Betere wettelijke bescherming bi+, trans en intersekse mensen in de maak
Er is een betere wettelijke bescherming in de maak voor onder meer bi+, trans, non-binaire, intersekse, lesbische, queer en aseksuele personen. Ministers De Jonge (BZK) en Yeşilgöz (J&V) dienden deze week een wetsvoorstel in dat verduidelijkt dat discriminatie van deze groepen verboden en strafbaar is.
COC, Transgender Netwerk, NNID en Bi+ Nederland hebben lang voor deze bescherming gepleit en zijn blij met het voorstel.
iedereen beschermd
“Iedereen in Nederland moet beschermd worden tegen discriminatie”, aldus de lhbtiq+ belangenorganisaties. “Toch zijn de meest voorkomende vormen van discriminatie tegen intersekse, transgender en non-binaire personen nu niet strafbaar en is onduidelijk of de wet discriminatie van bijvoorbeeld bi+, queer en aseksuele personen verbiedt. Het is goed dat daar nu verandering in komt.”
Transgender, non-binaire en intersekse personen krijgen veel te maken met discriminatie. Zo ervaren trans personen bijvoorbeeld zeven keer vaker dan gemiddeld (bedreiging met) mishandeling en tien keer vaker online pesten.
discriminatie vaak niet strafbaar
Online haatuitingen tegen trans mensen stegen de laatste jaren met een factor 3 tot 5. Van de non-binaire personen ervoer 40% het afgelopen jaar discriminatie en 36% kreeg te maken met respectloos gedrag op straat. Van intersekse personen kreeg 62% te maken met discriminatie.
Toch is de meest voorkomende vorm van discriminatie (groepsbelediging, art. 137c Wetboek van Strafrecht) van transgender, non-binaire en intersekse personen momenteel niet strafbaar. Het wetsvoorstel brengt daar verandering in, waardoor bijvoorbeeld ook online haat beter kan worden aangepakt.
niet serieus genomen
Ook bi+ personen (mensen die op meer dan één gender vallen) ervaren veel discriminatie. Zo krijgt ruim een kwart (27%) op het werk te maken met pesten, discriminatie of zelfs geweld. Van bi+ vrouwen voelt bijna twee derde (59%) zich weleens onveilig. De meeste bi+ personen (83%) ervaren dat hun seksuele oriëntatie niet serieus wordt genomen. Ook aseksuele personen krijgen te maken met allerlei vormen van discriminatie.
Om te verduidelijken dat discriminatie van bi+, aseksuele, lesbische, queer, panseksuele en andere mensen verboden en strafbaar is, wordt de tekst van de antidiscriminatiewetgeving nu aangepast. Op dit moment staat nog in de wet dat discriminatie wegens ‘hetero- of homoseksuele gerichtheid’ verboden en strafbaar is. In het regeringsvoorstel wordt dat discriminatie wegens ‘seksuele gerichtheid’. Het gaat daarbij expliciet om seksuele gerichtheden op grond van wederzijdse instemming en gelijkwaardigheid; verboden seksuele handelingen blijven uiteraard strafbaar.
wetboek verder verduidelijkt
Verder wordt in het Wetboek van Strafrecht verduidelijkt dat onder het verbod op discriminatie wegens ‘geslacht’ ook discriminatie wegens ‘geslachtskenmerken, genderidentiteit en genderexpressie’ valt.
Die bescherming gaat gelden voor alle non-discriminatieartikelen in de strafwet, inclusief bijvoorbeeld groepsbelediging. Zo worden bijvoorbeeld intersekse, trans en non-binaire personen beter beschermd.
al tien jaar bezig
COC, Transgender Netwerk, de Nederlandse organisatie voor seksediversiteit NNID en Bi+ Nederland pleiten al meer dan tien jaar voor deze wetswijziging. In veel andere landen is soortgelijke wetgeving al jaren van kracht.
Discriminatie om bijvoorbeeld huidskleur, godsdienst, levensovertuiging, handicap en hetero- of homoseksuele gerichtheid is in Nederland al verboden en strafbaar.
Meer nieuws voor jou
Verontrustende feiten en cijfers over acceptatie LHBTI-personen
Nederlandse LHBTI-personen hebben nog altijd veel te kampen met negatieve reacties en geweld. Biseksuele of bi+ vrouwen zijn relatief vaak slachtoffer. Ruim 2 op de 5 jongeren verbergen hun LHBTI-zijn op school. Dit blijkt uit de eind maart gepubliceerde ‘Feiten...
Lees hier meerAgent Romke vraagt tijdens dodenherdenking aandacht voor acceptatie LHBTIQ+, ook bij politie
Ook anno 2022 moet er aandacht blijven voor de acceptatie en erkenning van LHBTIQ+ overal ter wereld, op elke plaats in de geschiedenis. Daarom legde Romke Verf, dinsdagavond namens het politienetwerk Roze in Blauw een krant bij het Homomonument in...
Lees hier meerGomarus-leerlingen willen school alsnog laten vervolgen: ’Het is onacceptabel’
Twee voormalige leerlingen van de Gomarus Scholengemeenschap in Gorinchem en Zaltbommel hebben een klacht ingediend tegen de beslissing van het Openbaar Ministerie (OM) om de school niet te vervolgen voor de manier waarop lesbische en homoseksuele scholieren door de onderwijsinstelling...
Lees hier meer