Pride-optocht Georgië afgeblazen na bestorming lhbti-kantoor

Een Pride-optocht in Georgië is door de organisatie afgeblazen na de bestorming van het lhbti-kantoor in de hoofdstad Tbilisi. Op foto’s en video’s is te zien hoe groepen mensen de balkons van het kantoor beklimmen en vernielingen aanrichten. Ook journalisten zijn aangevallen.

Er gaat luid gejuich op als de eerste man het balkon met de regenboogvlag bereikt:

 

 

De organisatie heeft besloten om de optocht vandaag niet te laten doorgaan. “De autoriteiten hebben de veiligheid van de gemeenschap en onze supporters niet gewaarborgd. We kunnen niet straten vol gewelddadige mensen op gaan, die gesteund worden door de autoriteiten en het patriarchaat, en zo mensenlevens in gevaar brengen”, zegt Tbilisi Pride in een verklaring.

Hans Verhoeven is in Tbilisi als ambassadeur van Pride Amsterdam. Hij vertelt aan de NOS hoe de situatie daar uit de hand is gelopen. “Samen met de organisatie zit ik inmiddels in het vijfde safehouse waarvan de locaties steeds bekend raken. We moesten zelfs vluchten uit het VN-gebouw.”

Niet alleen lhbti’ers zijn doelwit van de demonstranten, zegt Verhoeven. “De agressie richt zich inmiddels ook op journalisten en iedereen met een wat alternatief uiterlijk.” Ook Georgische media berichten over journalisten die worden aangevallen.

De onrust in Tbilisi volgt op uitspraken van de Georgische premier Irakli Garibasjvili, die de zogenoemde Mars der waardigheid “ongepast” noemde. Garibasjvili zei dat de optocht niet mocht worden gehouden. Hij vreesde dat die op geweld zou uitdraaien.

Het Georgische ministerie van Binnenlandse Zaken zei ook dat de optocht niet door mocht gaan, meldt de nieuwszender Mtavari Channel. Het ministerie wees op protestacties van tegengestelde groepen in dezelfde buurt, waardoor de situatie kan escaleren.

De lhbti-gemeenschap in Tbilisi hield sinds afgelopen donderdag verschillende manifestaties. Dat leverde meteen al veel protest op van extreemrechtse groeperingen in Georgië. Bij de lancering werden twintig demonstranten door de politie gearresteerd.

Terugrennen naar auto’s

Verhoeven was er ook bij toen in 2019 de eerste Pride in Tbilisi werd gehouden. “Het was al een paar keer uitgesteld. Ik was teruggegaan naar Nederland, bij terugkomst werd ik gebeld dat het nu wel doorging, drie weken later dan gepland”, zei hij eerder vandaag in het NOS Radio 1 Journaal.

Ook toen duurde het niet lang voordat de optocht ruw verstoord werd, volgens Verhoeven door aanhangers van populistische politici, extreemrechtse groeperingen en volgelingen van de orthodoxe kerk. “We hebben ongeveer 75 meter vanaf het ministerie van Binnenlandse Zaken gelopen toen we werden belaagd. We moesten terugrennen naar onze auto’s en zijn nog kilometers lang achtervolgd. De rest van de dag hebben we in een safehouse moeten doorbrengen.”

Verhoeven sprak de hoop uit dat de demonstratie beter zou verlopen dan in 2019. “De Pride-organisatie hier heeft zich enorm verbreed en samenwerking gezocht met allerlei maatschappelijke organisaties. Daardoor is er de verwachting dat er veel meer mensen zullen komen en heerst het gevoel dat de overheid iets meer onder druk staat om adequate beveiliging te leveren.”

 

Bron: www.nos.nl

Meer nieuws voor jou

Medewerkers Disney staken tegen “Don’t Say Gay”-wet

Een groep LGBT+-medewerkers en -‘allies’ van Disney staakt elke dag voor vijftien minuten. Tijdens deze zogeheten ‘walkout’ klagen zij over Disneys donaties aan politici die een wet goedkeurden waarmee onderwijs over LGBT+-zaken op basisscholen verboden wordt. De CEO van Disney...

Lees hier meer

Hoe ziet de Pride van de toekomst eruit? “Nu staan de witte homomannen vooraan”

Bron: AT5/NH Een festival voor het grote geld en de massa. Dat is de voornaamste kritiek van verschillende lhbt-belangenorganisaties op de Amsterdamse Pride. Zij hopen dat de gemeente het Pride-beleid aanpast. "De Pride moet weer van ons worden." Na een...

Lees hier meer

Wat de gemeente kan doen aan een sterkere positie van christelijke lhbti’ers

De Nashville-verklaring leidde in 2019 tot veel discussie in de media en binnen geloofsgemeenschappen. Onlangs ontstond er commotie in de media nadat minister Slob omstreden uitspraken deed over religieuze scholen en homoseksualiteit. Wat weten we over christelijke LHBTI’s? En wat...

Lees hier meer