Leerkrachten delen ervaringen bij congres over seksuele en gender diversiteit

Bron: www.coc.nl

Meer dan honderd leerkrachten uit heel Nederland kwamen op woensdag 2 november samen in Utrecht voor het eerste congres over seksuele en gender diversiteit in het primair onderwijs. De dag werd georganiseerd door COC Nederland en Rutgers.

Hoe zorg je als leerkracht voor een fijne omgeving waar iedereen zich veilig en geaccepteerd voelt? Die vraag stond centraal op het congres, waar leerkrachten, onderwijsprofessionals, experts, beleidsmakers en onderzoekers kennis deelden en ervaringen uitwisselden. Ook spraken de aanwezigen over hoe je op een toegankelijke en passende wijze aandacht kunt besteden aan seksuele en gender diversiteit.

Tot de sprekers behoorden Joyce Endendijk (Universiteit Utrecht) en Hanneke Felten (Movisie). Ze spraken over (gender) stereotypen en vooroordelen, en hoe die tegen te gaan. Ook waren er workshops, een panelgesprek en praktijksessies waarin leerkrachten kennis en ervaring uitwisselden.

Veel leerkrachten blijken behoefte te hebben aan het uitwisselen van kennis, aanpak, instrumenten en ervaringen op het gebied van veiligheid, acceptatie en diversiteit. Ze willen in de klas een veilige sfeer creëren waarin niemand gepest of uitgesloten wordt. Bovendien is aandacht voor veiligheid en seksuele diversiteit verplicht volgens de kerndoelen voor het onderwijs en de nieuwe burgerschapswet. Toch vinden leerkrachten het soms lastig om als school of als team met het thema aan de slag te gaan.

De behoefte aan uitwisseling van kennis over het onderwerp vormde de aanleiding voor dit congres van COC Nederland en Rutgers. Het COC ontwikkelt een platform waar leerkrachten de uitwisseling van kennis en expertise de komende jaren kunnen voortzetten.

Meer nieuws voor jou

55 Regenbooggemeenten tekenen intentieverklaring met OCW

bron: Movisie Inspanning voor acceptatie regenbooggemeenschap blijft nodig De 55 Nederlandse Regenbooggemeenten blijven zich ook de komende jaren gericht inzetten voor de emancipatie en acceptatie van lhbtiq+ inwoners. Op 29 september ondertekenden zij hierover op een bijeenkomst in de gemeente...

Lees hier meer

Onderzoek: merendeel voetbalprofs geeft lhbti-acceptatie onvoldoende

Profvoetballers geven een ruime onvoldoende aan de acceptatie van homo- en biseksualiteit in de mannelijke voetbalwereld. Zeven op de tien spelers zeggen de voetbalwereld als homo-onvriendelijk te ervaren. "De conclusie is dat het er niet al te best voorstaat in...

Lees hier meer

Gemeente Ermelo hijst regenboogvlag op Coming Outdag

Woensdagavond 23 juni diende Progressief Ermelo, samen met de VVD een motie in voor het hijsen van de regenboogvlag. De partijen vinden het tijd dat de gemeente Ermelo op eigen initiatief de vlag uithangt op nationale Coming Out Dag, 11...

Lees hier meer