Pride-optocht Georgië afgeblazen na bestorming lhbti-kantoor

Een Pride-optocht in Georgië is door de organisatie afgeblazen na de bestorming van het lhbti-kantoor in de hoofdstad Tbilisi. Op foto’s en video’s is te zien hoe groepen mensen de balkons van het kantoor beklimmen en vernielingen aanrichten. Ook journalisten zijn aangevallen.

Er gaat luid gejuich op als de eerste man het balkon met de regenboogvlag bereikt:

 

 

De organisatie heeft besloten om de optocht vandaag niet te laten doorgaan. “De autoriteiten hebben de veiligheid van de gemeenschap en onze supporters niet gewaarborgd. We kunnen niet straten vol gewelddadige mensen op gaan, die gesteund worden door de autoriteiten en het patriarchaat, en zo mensenlevens in gevaar brengen”, zegt Tbilisi Pride in een verklaring.

Hans Verhoeven is in Tbilisi als ambassadeur van Pride Amsterdam. Hij vertelt aan de NOS hoe de situatie daar uit de hand is gelopen. “Samen met de organisatie zit ik inmiddels in het vijfde safehouse waarvan de locaties steeds bekend raken. We moesten zelfs vluchten uit het VN-gebouw.”

Niet alleen lhbti’ers zijn doelwit van de demonstranten, zegt Verhoeven. “De agressie richt zich inmiddels ook op journalisten en iedereen met een wat alternatief uiterlijk.” Ook Georgische media berichten over journalisten die worden aangevallen.

De onrust in Tbilisi volgt op uitspraken van de Georgische premier Irakli Garibasjvili, die de zogenoemde Mars der waardigheid “ongepast” noemde. Garibasjvili zei dat de optocht niet mocht worden gehouden. Hij vreesde dat die op geweld zou uitdraaien.

Het Georgische ministerie van Binnenlandse Zaken zei ook dat de optocht niet door mocht gaan, meldt de nieuwszender Mtavari Channel. Het ministerie wees op protestacties van tegengestelde groepen in dezelfde buurt, waardoor de situatie kan escaleren.

De lhbti-gemeenschap in Tbilisi hield sinds afgelopen donderdag verschillende manifestaties. Dat leverde meteen al veel protest op van extreemrechtse groeperingen in Georgië. Bij de lancering werden twintig demonstranten door de politie gearresteerd.

Terugrennen naar auto’s

Verhoeven was er ook bij toen in 2019 de eerste Pride in Tbilisi werd gehouden. “Het was al een paar keer uitgesteld. Ik was teruggegaan naar Nederland, bij terugkomst werd ik gebeld dat het nu wel doorging, drie weken later dan gepland”, zei hij eerder vandaag in het NOS Radio 1 Journaal.

Ook toen duurde het niet lang voordat de optocht ruw verstoord werd, volgens Verhoeven door aanhangers van populistische politici, extreemrechtse groeperingen en volgelingen van de orthodoxe kerk. “We hebben ongeveer 75 meter vanaf het ministerie van Binnenlandse Zaken gelopen toen we werden belaagd. We moesten terugrennen naar onze auto’s en zijn nog kilometers lang achtervolgd. De rest van de dag hebben we in een safehouse moeten doorbrengen.”

Verhoeven sprak de hoop uit dat de demonstratie beter zou verlopen dan in 2019. “De Pride-organisatie hier heeft zich enorm verbreed en samenwerking gezocht met allerlei maatschappelijke organisaties. Daardoor is er de verwachting dat er veel meer mensen zullen komen en heerst het gevoel dat de overheid iets meer onder druk staat om adequate beveiliging te leveren.”

 

Bron: www.nos.nl

Meer nieuws voor jou

Scholieren op Coming Out Dag in actie voor een veilige school

Scholieren die aangesloten zijn bij het COC GSA Netwerk komen op Coming Out Dag 2022 in actie voor een veilige school. Want als je uit de kast wilt komen, moet de school veilig zijn. De nadruk ligt op 11 december...

Lees hier meer

Hoe maken we Harderwijk en Hierden zo LHBTIQ+ inclusief mogelijk?

De gemeente Harderwijk wil als Regenbooggemeente de acceptatie, zichtbaarheid en veiligheid van LHBTIQ+’ers* vergroten. Anderhalf jaar geleden hebben we een enquête gedeeld en dit jaar willen we graag weer jullie ervaringen horen. Deel deze enquête gerust ook via jouw eigen...

Lees hier meer

Na 2,5 jaar mag Joey (12) van de rechter officieel zijn jongensnaam gebruiken

Bijzonder nieuws voor de 12-jarige Joey Kusters uit Goes: hij mag van de rechtbank officieel zijn jongensnaam gebruiken, bijvoorbeeld op zijn paspoort. Hij kan daarmee definitief afscheid nemen van de meisjesnaam die hij bij zijn geboorte kreeg. In het dagelijks leven gebruikt...

Lees hier meer