Meer aandacht voor niet-hetero mensen

De gemeente Harderwijk heeft sinds 17 mei vier regenboogambassadeurs: Bep Timmer, Herman Boers, Rune Sassen en Nour Hasan. Zij willen meer aandacht voor een betere positie en sociale acceptatie van de LHBTIQ+ gemeenschap.

Bron: www.Harderwijkercourant.nl / foto: Marco Jansen

Herman Boers (63) is ambassadeur voor Zorg en Ouderen. Hij is net voor corona getrouwd met een man. “Juridisch gezien is het in ons land goed geregeld, we kunnen trouwen en hebben bijna dezelfde rechten als hetero’s, maar op sociaal vlak valt er nog veel te winnen. 1 op de 20 mensen voelt zich niet hetero; dat is 5 procent van de bevolking. LHBTIAQ+ staat voor Lesbisch, Homo, Biseksueel, Transgender, Interseksueel, Aseksueel, Queer en plus staat voor alle andere seksuele en genderidentiteiten. Deze groep valt buiten de normen die wij als maatschappij stellen aan leven, gedragingen, uiterlijk en seksualiteit. Als je niet kunt zijn en delen met anderen wie je bent, dan heeft dat onherroepelijk gevolgen voor je welzijn en geluk.”

Boers is gevraagd door Village People, partner van de gemeente Harderwijk voor het regenboogbeleid. “De gemeente Harderwijk heeft zichzelf uitgeroepen tot regenbooggemeente zodat de LHBTIQ+ groep veilig zichzelf kan zijn. Er worden activiteiten georganiseerd om de zichtbaarheid te vergroten. Als ambassadeurs willen we dat er meer aandacht en bewustzijn komt voor deze doelgroep. Wij vangen signalen op en geven ervaringen door de gemeente. Ik doe dat bij zorgorganisaties en –instellingen. Om voor bewustwording te zorgen dat deze doelgroep ook in een verpleeghuis kan wonen of zorg ontvangt. Er wordt vaak nog vanuit een heterobril gekeken. Wij willen dat daar breder op geacteerd wordt.”

Bep Timmer (65) is lesbisch. Zij is nu single, maar heeft twee kinderen uit een lange relatie. “Dat was toen wel een toestand op de Veluwe 30 jaar geleden. Je bent zoals je bent, wij willen daarom bewust maken dat er meer seksuele en genderidentiteiten zijn dan alleen hetero. Anders zijn is vaak een aanleiding voor pesten, buitensluiten, fysiek en emotioneel geweld. Wij willen dat voor iedere sporter, ongeacht gender identiteit, een sociaal veilig sportklimaat is.”

Timmer gaat dat voor sport doen. “Ik ben een verbinder en ga meedoen aan bijeenkomsten van sportclubs om de doelgroep onder de aandacht te brengen. Voor de Coming Out week in oktober willen we een hapklaar pakket aanbieden aan alle sportclubs met vlaggen, aanvoerdersbanden, veters, flyers en een workshop. Met als doel dat ook LHBTIQ+ groep zich welkom voelt. De winst is dat er meer aandacht komt voor deze mensen. Zoals Johan Cruijff zei: ‘’Je ziet het pas als je het door hebt.”

Rune is ambassadeur Jeugd & Onderwijs. Zij identificeert zich als aseksueel en aromantisch. Nour, een Nederlands-Syrische vrouw, definieert zich als panseksueel en is ambassadeur multiculturele achtergrond. Naar een ambassadeur religie wordt nog gezocht.

Meer nieuws voor jou

Rutte: Amalia kan ook koningin worden als ze met een vrouw trouwt

Het kabinet vindt dat prinses Amalia geen afstand hoeft te doen van de troon in het geval dat ze zou willen trouwen met een vrouw. Demissionair premier Rutte antwoordt op vragen van de VVD en de PvdA dat hij geen...

Lees hier meer

Nunspeet maakt grote stap op lhbti-gebied

Iets meer dan twee jaar nadat de Nunspeetse burgemeester Breunis van de Weerd ietwat ongemakkelijk een regenboogvlag in ontvangst nam, trapt de gemeente Nunspeet een campagne af om de strubbelingen van lhbti’ers onder de aandacht te brengen. Achteraf gezien was...

Lees hier meer

Van 14-20 oktober gratis toegang tot HER Film Festival 2021

Een week lang gratis (!) online genieten van een selectie heel bijzondere internationale films. Geniet van de mooiste films en laat je inspireren door krachtige vrouwen tijdens HER Film Festival in oktober 2021. Cinetree en Simavi slaan voor de tweede...

Lees hier meer