Gekuiste LHBTI-tentoonstelling maakt de tongen los: ‘Dit is geen zelfcensuur’

De aangepaste fototentoonstelling over homorechten die sinds vrijdag in Arnhem te zien is, maakt de tongen los. In andere steden werden delen van de kunst beklad, waarna de meest expliciete afbeeldingen uit het kunstproject zijn weggehaald en vervangen. Pure zelfcensuur, zo klinkt het op het internet. De organisatie zelf denkt daar anders over.

De organisator van de Pride Photo Exibition verving twee ‘licht erotisch getinte’ afbeeldingen door minder mogelijk aanstootgevende platen. De rondreizende tentoonstelling moet discussie en acceptatie veroorzaken over LHBTI-rechten.

Hein-Jan Keijzer van Stichting Pride Photo Award vertelt bij de opening van de tentoonstelling in Arnhem waarom de foto’s zijn aangepast. De discussie moet wat hem betreft niet gaan over bloot in de openbare ruimte, maar over de ‘verhalen waar heel veel LHBT’ers wereldwijd mee te maken hebben.’

De reportage van RTV Connect over de gewijzigde tentoonstelling zorgde voor veel reacties op internet. De directeur van het kunstproject betoogt daarin dat er wat hem betreft geen sprake is van zelfcensuur.

De oorspronkelijke afbeeldingen stuitten in het hele land al op weerstand. De tentoonstelling werd eerder in Maastricht, Vlissingen, Almere, Assen en Heerenveen beklad. Een foto van een geconstrueerde penis werd bespoten met graffiti. De afbeelding wordt nu inclusief bekladding alsnog vertoond in Arnhem.

De foto waarop trans-man Levi zijn geconstrueerde geslachtsdeel nauwelijks afschermt met een gouden lint werd in Almere zelfs verplaatst op last van de waarnemend burgermeester van die stad. De waarnemend burgemeester vond dat de afbeelding te expliciet was om te vertonen op de drukbezochte locatie vlak bij het WTC, zo meldde omroep Flevoland.

De 20 gekuiste afbeeldingen zijn te zien op grote zuilen bij het Gele Rijdersplein in Arnhem. Het kunstproject is tot en met 18 december te zien in Arnhem.

Meer nieuws voor jou

Harm Edens onderzoekt emancipatie van lhbti’ers in podcast

Bron: RTL Nieuws Harm Edens (60) doet in de pocast 'En ze leefden nog Gay en Gelukkig: Het sprookje van de LHBHT+ vrijheid' in Nederland onderzoek naar de huidige stand van lhbti-emancipatie. In de 18-delige podcast praat de presentator met...

Lees hier meer

Gemeente Ermelo hijst regenboogvlag op Coming Outdag

Woensdagavond 23 juni diende Progressief Ermelo, samen met de VVD een motie in voor het hijsen van de regenboogvlag. De partijen vinden het tijd dat de gemeente Ermelo op eigen initiatief de vlag uithangt op nationale Coming Out Dag, 11...

Lees hier meer

Veronique en Linde zijn Klup Kweer: ‘Beginnen in lockdown was een uitdaging’

Geen harde muziek, gezuip en gefeest, maar op een laagdrempelige manier leeftijdsgenoten ontmoeten, in gesprek gaan met elkaar en vooral een leuke dag beleven. Dat is het doel van de evenementen van Klup Kweer: een initiatief van vriendinnen Veronique (28) uit...

Lees hier meer