Hele land staat achter stoere Frédérique

14-jarige jongen opgepakt voor brute mishandeling

Geen lange gevangenisstraf en al helemaal geen heksenjacht. De 14-jarige Frédérique uit Amstelveen, die gisteren ernstig werd mishandeld toen ze geen antwoord wilde geven op de vraag of ze een jongen of meisje is, is absoluut niet bezig met wraak of vergelding voor haar belagers. ,,Het enige wat ze wil, is dat dit verhaal voor een stukje bewustwording zorgt. Voor die jongens, voor de hele wereld”, vertelt haar vader Paul Brink. Een 14-jarige jongen is vanavond opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de brute mishandeling.

Verbijstering en ongeloof maken een dag na de heftige gebeurtenissen bij hen plaats voor trots en enorme dankbaarheid. Het lijkt wel alsof het hele land achter de stoere Frédérique staat.

‘Ik ben wie ik ben en jij mag zijn wie je wil zijn’, je moet het als 14-jarig meisje maar durven zeggen als je omsingeld wordt door een groepje jongens dat een agressieve en intimiderende indruk maakt, zoals ze volgens haar vader deed. ,,Ik had het niet gedaan, maar Frédérique stond erboven, straalde rust uit en stond met die uitspraak voor de hele maatschappij. Daar neem ik mijn hoed voor af”, zegt Brink, duidelijk trots in elke vezel.

‘Maakt toch niet uit?’

Zijn dochter Frédérique sprak die middag af met een stel vriendinnen om ergens in Amstelveen te gaan rondhangen. Ter hoogte van het Westwijkplein werd ze plotseling aangesproken door een paar jongere jongens, van ongeveer 13 jaar oud. ,,Ben jij een jongen of een meisje?” vroegen ze volgens de vader herhaaldelijk, op een vrij dwingende manier. Frédérique, die zichzelf als een meisje ziet, had geen behoefte daar antwoord op te geven, omdat dat er volgens haar helemaal niet toe doet. Op een normale, vriendelijke toon, zei ze, aldus haar vader: ,,Dat maakt toch niet uit?”

Terwijl een andere jongen zich bij het gezelschap voegde en de sfeer grimmiger werd, bleef Frédérique op haar plek staan. Toen ging het mis: de jongens raakten kennelijk gefrustreerd omdat ze geen antwoord kregen en haalden uit. Hard en meerdere keren. Frédérique brak haar neus, diverse tanden en liep een kaakfractuur op. In paniek belde ze haar vader op.

,,Ze huilde en liep helemaal te shaken en te trillen”, blikt Paul terug. Op een foto die hij online heeft gezet, zijn tranen te zien. ,,In het ziekenhuis kregen we te horen dat ze mogelijk blijvend hersenletsel zou overhouden. Dat was ontzettend schrikken. Inmiddels kunnen we dat scenario gelukkig uitsluiten. Nu is het afwachten hoe haar neus er precies uitkomt.”

Geen boosheid

De politie meldt op basis van getuigen dat het mogelijk om lhbtiq+-gerelateerd geweld gaat. De vader benadrukt dat dit geen ‘transgenderverhaal’ is. Vermoedelijk is het meisje slachtoffer geworden van anti-non binair geweld, zonder dat ze zelf daadwerkelijk in die categorie valt. ,,Frédérique ziet zichzelf als een meisje, maar vindt wel dat iedereen mag zijn wie zij of hij wil zijn. Links, rechts, homo, biseksueel, transgender. Het maakt haar allemaal niet uit. Frédérique staat voor openheid en complete transparantie en acceptatie. Dat is voor haar het allerbelangrijkst en dat is wat ze met dit verhaal wil uitstralen. Er is geen plaats voor boosheid of wraakgevoelens. Het gaat haar erom dat dit een ander niet overkomt.”

Daarvoor zijn goede voorlichting en bewustwording nodig, zegt hij. ,,Natuurlijk vinden we het gedrag van die jongens onacceptabel en natuurlijk hebben we vandaag aangifte gedaan. Maar wat ons betreft hoeft dit niet opgelost te worden met een lange celstraf of iets anders raars. Wij denken echt niet dat die ene jongen die dag is opgestaan met als doel iemand te mishandelen die geen antwoord wil geven op een stomme vraag. Dit komt voort uit een bepaalde intolerantie en uit slechte voorlichting. Het was een korte ontploffing waar waarschijnlijk iets achter zit. Dat moet je onderzoeken en behandelen.”

Overrompeld

Gisterochtend liet de familie weten in ‘zeer goede zin overrompeld te zijn door alle warme en liefdevolle reacties uit zowel binnen- als buitenland’. De hashtag #Frédérique was de hele dag een van de meest besproken onderwerpen op Twitter. BN’ers als Barbara Barend en diverse Tweede Kamerleden reageerden geschrokken op de gebeurtenissen. ‘Dit had jou nooit mogen overkomen. Je bent een ontzettende held door zo trouw aan jezelf te zijn’, schreef Claudia de Breij. COC Nederland noemt de mishandeling ‘diep triest’. ,,Wij bieden het slachtoffer steun aan en willen actie tegen geweld”, twittert de organisatie. Radio 538 is een kaartenactie gestart.

,,Ik had gisteren echt een naar gevoel in mijn buik, maar als we kijken naar de goede dingen die we nu bereiken, dan kan ik alleen maar blij en trots zijn”, zegt vader Paul. Zijn dochter herstelt momenteel thuis van haar verwondingen. Ze heeft pijn, maar maakt het naar omstandigheden goed. De recherche arresteerde vanavond een 14-jarige jongen uit Amstelveen die ervan wordt verdacht betrokken te zijn geweest bij de mishandeling. De vader van Frédérique houdt een dubbel gevoel over aan deze aanhouding. ,,Blij dat we aan zijn bewustwording kunnen werken, maar jeetje. 14 jaar. Wij denken aan de ouders van die jongen.”

Het onderzoek naar de mishandeling is nog altijd in volle gang, de recherche sluit meerdere aanhoudingen niet uit, twittert de politie.

Bron: AD.nl

Meer nieuws voor jou

Vraag nu je gratis Paarse Vrijdag pakket aan!

Elk jaar op de 2e vrijdag van december is het Paarse Vrijdag. Dit jaar is Paarse Vrijdag op 9 december. Bij GSA Netwerk kun je nu een gratis PV pakket voor op school aanvragen. Paarse Vrijdag is dé grote actie-dag...

Lees hier meer

Florian en Remco van de Roze Week: ‘Schelden met homo-onvriendelijke termen gebeurt nog steeds’

‘Dare to be unique’, is dit jaar het thema van de Roze Week op de campus van de Radboud Universiteit en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Tussen 16 en 20 mei zijn er allerlei activiteiten om bewustzijn te creëren over...

Lees hier meer

Expositie ‘Freedom of gender’ in de MESS

Zaterdagmiddag 1 oktober om 14.00 uur vindt de feestelijke opening plaats van de foto expositie ‘Freedom of gender’, een samenwerking tussen Carla Kogelman, World Press Photo en Zilveren Camera winnaar en Village People Harderwijk. De expositie wordt geopend door wethouder...

Lees hier meer