Paarse Vrijdag dit jaar in gehele onderwijs
Paarse Vrijdag wordt deze vrijdag voor het eerst in heel het onderwijs gehouden. Tot nu werd op de tweede vrijdag van december voornamelijk op middelbare scholen en mbo’s aandacht besteed aan diversiteit en solidariteit getoond aan de lhbti-gemeenschap. Nu doen ook basisscholen, hogescholen en universiteiten mee.
Volgens de leerkracht brengt Paarse Vrijdag niet alleen het gesprek over verschillende vormen van diversiteit op gang, maar zorgt het ook voor een saamhorigheidsgevoel. Op haar school dragen op Paarse Vrijdag niet alleen veel kinderen paarse kleding, maar ook al haar collega’s.
Volgens Glandorff is het belangrijk dat kinderen weten dat “iedereen mag zijn wie ze zijn, elkaar respecteert en goed met elkaar omgaat”. Die boodschap wordt niet alleen op Paarse Vrijdag uitgedragen, maar ook in de rest van het jaar.
“Je maakt tijdens de taalles bijvoorbeeld weleens een opmerking, bijvoorbeeld dat je ook twee bruidegommen kan hebben”, zegt Glandorff. “Het is druk in het onderwijs, dus je staat er verder niet bij stil, maar dat kan wel op Paarse Vrijdag.”
Paarse Vrijdag is initiatief van scholieren
Paarse Vrijdag begon als een actie vanuit scholieren, maar is nu het voortgezet onderwijs aan het overstijgen, zegt Freek Janssens van COC Nederland. “Vanuit het basisonderwijs en hoger onderwijs is steeds meer vraag naar ondersteuning voor deze dag.”
De lhbti-organisatie maakt actiepakketten waarmee ze scholen op weg helpen. Nu zijn die er ook voor basisscholen, bestaande uit onder meer knutselspullen, gedichten en prentenboeken. Daarnaast is er een manifest voor hogescholen en universiteiten. Janssens benadrukt dat personen ook op andere manieren solidariteit kunnen tonen. “Dat kan al door simpelweg een paars shirt te dragen”, zegt hij.
Volgens Janssens leggen basisscholen op Paarse Vrijdag de nadruk op het mogen zijn wie je bent, terwijl het in het hoger onderwijs meer over sociale veiligheid gaat. Op de middelbare school gaat het om een combinatie van beide. Hij wijst erop dat lhbti-leerlingen op middelbare scholen bijvoorbeeld tot vier keer vaker worden gepest dan niet-lhbti-leerlingen.
Meer nieuws voor jou
Tour d’Amour, de belevingswereld van lhbtiq-ouderen
In alle vrijheid een partner kunnen kiezen, dat was vroeger niet vanzelfsprekend. Zelfs nu is het voor roze ouderen niet altijd makkelijk zichzelf te zijn. Tour d’Amour, op 26 april in De Ontmoeting in Barendrecht, laat bezoekers kennismaken met de...
Lees hier meerSobere Amsterdam Pride zonder publiek
In Amsterdam is zaterdag de 25e editie van de Pride gestart. Door de coronamaatregelen zijn er dit jaar geen grote feesten in de stad. In plaats daarvan is er een alternatief programma. Locoburgemeester Rutger Groot Wassink opende de Pride zaterdagmiddag...
Lees hier meerVier lhbtiq+ belangenorganisaties vragen minister Yeşilgöz (J&V) om maatregelen tegen discriminerend geweld
Vier lhbti+ belangenorganisaties vragen minister Yeşilgöz (J&V) om maatregelen tegen discriminerend geweld. De organisaties overhandigden de minister op donderdag 21 maart een actieplan met als motto Veiligheid voor de Regenbooggemeenschap. Directe aanleiding voor het pleidooi is een WODC-onderzoek naar geweld...
Lees hier meer