Leerkrachten delen ervaringen bij congres over seksuele en gender diversiteit

Bron: www.coc.nl
Meer dan honderd leerkrachten uit heel Nederland kwamen op woensdag 2 november samen in Utrecht voor het eerste congres over seksuele en gender diversiteit in het primair onderwijs. De dag werd georganiseerd door COC Nederland en Rutgers.
Hoe zorg je als leerkracht voor een fijne omgeving waar iedereen zich veilig en geaccepteerd voelt? Die vraag stond centraal op het congres, waar leerkrachten, onderwijsprofessionals, experts, beleidsmakers en onderzoekers kennis deelden en ervaringen uitwisselden. Ook spraken de aanwezigen over hoe je op een toegankelijke en passende wijze aandacht kunt besteden aan seksuele en gender diversiteit.
Tot de sprekers behoorden Joyce Endendijk (Universiteit Utrecht) en Hanneke Felten (Movisie). Ze spraken over (gender) stereotypen en vooroordelen, en hoe die tegen te gaan. Ook waren er workshops, een panelgesprek en praktijksessies waarin leerkrachten kennis en ervaring uitwisselden.
Veel leerkrachten blijken behoefte te hebben aan het uitwisselen van kennis, aanpak, instrumenten en ervaringen op het gebied van veiligheid, acceptatie en diversiteit. Ze willen in de klas een veilige sfeer creëren waarin niemand gepest of uitgesloten wordt. Bovendien is aandacht voor veiligheid en seksuele diversiteit verplicht volgens de kerndoelen voor het onderwijs en de nieuwe burgerschapswet. Toch vinden leerkrachten het soms lastig om als school of als team met het thema aan de slag te gaan.
De behoefte aan uitwisseling van kennis over het onderwerp vormde de aanleiding voor dit congres van COC Nederland en Rutgers. Het COC ontwikkelt een platform waar leerkrachten de uitwisseling van kennis en expertise de komende jaren kunnen voortzetten.
Meer nieuws voor jou

India verbiedt film over homoseksuele soldaat
Een film over een homoseksuele soldaat in het Indiase leger mag niet worden gefilmd. Het Indiase Ministerie van Defensie verbiedt de film, want "het neerzetten van een soldaat als homoseksueel is illegaal". De film in kwestie, We Are, is een project...
Lees hier meer
Agent Romke vraagt tijdens dodenherdenking aandacht voor acceptatie LHBTIQ+, ook bij politie
Ook anno 2022 moet er aandacht blijven voor de acceptatie en erkenning van LHBTIQ+ overal ter wereld, op elke plaats in de geschiedenis. Daarom legde Romke Verf, dinsdagavond namens het politienetwerk Roze in Blauw een krant bij het Homomonument in...
Lees hier meer
Ook Tweede Kamer wil maatregelen tegen lhbtiq-geweld
Ook de Tweede Kamer wil dat de regering meer doet tegen discriminerend geweld. Het COC had daar met vijf LHBTI+ organisaties op aangedrongen. De Kamer stemde in december voor een motie van Songül Mutluer (PvdA) en Lisa Westerveld (GroenLinks). In...
Lees hier meer