Paarse Vrijdag dit jaar in gehele onderwijs

Paarse Vrijdag wordt deze vrijdag voor het eerst in heel het onderwijs gehouden. Tot nu werd op de tweede vrijdag van december voornamelijk op middelbare scholen en mbo’s aandacht besteed aan diversiteit en solidariteit getoond aan de lhbti-gemeenschap. Nu doen ook basisscholen, hogescholen en universiteiten mee.
Volgens de leerkracht brengt Paarse Vrijdag niet alleen het gesprek over verschillende vormen van diversiteit op gang, maar zorgt het ook voor een saamhorigheidsgevoel. Op haar school dragen op Paarse Vrijdag niet alleen veel kinderen paarse kleding, maar ook al haar collega’s.
Volgens Glandorff is het belangrijk dat kinderen weten dat “iedereen mag zijn wie ze zijn, elkaar respecteert en goed met elkaar omgaat”. Die boodschap wordt niet alleen op Paarse Vrijdag uitgedragen, maar ook in de rest van het jaar.
“Je maakt tijdens de taalles bijvoorbeeld weleens een opmerking, bijvoorbeeld dat je ook twee bruidegommen kan hebben”, zegt Glandorff. “Het is druk in het onderwijs, dus je staat er verder niet bij stil, maar dat kan wel op Paarse Vrijdag.”
Paarse Vrijdag is initiatief van scholieren
Paarse Vrijdag begon als een actie vanuit scholieren, maar is nu het voortgezet onderwijs aan het overstijgen, zegt Freek Janssens van COC Nederland. “Vanuit het basisonderwijs en hoger onderwijs is steeds meer vraag naar ondersteuning voor deze dag.”
De lhbti-organisatie maakt actiepakketten waarmee ze scholen op weg helpen. Nu zijn die er ook voor basisscholen, bestaande uit onder meer knutselspullen, gedichten en prentenboeken. Daarnaast is er een manifest voor hogescholen en universiteiten. Janssens benadrukt dat personen ook op andere manieren solidariteit kunnen tonen. “Dat kan al door simpelweg een paars shirt te dragen”, zegt hij.
Volgens Janssens leggen basisscholen op Paarse Vrijdag de nadruk op het mogen zijn wie je bent, terwijl het in het hoger onderwijs meer over sociale veiligheid gaat. Op de middelbare school gaat het om een combinatie van beide. Hij wijst erop dat lhbti-leerlingen op middelbare scholen bijvoorbeeld tot vier keer vaker worden gepest dan niet-lhbti-leerlingen.
Meer nieuws voor jou

Tsjetsjeense lhbt-jacht tart elk rechtsgevoel
Mensenrechten In Tsjetsjenië worden leden van de lhbt-gemeenschap ontvoerd, gemarteld en vermoord. Alleen wereldwijde aandacht kan hen redden, zegt Aleksandr Skorobogatov. De video is opgenomen door een 22-jarige Tsjetsjeense vrouw, die wordt mishandeld vanwege haar seksuele geaardheid. „Vandaag, op 6 juni 2021,...
Lees hier meer
VS: dit jaar al 238 anti-LGBT+-wetten ingediend
Het aantal wetten die nadelig zijn voor de LGBT+-gemeenschap (en dan met name trans personen) in Amerika groeit enorm. Dit jaar zijn er al meer van dat soort wetten ingediend dan in heel 2021. En het is nog maar maart....
Lees hier meer
Conferentie in Nederland over transrechten: ‘Nog veel te verbeteren’
Nederland is een plaats gezakt op de jaarlijkse ranglijst over lhbti-rechten, van plaats twaalf naar plaats dertien. Daarmee staat Nederland nu onder landen als België, Spanje, Frankrijk en Portugal op de zogenoemde Rainbow Europe Index. De lijst wordt jaarlijks opgesteld...
Lees hier meer