Gekuiste LHBTI-tentoonstelling maakt de tongen los: ‘Dit is geen zelfcensuur’

De aangepaste fototentoonstelling over homorechten die sinds vrijdag in Arnhem te zien is, maakt de tongen los. In andere steden werden delen van de kunst beklad, waarna de meest expliciete afbeeldingen uit het kunstproject zijn weggehaald en vervangen. Pure zelfcensuur, zo klinkt het op het internet. De organisatie zelf denkt daar anders over.

De organisator van de Pride Photo Exibition verving twee ‘licht erotisch getinte’ afbeeldingen door minder mogelijk aanstootgevende platen. De rondreizende tentoonstelling moet discussie en acceptatie veroorzaken over LHBTI-rechten.

Hein-Jan Keijzer van Stichting Pride Photo Award vertelt bij de opening van de tentoonstelling in Arnhem waarom de foto’s zijn aangepast. De discussie moet wat hem betreft niet gaan over bloot in de openbare ruimte, maar over de ‘verhalen waar heel veel LHBT’ers wereldwijd mee te maken hebben.’

De reportage van RTV Connect over de gewijzigde tentoonstelling zorgde voor veel reacties op internet. De directeur van het kunstproject betoogt daarin dat er wat hem betreft geen sprake is van zelfcensuur.

De oorspronkelijke afbeeldingen stuitten in het hele land al op weerstand. De tentoonstelling werd eerder in Maastricht, Vlissingen, Almere, Assen en Heerenveen beklad. Een foto van een geconstrueerde penis werd bespoten met graffiti. De afbeelding wordt nu inclusief bekladding alsnog vertoond in Arnhem.

De foto waarop trans-man Levi zijn geconstrueerde geslachtsdeel nauwelijks afschermt met een gouden lint werd in Almere zelfs verplaatst op last van de waarnemend burgermeester van die stad. De waarnemend burgemeester vond dat de afbeelding te expliciet was om te vertonen op de drukbezochte locatie vlak bij het WTC, zo meldde omroep Flevoland.

De 20 gekuiste afbeeldingen zijn te zien op grote zuilen bij het Gele Rijdersplein in Arnhem. Het kunstproject is tot en met 18 december te zien in Arnhem.

Meer nieuws voor jou

‘Haak aan op waar de energie zit en wacht niet te lang met stappen zetten’

Regenbooggemeente Dordrecht in vijf vragen Dordrecht is sinds het begin van het programma Regenboogsteden betrokken. ‘Momenteel ligt de grootste uitdaging ligt bij de emancipatie van lhbti+ inwoners binnen meer gesloten gemeenschappen – of geloofsgemeenschappen’, vertelt wethouder Arbeidsmarkt & Economie, Hoger...

Lees hier meer

Amnesty: ‘Rusland, laat lhbti’ers vrij die 6 en 8 jaar cel in Tsjetsjeense gevangenis kregen!’

Dit bericht verscheen eerder op www.amnesty.nl Een rechtbank in Tsjetsjenië veroordeelde de broers Salekh Magamadov en Ismail Isaev op 22 februari  tot respectievelijk 6 jaar strafkolonie en 8 jaar cel. Ze zijn schuldig bevonden aan ‘hulp aan illegale gewapende groepen’....

Lees hier meer

Online Veiligheid voor de LGBTQ-community

vpnMentor voerde afgelopen periode een enquête uit waarin ze 695 LGBTQ+ mensen wereldwijd vroegen naar hun online ervaringen met betrekking tot hun seksuele geaardheid en genderidentiteit. De resultaten - waarnaar in dit artikel wordt verwezen - belichten de unieke uitdagingen...

Lees hier meer