Leerkrachten delen ervaringen bij congres over seksuele en gender diversiteit

Bron: www.coc.nl

Meer dan honderd leerkrachten uit heel Nederland kwamen op woensdag 2 november samen in Utrecht voor het eerste congres over seksuele en gender diversiteit in het primair onderwijs. De dag werd georganiseerd door COC Nederland en Rutgers.

Hoe zorg je als leerkracht voor een fijne omgeving waar iedereen zich veilig en geaccepteerd voelt? Die vraag stond centraal op het congres, waar leerkrachten, onderwijsprofessionals, experts, beleidsmakers en onderzoekers kennis deelden en ervaringen uitwisselden. Ook spraken de aanwezigen over hoe je op een toegankelijke en passende wijze aandacht kunt besteden aan seksuele en gender diversiteit.

Tot de sprekers behoorden Joyce Endendijk (Universiteit Utrecht) en Hanneke Felten (Movisie). Ze spraken over (gender) stereotypen en vooroordelen, en hoe die tegen te gaan. Ook waren er workshops, een panelgesprek en praktijksessies waarin leerkrachten kennis en ervaring uitwisselden.

Veel leerkrachten blijken behoefte te hebben aan het uitwisselen van kennis, aanpak, instrumenten en ervaringen op het gebied van veiligheid, acceptatie en diversiteit. Ze willen in de klas een veilige sfeer creëren waarin niemand gepest of uitgesloten wordt. Bovendien is aandacht voor veiligheid en seksuele diversiteit verplicht volgens de kerndoelen voor het onderwijs en de nieuwe burgerschapswet. Toch vinden leerkrachten het soms lastig om als school of als team met het thema aan de slag te gaan.

De behoefte aan uitwisseling van kennis over het onderwerp vormde de aanleiding voor dit congres van COC Nederland en Rutgers. Het COC ontwikkelt een platform waar leerkrachten de uitwisseling van kennis en expertise de komende jaren kunnen voortzetten.

Meer nieuws voor jou

De transgenderwet bestaat tien jaar, maar is ‘nog niet goed genoeg’

Sinds 1 juli 2014 hoeven transgender en intersekse mensen die hun geslachtsregistratie willen aanpassen geen verplichte operaties en sterilisatie meer te ondergaan. “Een spectaculaire vooruitgang, maar niet genoeg.” “Het was een feestelijke dag,” zegt Petra van Dijk, die als een...

Lees hier meer

Georgië neemt omstreden wet aan tegen lhbtqia+-rechten

In Georgië is begin september een wet goedgekeurd die lhbtqia+-rechten beperkt, schrijft de nieuwssite Civil Georgia. Films en boeken met lhbtqia+-inhoud kunnen worden gecensureerd en geslachtsveranderende operaties worden verboden. Ook kunnen pride-evenementen en regenboogvlaggen worden verboden. Leiders van de regerende...

Lees hier meer

Ook gemeente Ermelo hijst regenboogvlag op Coming-Outdag

Na Hattem en Harderwijk, wappert op de noordelijke Veluwe nu ook in Heerde en Ermelo de regenboogvlag bij het gemeentehuis tijdens Coming-Outdag, aanstaande zondag. De lokale gay-community juicht. ,,We voelen het als stap voorwaarts en een steun in de rug.’’...

Lees hier meer