Onderzoek: Ruim helft lhbtiq+’ers wil Canal Parade anders
De Canal Parade in Amsterdam moet worden aangepast. Dat vindt een meerderheid van de lhbti+-gemeenschap. De afsluiting van de jaarlijkse Pride-week moet minder commercieel, minder stigmatiserend en minder Amsterdams.
Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van EenVandaag onder duizenden lhbti+’ers. Hoewel bijna driekwart (73 procent) van hen nog altijd overtuigd is van het belang van Pride-evenementen in Nederland, heeft een aanzienlijk deel (57 procent) felle kritiek op de Canal Parade zoals die nu wordt gehouden.
Veel lhbti+’ers hebben grote moeite met het groeiende aantal bedrijven dat zich zichtbaar wil verbinden aan de Parade. Ondervraagden noemen het ‘rainbow capitalism’, ‘pinkwashing’ of ‘commerciële carnaval’. Het komt neer op hetzelfde: grote bedrijven willen vooral meedoen om hun imago op te poetsen en zetten zich buiten de schijnwerpers nauwelijks actief in voor lhbti+-rechten, is de gedachte.
Te veel gericht op seks
Verder kan een deel van de lhbti+’ers die voor aanpassing is, zich niet identificeren met de mensen op de boten. De Parade is volgens hen te bloot, te extreem, te veel gericht op seks en wakkert alleen maar vooroordelen aan. Anderen noemen de botenparade ‘aapjes kijken’ en vinden het in verhouding grote aantal hetero’s bij de Canal Parade een heikel punt.
Aan dit onderzoek van EenVandaag, gehouden van 22 juli tot en met 4 augustus, deden 25.260 leden van het Opiniepanel mee, van wie 3.406 lhbti+’ers.
Meer nieuws voor jou
Regenboogverklaring voor meer kleur in de kerk
Op Valentijnsdag lanceerde LCC+, partner in de Alliantie Verandering van Binnenuit, de regenboogverklaring. Zeven initiatiefnemers hebben deze verklaring geschreven met als doel steun te betuigen aan lhbtiqa+ personen. De initiatiefnemers zijn zelf christelijk, cisgender en hetero. Samen willen ze kleur...
Lees hier meerSlob onder vuur door homo-standpunt
Een Kamerdebat over burgerschap gisteren heeft Arie Slob van de ChristenUnie in een benarde positie gebracht. De minister van Onderwijs stelde dat scholen homoseksualiteit mogen afkeuren, maar tegelijk wel moeten zorgen voor een ‘veilig klimaat’ voor leerlingen en personeel. Die...
Lees hier meerDe LHBT Monitor 2022
Op 5 juli werd de LHBT Monitor 2022 gepresenteerd. Uit dit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijken verschillende dingen: Lesbische, homoseksuele en biseksuele Nederlanders voelen zich nog steeds onveiliger dan heteroseksuelen en zijn vaker slachtoffer van (seksueel) geweld...
Lees hier meer