Minister Dijkgraaf gaat door met Regenbooggemeentebeleid!

Minister Robbert Dijkgraaf (Emancipatie) gaat door met het Regenbooggemeentebeleid. Dat maakte hij bekend op een congres over dit beleid van kenniscentrum Movisie. De 20 regionale COC-verenigingen en COC Nederland hadden hier in mei bij de minister op aangedrongen. Ze zijn blij met het besluit.

‘Om verandering te bereiken, is het belangrijk dat het emancipatiebeleid doordringt tot in de haarvaten van de samenleving,’ zo schreven de COC’s in mei aan de minister. Het Regenbooggemeentebeleid is volgens hen een belangrijk middel om dat te bereiken. De COC’s zijn blij dat de minister het beleid voortzet.

Minister Dijkgraaf wil zich de komende jaren met de regenbooggemeenten inzetten voor de veiligheid, weerbaarheid en sociale acceptatie van lhbtiq+ inwoners. Hij stelt daarvoor tot en met 2026 jaarlijks € 1,24 miljoen beschikbaar. Dat is vergelijkbaar met het huidige budget.

‘Het gezamenlijk streven is de acceptatie van lhbtiq+ personen te laten toenemen onder de gehele bevolking,’ aldus minister Dijkgraaf.

‘Extra aandacht is er nodig onder jongeren, ouderen en in kringen waar lhbtiq+ nog een taboe is. Vooroordelen, discriminatie, intimidatie en geweld tegen lhbtiq+ personen moeten afnemen. Lhbtiq+ personen moeten zich meer gesteund voelen, veilig en weerbaar op school, op straat, op het werk, in de zorg en thuis, in de sport en in hun eigen sociale kring,’ stelt de Emancipatieminister.

Met het Regenbooggemeentebeleid stimuleert de Rijksoverheid gemeenten om een actief LHBTI emancipatiebeleid te voeren. Gemeenten ontvangen van het Rijk een financiële bijdrage die ze matchen met eigen budget. Kenniscentrum Movisie ondersteunt met advies-op-maat, zodat gemeenten het wiel niet steeds opnieuw hoeven uit te vinden.

Over de voortzetting van de adviserende rol van Movisie is overigens nog geen duidelijkheid. Het COC dringt erop aan dat ook het werk van Movisie wordt voortgezet. Geen ander kenniscentrum heeft volgens het COC zoveel kennis van gemeentelijk LHBTI beleid en zulke diepe wortels in deze sector als Movisie.

De regionale COC’s willen dat de Regenbooggelden worden ingezet voor zaken als voorlichting op scholen, het bevorderen van de veiligheid van LHBTI personen en het werken aan acceptatie in de sport. Ook pleiten ze voor het steunen van activiteiten voor LHBTI personen die te maken hebben met intersectionele discriminatie. Het gaat dan bijvoorbeeld om biculturele personen en mensen van kleur, asielzoekers, ouderen en LHBTI-jongeren t/m 18 jaar.

Ook de vrijwilligers van de 20 regionale COC’s zélf verrichten tal van activiteiten om LHBTI acceptatie op gemeentelijk en regionaal niveau te bevorderen. Rond de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 sloten regionale COC’s Regenboogakkoorden met politieke partijen in negentig gemeenten. Daarin zijn afspraken neergelegd over het bevorderen van LHBTI emancipatie door gemeenten.

Bron: COC Nederland & regionale COC verenigingen

Meer nieuws voor jou

Tom Hanks over rol in Philadelphia: hetero als homoman kan niet meer – en terecht

Acteur Tom Hanks vindt dat een homoseksuele rol tegenwoordig niet meer door een hetero-acteur gespeeld moet worden. De acteur speelde zelf in 1993 de rol van een homoseksuele advocaat met hiv in de film Philadelphia. Hoewel hij denkt dat die film...

Lees hier meer

20 november: Genderdoden gedenkdag

Op 20 november 2022 herdenken we 327 trans en genderdiverse mensen die het afgelopen jaar zijn vermoord om wie ze zijn, onder wie een slachtoffer in Nederland. Transgender Netwerk Nederland: Een jonge trans vrouw werd in Guatemala City levenloos in...

Lees hier meer

Leerkrachten delen ervaringen bij congres over seksuele en gender diversiteit

Bron: www.coc.nl Meer dan honderd leerkrachten uit heel Nederland kwamen op woensdag 2 november samen in Utrecht voor het eerste congres over seksuele en gender diversiteit in het primair onderwijs. De dag werd georganiseerd door COC Nederland en Rutgers. Hoe...

Lees hier meer