Sobere Amsterdam Pride zonder publiek

In Amsterdam is zaterdag de 25e editie van de Pride gestart. Door de coronamaatregelen zijn er dit jaar geen grote feesten in de stad. In plaats daarvan is er een alternatief programma. Locoburgemeester Rutger Groot Wassink opende de Pride zaterdagmiddag met een toespraak zonder publiek bij het Homomonument.
Ondanks de sobere editie is het “belangrijk dat ook corona de Pride er nooit onder krijgt”, aldus Groot Wassink in zijn speech. “Dat de boodschap dat iedereen het recht heeft om te zijn wie hij wil zijn, om lief te hebben wie hij wil liefhebben, om zelf te weten hoe je je leven leidt, wat je gender is, op wie je verliefd wordt, díe boodschap staat overeind en verdient het om altijd gevierd te worden en zichtbaar te zijn in deze stad.”
Aandacht voor de lhbti-gemeenschap is juist nu belangrijk, aldus Groot Wassink, in tijden “waarin het vaak gaat over mondkapjes en aerosolen”. Het moet wat hem betreft niet alleen (blijven) gaan om “de vrijheid als het gaat om de juridische kant van noodwetten en dat soort zaken” maar juist ook om “de fundamentele vrijheden, de mensenrechten”.
“Ook in Amsterdam zijn er nog steeds verschrikkelijke incidenten waarbij leden van de lhbti-community worden bedreigd, mishandeld en geweld nog steeds voorkomt”, benadrukte hij.
Vlaggentocht en tijdelijke tv-zender
Vanaf het homomonument kan er deze week een zogeheten ‘find all flags’-tour worden gelopen, dat als alternatief dient voor de jaarlijkse gezamenlijke Pride Walk. Wie meedoet aan de vlaggenzoektocht wandelt langs plekken die belangrijk zijn voor de lhbti-gemeenschap.
De Pride wordt verder onder meer gevierd met een week lang Pride TV, een tijdelijke landelijke tv-zender. Daarop zijn tot en met 2 augustus dag en nacht liveprogramma’s, muziek, documentaires en reportages over homo-emancipatie te zien.
Demonstratie op Museumplein
Tot slot is er zaterdag 1 augustus, op de dag waarop oorspronkelijk de Canal Parade zou plaatsvinden, een demonstratie op het Museumplein in Amsterdam. Daarin roept Pride Amsterdam de regering op om meer te doen tegen anti-lhbti-geweld.
Met stippen op de grond op 1,5 meter afstand van elkaar en met het dragen van mondkapjes moet de demonstratie ondanks de coronamaatregelen toch kunnen plaatsvinden, aldus de organisatie.
Bron: nu.nl
Meer nieuws voor jou

Gemeente Ermelo hijst regenboogvlag op Coming Outdag
Woensdagavond 23 juni diende Progressief Ermelo, samen met de VVD een motie in voor het hijsen van de regenboogvlag. De partijen vinden het tijd dat de gemeente Ermelo op eigen initiatief de vlag uithangt op nationale Coming Out Dag, 11...
Lees hier meer
Uitnodiging Village People Salon Extra op 13 oktober
Voor deze regenboognetwerkbijeenkomst nodigen we specifiek medewerkers, vrijwilligers, opleiders, leidinggevenden, beleidsmedewerkers, managers en andere professionals uit (van organisaties) die zorg, ondersteuning of begeleiding bieden aan ouderen. Uiteraard zijn LHBTIQ+-ouderen en hun familie en vrienden (m/v/x) ook van harte welkom! Samen...
Lees hier meer
Vrijdag 9 december as. is het Paarse Vrijdag!
Deze vrijdag, 9 december, is het weer Paarse Vrijdag! Paarse Vrijdag is dé grote actie-dag van de GSA (Gender & Sexuality Alliance). Door elk jaar op de 2e vrijdag in december (dit jaar dus 9 december!) de school paars te kleuren,...
Lees hier meer