Veronique en Linde zijn Klup Kweer: ‘Beginnen in lockdown was een uitdaging’

Klup Kweer Amsterdam

Geen harde muziek, gezuip en gefeest, maar op een laagdrempelige manier leeftijdsgenoten ontmoeten, in gesprek gaan met elkaar en vooral een leuke dag beleven. Dat is het doel van de evenementen van Klup Kweer: een initiatief van vriendinnen Veronique (28) uit Amsterdam en Linde (28) uit Leiden.

Het idee ontstond toen Linde – die een eigen bedrijf in de mediavormgeving heeft – uit verveling experimenteerde met een LHBTIQ+ logo. “Ik stuurde het logo door in een groepsapp waar Veronique ook in zit. We raakten erover in gesprek en kwamen tot de conclusie: hoe tof zou het zijn om evenementen te organiseren voor de LHBTIQ+ community met dit als logo?” Het was een uitdaging, Nederland zat destijds nog midden in coronatijd. Hoe organiseer je dan iets?

Kubbs, jeu de boules en koude biertjes

Het eerste evenement organiseerden ze op 10 juli en daar kwamen zo’n 25 bezoekers op af. In verband met de coronarichtlijnen was er beperkt plek, dus konden mensen zich inschrijven via een aanmeldformulier. “Op de planning stonden potjes kubbs, jeu de boules en koude biertjes in een park in Utrecht. Het was een succes”, zegt Veronique. “Uit de grote hoeveelheid aanmeldingen werd ons ook duidelijk dat de gemeenschap behoefte heeft aan dit soort evenementen”, zegt Linde.

Afbeelding met gras, buiten, veld, spelen Automatisch gegenereerde beschrijving  Afbeelding met gras, buiten, persoon, accessoire Automatisch gegenereerde beschrijving

2

Amsterdam

Dankzij het eerste succesvolle event en ondanks de toen nog geldende maatregelen, organiseerde het duo vorig jaar november een Glüwein Walk in Amsterdam. Dat werd een groot succes. “We hadden een wandeling uitgezet door de Pijp met leuke Amsterdamse weetjes maar ook ‘queer weetjes’. De wandeling begon en eindigde bij Bar Buka aan de Albert Cuyp zodat we uiteindelijk met het groepje wandelaars konden afsluiten met huisgemaakt glühwein en de tour konden nabespreken.”

Weg maatregelen, hallo Karaoke

Het volgende plan was een karaokeavond in Amsterdam. Door het wegvallen van de maatregelen werd alles ineens een stuk gemakkelijker voor de vriendinnen. “We hoeven geen rekening meer te houden met maatregelen en groepsgrootte, dat is een enorme opluchting.” De avond vond nog niet zo lang geleden plaats, eind maart 2022. Omdat Bar Buka zo’n gastvrije omgeving is voor de queer gemeenschap besloten de meiden wederom deze avond daar te organiseren.

“De hele bar stond vol en zowel wij als de eigenaresse van de bar waren erg blij met het resultaat. Er waren een hoop nieuwe gezichten, er werd gedanst, gesjanst en alle karaokeklassiekers, van Nederlandstalig tot Beyonce en de Backstreet Boys werden vol passie gezongen. Na de karaoke sloten we de avond af met live dj muziek van Linde en haar vriendin Senna”, vertelt Veronique enthousiast.

Veronique en Linde l Beeld: Klup Kweer

Iedereen is welkom

Hoewel het op het eerste gezicht lijkt alsof de evenementen van Klup Kweer enkel gericht zijn op de LHBTIQ+ gemeenschap, is dat volgens de vriendinnen niet het geval. “Leeftijd, geaardheid en geslacht maken niet uit: iedereen is welkom. Dat willen we met ons logo en de gehele sfeer van de evenementen ook uitstralen”, legt Linde uit. “Toen we het initiatief net waren gestart, promootte we het evenement voornamelijk in ons eigen netwerk. Dan trek je snel mensen van je eigen leeftijd aan, tussen de 25 en 35 jaar”, vult Veronique haar aan. “Je hebt wel feestjes voor onze leeftijdsgroep, maar dan is het vooral feesten, dronken worden en hopen dat je een leuk iemand ontmoet. Bij Klup Kweer evenementen draait het om mensen ontmoeten en een soort vereniging vormen, het gaat niet om daten.”