Steunpunt geopend voor slachtoffers ‘homogenezing’

Voor slachtoffers van ‘homogenezing’ is een steunpunt geopend. Het initiatief is opgezet door de Stichting Wijdekerk, een organisatie van christenen die zelf lhbti’er zijn of zich bij deze groep betrokken voelen.

Bij het steunpunt kunnen mensen terecht die willen praten over hun ervaringen met zogenoemde conversiepraktijken. Dit zijn therapieën waarbij wordt geprobeerd om de geaardheid of seksuele oriëntatie van mensen te veranderen.

In Nederland zijn zo’n vijftien therapeuten en organisaties die zich hiermee bezighouden, bleek in 2020 uit onderzoek. Het is moeilijk te zeggen hoeveel mensen die conversiepraktijken ondergaan, zegt Kees Goedegebuur van het LKP, de koepelorganisatie van christelijke lhbti’ers. “Dit gebeurt in een informele en persoonlijke setting”, legt hij uit.

Luisterend oor

Bij het steunpunt kunnen mensen in gesprek met ervaringsdeskundigen. “We zijn geen psychologen, maar we kunnen wel een luisterend oor bieden”, zegt een van de initiatiefnemers, Alexander Noordijk. “Ook kunnen we eventueel doorverwijzen.”

Het LKP is positief over het nieuwe steunpunt. “Elk initiatief dat hulp biedt, juichen we toe”, zegt Goedegebuur. “En ik hoop van harte dat het niet nodig blijkt te zijn.”

Door maagdenvlies breken

Initiatiefnemer Noordijk, dominee en homoseksueel, kwam begin jaren 2000 uit de kast. Hij was toen student aan de Evangelische Theologische Hogeschool in Veenendaal en Doorn. Iemand uit de kerkelijke gemeenschap zei toen dat er voor hem moest worden gebeden.

Tot drie keer toe werd er gebeden, zegt Noordijk. “Dat ging er heftig aan toe. Ik moest me inbeelden dat ik door een maagdenvlies heen brak, alsof ik opnieuw werd geboren. Daarna zou ik hetero zijn.”

Dat gebeurde niet, en Noordijk is er tegenwoordig van overtuigd dat God van hem houdt zoals hij is. Want zijn geloof in God verdween niet. “Het ligt niet aan hem, maar ik heb wel problemen met zijn grondpersoneel.”

Het kabinet keurt de conversiepraktijken af, maar laat het initiatief voor een verbod aan de Tweede Kamer. D66, VVD, PvdA en GroenLinks hebben aangekondigd dat zij met een wetsvoorstel zullen komen om dit te verbieden.

Bron: NOS

Meer nieuws voor jou

17 mei IDAHOT-dag, dan wappert de regenboogvlag

Dinsdag 17 mei was de dag waarop LGBTI-organisaties internationaal aandacht vragen voor het verschijnsel homohaat en de sociale onwenselijkheid daarvan. De dag is ook bekend onder de Engelse afkorting IDAHOT (International Day Against Homo- en Transphobia). Sinds 2015 is ook...

Lees hier meer

Meer non-binaire personen in Europa en USA dan ooit gedacht: 5,3% van Gen Z identificeert zich als non-binair

Nieuw onderzoek van Mastercard toont verbeterde genderacceptatie aan, hoewel 74% van de non-binaire personen te maken heeft gehad met fysiek of verbaal geweld · Bijna de helft (49%) begrijpt het als mensen zich niet als man of vrouw willen identificeren. · Non-binaire...

Lees hier meer

Nunspeet maakt grote stap op lhbti-gebied

Iets meer dan twee jaar nadat de Nunspeetse burgemeester Breunis van de Weerd ietwat ongemakkelijk een regenboogvlag in ontvangst nam, trapt de gemeente Nunspeet een campagne af om de strubbelingen van lhbti’ers onder de aandacht te brengen. Achteraf gezien was...

Lees hier meer