Homo- en biseksuele jongeren zijn ongelukkiger en ervaren meer problemen

Lesbische, homoseksuele en biseksuele jongeren zijn ongelukkiger dan heteroseksuele jongeren, meldt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) vrijdag na onderzoek. Zij worden bijvoorbeeld twee keer zo vaak gepest en hebben twee keer zo vaak psychische problemen.

Het SCP deed onderzoek naar het welzijn, de sociale relaties en de leefstijl van homo- en biseksuele jongeren in de leeftijd van elf tot en met zestien jaar. De resultaten staan in een rapport dat het SCP vrijdag publiceert.

Ook op andere vlakken blijft hun welzijn achter op dat van heteroseksuele leeftijdsgenoten.

In dat rapport staat bijvoorbeeld dat homoseksuele en biseksuele jongeren vaker overgewicht en slaapproblemen hebben. Dat laatste uit zich weer in concentratieproblemen en depressies. Daarnaast ervaren ze thuis en op school minder steun dan heterojongeren.

Het feit dat homoseksuele en biseksuele jongeren zich ongelukkiger voelen heeft voor een deel te maken met de minder goede band die zij hebben met klasgenoten en leraren. Bij scholieren met een migratieachtergrond is die band slechter dan bij scholieren zonder migratieachtergrond. Ook ervaren homo- en biseksuelen met een migratieachtergrond minder steun van familie en vrienden.

Biseksuele jongeren vaakst slachtoffer van pesten

Verder vertonen homoseksuele en biseksuele jongeren volgens de onderzoekers riskanter gedrag op sociale media. Mogelijk zoeken zij via het internet de steun die ze in hun offline omgeving niet vinden. De keerzijde hiervan is dat ze ook online te maken hebben met pesten en ruzie krijgen met andere gebruikers.

Opvallend is dat binnen de queergemeenschap biseksuele jongeren minder levensgeluk ervaren dan homoseksuele jongeren. Biseksuelen worden bijvoorbeeld vaker gepest.

Sommige jongeren weten nog niet op wie ze vallen of zijn nog zoekende als het gaat om hun seksuele identiteit of gender. Hierdoor worden zij net als homoseksuele en biseksuele jongeren relatief vaak gepest. Op het gebied van welzijn scoren zij vaak slechter dan heteroseksuelen, maar beter dan lhb-jongeren, aldus het SCP.

Taak voor scholen, sportclubs en jeugdwerkers

De welzijnsproblemen die homoseksuelen en biseksuelen in hun jeugd ervaren kunnen in de toekomst ook gevolgen hebben voor hun schoolloopbaan en werkcarrière. Volgens de onderzoekers ligt er een taak bij onder anderen leraren, schoolleiders, jeugdwerkers, sporttrainers en zorgverleners om homoseksuele en biseksuele jongeren meer het gevoel te geven dat ze erbij horen.

Om tot hun bevindingen te komen, vergeleken de onderzoekers zo’n 7.400 in 2017 ingevulde vragenlijsten met 5.700 in 2013 afgenomen vragenlijsten. In die periode verbeterde het welzijnsniveau van homoseksuele en biseksuele jongeren wel iets, maar bleef die nog altijd “fors achter” op dat van heterojongeren. Volgend jaar worden gegevens over een nieuwe lichting jongeren verwacht.

De jongeren die de enquêtes invulden, zaten op dat moment in groep 8 of in hun eerste vier leerjaren van het voorgezet onderwijs (vmbo, havo en vwo).

Meer nieuws voor jou

De Veluwe kleurt alle kleuren van de regenboog op Coming Out Dag 2021!

Op veel plaatsen op de Veluwe kleurden de (gemeente)huizen op Coming Out Dag, maandag 11 oktober, alle kleuren van de regenboog. Voor het eerst werd in Nunspeet, Oldebroek en Ermelo de vlag voor het gemeentehuis gehesen. Een bijzonder moment voor...

Lees hier meer

‘Batgirl’ introduceert eerste transgender-personage in het DCEU

En zijn/haar naam is Alysia Yeoh... Het is dan eindelijk zover, een nieuwe foto op de set van Batgirl en een bijbehorende amateurvideo lijken het eerste transgender-personage in het DCEU te gaan introduceren, namelijk Alysia Yeoh. Twittergebruiker @BatgirlFilm deelde de kiekjes waarop actrice Ivory Aquino lachend...

Lees hier meer

Onderzoek naar daten, relaties en (ex-)partnergeweld onder lhbti+ jongeren

Lhbt+ jongeren kunnen net als hun heteroseksuele leeftijdgenoten risico lopen om slachtoffer en pleger te worden van (ex-)partnergeweld. Wat zijn hier de oorzaken van en hoe kunnen we dit voorkomen? Vanuit het programma Act4Respect Unlimited publiceerden Atria, Rutgers en COC...

Lees hier meer