Hoe veilig voel jij je als lhbtiq+’er? Vul het Pink Panel in!

Laat weten hoe veilig je je voelt als homoseksuele man, lesbienne, biseksueel, transman of transvrouw, intersekse of queerpersoon (LHBTIQ+)! Op straat, op je werk, bij het sporten. Laat je horen door de Pink Panel enquête in te vullen. Het onderzoek loopt tot half juni.

Langlopend-onderzoek
Het Pink Panel onderzoek wordt sinds 2008 om de twee jaar uitgevoerd door Bureau Discriminatiezaken Kennemerland. Het doel van het Pink Panel is het in kaart brengen van de veiligheidsbeleving van LHBTIQ+-personen en ervaringen met discriminatie in Haarlemmermeer, Haarlem, IJmond en Zuid-Kennemerland. Er worden vragen gesteld over veiligheid en jezelf kunnen zijn in de eigen woonwijk, op het werk en bij de sportvereniging. Wij vinden het belangrijk om ervaringen en ideeën van deze doelgroep te horen. Oók als mensen geen negatieve ervaringen hebben.

Laat je horen!
Het aantal respondenten van het Pink Panel stijgt gestaag. In 2017 hadden we 145 bruikbare enquêtes, dit groeide naar 285 bruikbare enquêtes in 2019. Bijna een verdubbeling, maar toch nog relatief weinig. Dit jaar streven we opnieuw naar een verdubbeling. We hebben dan wel hulp nodig om zoveel mogelijk mensen in Kennemerland te informeren over het Pink Panel onderzoek. Circa 6% van bevolking identificeert zich als niet-heteroseksueel. En ongeveer 4% identificeert zich niet met haar/zijn/hen geboortegeslacht (Movisie onderzoek). Dan komen we al snel op circa 50.000 personen in Kennemerland.

De meeste ingevulde enquêtes komen vooral uit Haarlem en Haarlemmermeer. We missen dus vooral geluid uit de IJmond (Velsen, Beverwijk, Heemskerk en Uitgeest) en uit Zuid Kennemerland (Heemstede, Bloemendaal, Zandvoort).

Hoe deelnemen?
Je kunt direct de enquête invullen via 
pinkpanelenquete2022.questionpro.com. Of je kunt via de website van Bureau Discriminatiezaken www.bdkennemerland.nl naar de enquête. Niet veel moeite, voor een goede zaak. De antwoorden worden uitsluitend gebruikt voor onderzoek. Privacy is belangrijk. Bureau Discriminatiezaken gaat zeer zorgvuldig en vertrouwelijk om met jouw gegevens.

Wat gebeurt er met de resultaten?
De resultaten worden besproken met de partners van Bureau Discriminatiezaken, denk aan de politie, het COC en de gemeente. En daar komen specifieke acties uit naar voren om vooroordelen en discriminatie gericht aan te pakken.

Uitkomsten meting 2019

·       We zagen een duidelijke verslechtering in het veiligheidsgevoel in de eigen woonwijk.

·       LHBTIQ+-personen hadden vooral te maken met beledigende opmerkingen en schelden. In circa 6% van de gevallen was sprake van bedreiging, agressie of geweld.

De meldingsbereidheid is laag. Uit het onderzoek kwamen 97 incidenten (vooral in woonwijk en in de openbare ruimte) naar boven, die niet zijn gemeld bij Bureau Discriminatiezaken

Meer nieuws voor jou

Hele land staat achter stoere Frédérique

14-jarige jongen opgepakt voor brute mishandeling Geen lange gevangenisstraf en al helemaal geen heksenjacht. De 14-jarige Frédérique uit Amstelveen, die gisteren ernstig werd mishandeld toen ze geen antwoord wilde geven op de vraag of ze een jongen of meisje is,...

Lees hier meer

Europees Hof: ook lidstaten zonder homohuwelijk moeten rechten homo-ouders erkennen

Elke lidstaat van de Europese Unie moet homopartners die in een andere lidstaat een kind hebben gekregen, beiden erkennen als ouder. Dat geldt ook voor lidstaten die zelf geen homohuwelijk kennen, zo heeft het Europees Hof van Justitie in Luxemburg...

Lees hier meer

Grondwet-verbod op discriminatie vanwege geaardheid

Een ruime meerderheid van de Eerste Kamer is voor een grondwetswijziging die discriminatie op grond van handicap of seksuele gerichtheid expliciet verbiedt. Een initiatiefvoorstel van D66, GroenLinks en PvdA werd met 58 tegen 15 stemmen aangenomen. Nu wordt in artikel...

Lees hier meer