbo-studie Theologie wil ze haar kunst naar kerken brengen. ”Om gesprekken over inclusiviteit te stimuleren”, zegt ze. ”Toen ik vijf jaar geleden...
Lees hier meer
Jacques werd opgesloten om hem te ‘genezen’ van homoseksualiteit
'Ik zou bezeten zijn door de duivel' Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt een initiatiefwet om 'homogenezing' strafbaar te stellen. D66 en VVD hebben de wet vandaag gepresenteerd. In de wet staat dat 'homogenezing' kan worden bestraft met een...
Lees hier meer
Ook gemeente Ermelo hijst regenboogvlag op Coming-Outdag
Na Hattem en Harderwijk, wappert op de noordelijke Veluwe nu ook in Heerde en Ermelo de regenboogvlag bij het gemeentehuis tijdens Coming-Outdag, aanstaande zondag. De lokale gay-community juicht. ,,We voelen het als stap voorwaarts en een steun in de rug.’’...
Lees hier meer