Hoe Anne (23) zich via haar studie Theologie inzet voor lhbti’ers in kerken

Trots toont Anne (23) een schilderij in glas-in-loodstijl met daarop twee mannen in een innige omhelzing. Na haar hbo-studie Theologie wil ze haar kunst naar kerken brengen. ”Om gesprekken over inclusiviteit te stimuleren”, zegt ze. ”Toen ik vijf jaar geleden aan deze studie begon, had ik nooit gedacht dat ik dit zou doen.”

Anne weet nog goed toen ze voor het eerst op Hogeschool Viaa kwam. ”Ik was 17 en ging voor het eerst met de trein naar Zwolle. Ik was nog nooit op een hogeschool geweest, maar ik voelde me er gelijk thuis. Ik herinner me een interessant proefcollege van een Theologiedocent. Het wekte mijn interesse.”

Een hogeschool waar jouw ontwikkeling op één staat

Bij Hogeschool Viaa kun je terecht voor de opleidingen Pabo, Social Work, Verpleegkunde, Theologie en Godsdienstleraar. De keus voor Theologie was voor Anne destijds een logische stap. ”Ik zocht een sociale studie en wilde me meer verdiepen in het christelijke geloof. In deze studie kwamen mijn interesses in God en mensen samen. Daarnaast was ik christen en Hogeschool Viaa sloot aan bij mijn normen en waarden.”

Ik ben blij dat mijn docenten mij ondersteunden in deze zoektocht

Hogeschool Viaa is een hogeschool met een christelijke identiteit. ”Veel studenten zijn christelijk, maar mensen die niet geloven zijn ook harstikke welkom”, benadrukt ze. Anne spreekt uit ervaring, want ze is inmiddels afgestapt van het christelijke geloof. ”Tijdens de studie verdiep je je enorm in het ontstaan van de Bijbel. Dit zette mij aan het denken. Ik geloof niet meer in het christelijke verhaal, maar ik vind de religie nog steeds interessant. De term God is breder geworden voor mij. Ik houd me nu vooral bezig met zingeving in het algemeen: hoe mensen op een ontspannen manier kunnen ontdekken wat bij hen past.”

”Ik ben blij dat mijn docenten mij ondersteunen in deze zoektocht”, vervolgt de student. ”Bij Hogeschool Viaa kan je je studie vormgeven zoals je zelf wilt. Er is ruimte voor je eigen proces. Als je je ergens langer in wil verdiepen, helpen de docenten je met de planning van je studie. Ik heb bijvoorbeeld een minor aan de kunstacademie gedaan.”

”Ik heb een band opgebouwd met veel docenten”

Hogeschool Viaa is een kleinschalige hogeschool. ”Dat maakt het een hele persoonlijke school”, zegt Anne. ”Ik heb veel één-op-één-contact met de docenten, ook van andere opleidingen. De praktijklessen zijn in kleine groepen, dus vooral die docenten spreek je veel. Je bouwt echt een band op. Pas kwam ik een docent tegen waar ik drie jaar geleden les van had. We stonden een kwartier te kletsen. Iedereen hier is zo geïnteresseerd in je ontwikkeling.”

Bij Hogeschool Viaa zijn de docenten altijd dichtbij, ook als dat fysiek even niet kan. ”Toen ik tijdens de lockdown moeite had met thuis studeren vroeg ik een decaan om hulp. Hij kwam toen met fijne tips waardoor het mij toch lukte om aan mijn essay te beginnen. Ook was de mediatheek open tijdens de lockdown, zodat studenten daar op afstand kunnen studeren.”

Wist je dat Hogeschool Viaa op de tweede plek van middelgrote hbo-instellingen in Nederland staat? De keuzegids hbo 2022 bekroonde de drie opleidingen Verpleegkunde, Pabo en Social Work met een toppositie op de lijst.

Anne denkt dat dit komt door de persoonlijke benadering. ”Bij Hogeschool Viaa helpen ze je graag met je studiekeuze, ook bij een overstap vanuit het mbo. Er is hier veel ruimte voor jouw inbreng en ze nemen de meningen van studenten serieus. Samen met ander groepje studenten houd ik me bezig met de toegankelijk van de school voor lhbti’ers. We hebben al veel bereikt. Op coming out day hing er een regenboogvlag aan het gebouw en ik heb een workshop gegeven aan docenten over inclusief lesgeven.”

Toekomstplannen: kunst en de kerk

Na haar studie wil Anne zich verder inzetten voor inclusiviteit en emancipatie. ”Voor het eindproduct van mijn minor heb ik me laten inspireren door de glas-in-loodramen in kerken. Ik maakte schilderijen met dezelfde look over thema’s waarvan ik denk dat kerken ze moeten bespreken: de rol van de vrouw in de kerk, de bijdrage van de kerk aan het racismedebat en hoe we omgaan met de LHBTI-community.”

Anne hoopt dat haar werk ruimte creëert voor dit soort gesprekken. ”Toen ik begon met theologie dacht ik dat ik spreker zou worden in evangelische kerken. Dat is veranderd”, zegt ze glimlachend. ”Al denk ik dat ik mensen nog steeds kan inspireren om bezig te zijn met zingeving, maar dan door mijn kunst.”

Meer nieuws voor jou

Netflix verwijdert lhbti-label bij serie over moordenaar Jeffrey Dahmer

Netflix verwijdert het lhbti-label bij de serie Monster: The Jeffrey Dahmer Story, nadat hier vorige week ophef over was ontstaan. De streamingdienst kreeg kritiek, omdat gebruikers de serie als suggestie kregen als ze interesse hadden in lhbti-video's. De serie vertelt echter het...

Lees hier meer

Agent Romke vraagt tijdens dodenherdenking aandacht voor acceptatie LHBTIQ+, ook bij politie

Ook anno 2022 moet er aandacht blijven voor de acceptatie en erkenning van LHBTIQ+ overal ter wereld, op elke plaats in de geschiedenis. Daarom legde Romke Verf, dinsdagavond namens het politienetwerk Roze in Blauw een krant bij het Homomonument in...

Lees hier meer

185 Duitse acteurs uit de kast via manifest

In Duitsland hebben 185 acteurs een manifest ondertekend waarin ze uit de kast komen als lhbt. De groep wil in Duitsland het debat aanzwengelen over de zichtbaarheid van lhbt'ers en non-binaire mensen, schrijven Duitse media. "We hebben niet eerder open...

Lees hier meer