Minister Dijkgraaf gaat door met Regenbooggemeentebeleid!

Minister Robbert Dijkgraaf (Emancipatie) gaat door met het Regenbooggemeentebeleid. Dat maakte hij bekend op een congres over dit beleid van kenniscentrum Movisie. De 20 regionale COC-verenigingen en COC Nederland hadden hier in mei bij de minister op aangedrongen. Ze zijn blij met het besluit.

‘Om verandering te bereiken, is het belangrijk dat het emancipatiebeleid doordringt tot in de haarvaten van de samenleving,’ zo schreven de COC’s in mei aan de minister. Het Regenbooggemeentebeleid is volgens hen een belangrijk middel om dat te bereiken. De COC’s zijn blij dat de minister het beleid voortzet.

Minister Dijkgraaf wil zich de komende jaren met de regenbooggemeenten inzetten voor de veiligheid, weerbaarheid en sociale acceptatie van lhbtiq+ inwoners. Hij stelt daarvoor tot en met 2026 jaarlijks € 1,24 miljoen beschikbaar. Dat is vergelijkbaar met het huidige budget.

‘Het gezamenlijk streven is de acceptatie van lhbtiq+ personen te laten toenemen onder de gehele bevolking,’ aldus minister Dijkgraaf.

‘Extra aandacht is er nodig onder jongeren, ouderen en in kringen waar lhbtiq+ nog een taboe is. Vooroordelen, discriminatie, intimidatie en geweld tegen lhbtiq+ personen moeten afnemen. Lhbtiq+ personen moeten zich meer gesteund voelen, veilig en weerbaar op school, op straat, op het werk, in de zorg en thuis, in de sport en in hun eigen sociale kring,’ stelt de Emancipatieminister.

Met het Regenbooggemeentebeleid stimuleert de Rijksoverheid gemeenten om een actief LHBTI emancipatiebeleid te voeren. Gemeenten ontvangen van het Rijk een financiële bijdrage die ze matchen met eigen budget. Kenniscentrum Movisie ondersteunt met advies-op-maat, zodat gemeenten het wiel niet steeds opnieuw hoeven uit te vinden.

Over de voortzetting van de adviserende rol van Movisie is overigens nog geen duidelijkheid. Het COC dringt erop aan dat ook het werk van Movisie wordt voortgezet. Geen ander kenniscentrum heeft volgens het COC zoveel kennis van gemeentelijk LHBTI beleid en zulke diepe wortels in deze sector als Movisie.

De regionale COC’s willen dat de Regenbooggelden worden ingezet voor zaken als voorlichting op scholen, het bevorderen van de veiligheid van LHBTI personen en het werken aan acceptatie in de sport. Ook pleiten ze voor het steunen van activiteiten voor LHBTI personen die te maken hebben met intersectionele discriminatie. Het gaat dan bijvoorbeeld om biculturele personen en mensen van kleur, asielzoekers, ouderen en LHBTI-jongeren t/m 18 jaar.

Ook de vrijwilligers van de 20 regionale COC’s zélf verrichten tal van activiteiten om LHBTI acceptatie op gemeentelijk en regionaal niveau te bevorderen. Rond de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 sloten regionale COC’s Regenboogakkoorden met politieke partijen in negentig gemeenten. Daarin zijn afspraken neergelegd over het bevorderen van LHBTI emancipatie door gemeenten.

Bron: COC Nederland & regionale COC verenigingen

Meer nieuws voor jou

Florian en Remco van de Roze Week: ‘Schelden met homo-onvriendelijke termen gebeurt nog steeds’

‘Dare to be unique’, is dit jaar het thema van de Roze Week op de campus van de Radboud Universiteit en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Tussen 16 en 20 mei zijn er allerlei activiteiten om bewustzijn te creëren over...

Lees hier meer

Merel van Dongen na coming out Cavallo: ‘Ik kan wel een feestje vieren’

,,Alles wat ik wil is voetballen en gelijk behandeld worden.” Dat waren de woorden van de 21-jarige Joshua Cavallo, die vanochtend via een filmpje op social media als een van de eerste voetballers uit de kast kwam. De bakken aan...

Lees hier meer

Voor de zomer meer duidelijkheid over meerouderschap

Het kabinet komt voor de zomer van 2022 met meer duidelijkheid over de wijze waarop meerouderschap in Nederland wordt ingevoerd. Dat antwoordde minister Weerwind (Rechtsbescherming) op 24 maart op vragen van de Kamerleden Ulysse Ellian (VVD) en Lisa van Ginneken...

Lees hier meer