Paarse Vrijdag dit jaar in gehele onderwijs

Paarse Vrijdag wordt deze vrijdag voor het eerst in heel het onderwijs gehouden. Tot nu werd op de tweede vrijdag van december voornamelijk op middelbare scholen en mbo’s aandacht besteed aan diversiteit en solidariteit getoond aan de lhbti-gemeenschap. Nu doen ook basisscholen, hogescholen en universiteiten mee.

Meer dan vijfhonderd basisscholen kleuren deze vrijdag paars. Een kleine groep basisscholen organiseert Paarse Vrijdag al langer, bijvoorbeeld de school van Sonja Glandorff in Zaandijk.

Volgens de leerkracht brengt Paarse Vrijdag niet alleen het gesprek over verschillende vormen van diversiteit op gang, maar zorgt het ook voor een saamhorigheidsgevoel. Op haar school dragen op Paarse Vrijdag niet alleen veel kinderen paarse kleding, maar ook al haar collega’s.

Volgens Glandorff is het belangrijk dat kinderen weten dat “iedereen mag zijn wie ze zijn, elkaar respecteert en goed met elkaar omgaat”. Die boodschap wordt niet alleen op Paarse Vrijdag uitgedragen, maar ook in de rest van het jaar.

“Je maakt tijdens de taalles bijvoorbeeld weleens een opmerking, bijvoorbeeld dat je ook twee bruidegommen kan hebben”, zegt Glandorff. “Het is druk in het onderwijs, dus je staat er verder niet bij stil, maar dat kan wel op Paarse Vrijdag.”

Paarse Vrijdag is initiatief van scholieren

Paarse Vrijdag begon als een actie vanuit scholieren, maar is nu het voortgezet onderwijs aan het overstijgen, zegt Freek Janssens van COC Nederland. “Vanuit het basisonderwijs en hoger onderwijs is steeds meer vraag naar ondersteuning voor deze dag.”

De lhbti-organisatie maakt actiepakketten waarmee ze scholen op weg helpen. Nu zijn die er ook voor basisscholen, bestaande uit onder meer knutselspullen, gedichten en prentenboeken. Daarnaast is er een manifest voor hogescholen en universiteiten. Janssens benadrukt dat personen ook op andere manieren solidariteit kunnen tonen. “Dat kan al door simpelweg een paars shirt te dragen”, zegt hij.

Volgens Janssens leggen basisscholen op Paarse Vrijdag de nadruk op het mogen zijn wie je bent, terwijl het in het hoger onderwijs meer over sociale veiligheid gaat. Op de middelbare school gaat het om een combinatie van beide. Hij wijst erop dat lhbti-leerlingen op middelbare scholen bijvoorbeeld tot vier keer vaker worden gepest dan niet-lhbti-leerlingen.

Meer nieuws voor jou

Australische voetballer uit de kast, als enige op hoogste niveau wereldwijd

Een Australische voetballer uit de hoogste klasse heeft bekendgemaakt dat hij op mannen valt. "Het enige dat ik wil, is voetballen en gelijkwaardig behandeld worden", zegt Josh Cavallo van Adelaide United in een video op sociale media. De 21-jarige middenvelder...

Lees hier meer

‘In Harderwijk mag je zijn wie je bent’

Wethouder Gert Jan van Noort, Lynn Jubbega en Dennis Schoorl namens Village People onthulden donderdag 27 november 2020 het informatiebord bij het regenboogzebrapad op de Vitingasingel, ter hoogte van de Houtwalgarage. Op het informatiebord kunnen voorbijgangers lezen waarom het regenboogzebrapad...

Lees hier meer

Paus Franciscus gaat homostellen zegenen

Paus Franciscus gaat akkoord met het zegenen door priesters van relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht. In een verklaring van het Vaticaan waarin hij deze koerswijziging toelicht, zegt hij dat mensen die hun relatie door de zegen van God bekrachtigd...

Lees hier meer