Paarse Vrijdag dit jaar in gehele onderwijs

Paarse Vrijdag wordt deze vrijdag voor het eerst in heel het onderwijs gehouden. Tot nu werd op de tweede vrijdag van december voornamelijk op middelbare scholen en mbo’s aandacht besteed aan diversiteit en solidariteit getoond aan de lhbti-gemeenschap. Nu doen ook basisscholen, hogescholen en universiteiten mee.

Meer dan vijfhonderd basisscholen kleuren deze vrijdag paars. Een kleine groep basisscholen organiseert Paarse Vrijdag al langer, bijvoorbeeld de school van Sonja Glandorff in Zaandijk.

Volgens de leerkracht brengt Paarse Vrijdag niet alleen het gesprek over verschillende vormen van diversiteit op gang, maar zorgt het ook voor een saamhorigheidsgevoel. Op haar school dragen op Paarse Vrijdag niet alleen veel kinderen paarse kleding, maar ook al haar collega’s.

Volgens Glandorff is het belangrijk dat kinderen weten dat “iedereen mag zijn wie ze zijn, elkaar respecteert en goed met elkaar omgaat”. Die boodschap wordt niet alleen op Paarse Vrijdag uitgedragen, maar ook in de rest van het jaar.

“Je maakt tijdens de taalles bijvoorbeeld weleens een opmerking, bijvoorbeeld dat je ook twee bruidegommen kan hebben”, zegt Glandorff. “Het is druk in het onderwijs, dus je staat er verder niet bij stil, maar dat kan wel op Paarse Vrijdag.”

Paarse Vrijdag is initiatief van scholieren

Paarse Vrijdag begon als een actie vanuit scholieren, maar is nu het voortgezet onderwijs aan het overstijgen, zegt Freek Janssens van COC Nederland. “Vanuit het basisonderwijs en hoger onderwijs is steeds meer vraag naar ondersteuning voor deze dag.”

De lhbti-organisatie maakt actiepakketten waarmee ze scholen op weg helpen. Nu zijn die er ook voor basisscholen, bestaande uit onder meer knutselspullen, gedichten en prentenboeken. Daarnaast is er een manifest voor hogescholen en universiteiten. Janssens benadrukt dat personen ook op andere manieren solidariteit kunnen tonen. “Dat kan al door simpelweg een paars shirt te dragen”, zegt hij.

Volgens Janssens leggen basisscholen op Paarse Vrijdag de nadruk op het mogen zijn wie je bent, terwijl het in het hoger onderwijs meer over sociale veiligheid gaat. Op de middelbare school gaat het om een combinatie van beide. Hij wijst erop dat lhbti-leerlingen op middelbare scholen bijvoorbeeld tot vier keer vaker worden gepest dan niet-lhbti-leerlingen.

Meer nieuws voor jou

Zo stem je lhbti-vriendelijk

Bij de verkiezingen staan ook de belangen van lesbische, homoseksuele, bi+, transgender en intersekse personen (lhbti'ers) op het spel. Op deze website lees je hoe partijen denken over LHBTI-kwesties. Daarmee maak je straks in het stemhokje een goed geïnformeerde keuze!

Lees hier meer

Hele land staat achter stoere Frédérique

14-jarige jongen opgepakt voor brute mishandeling Geen lange gevangenisstraf en al helemaal geen heksenjacht. De 14-jarige Frédérique uit Amstelveen, die gisteren ernstig werd mishandeld toen ze geen antwoord wilde geven op de vraag of ze een jongen of meisje is,...

Lees hier meer

COC blij met voorstel hogere straffen op discriminerend geweld

COC Nederland is blij met een wetsvoorstel dat hogere straffen stelt op discriminerend geweld. Het initiatiefwetsvoorstel werd op dinsdag 28 juni ingediend door Corinne Ellemeet (GroenLinks) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie), zo maken die Kamerleden bekend in de talkshow Op1. Het...

Lees hier meer