Vrolijke gay Jos (68) voelt zich op z’n plek in De Adelaarshorst

‘Bijzonder wat GA Eagles betekent bij ziekte en leed’

Hij noemt zich de ‘Roze rand van Go Ahead’: Jos Miedendorp de Bie, een vrolijke gay in de voetbalwereld. De Twellonaar (68), die al eens landelijk nieuws werd, is bij Go Ahead Eagles helemaal op z’n plek. ,,Ik heb tegenslagen gehad, maar je moet altijd positief blijven. Dan komt het goed.”

2021 was een bijzonder jaar voor GA Eagles, met promotie naar de eredivisie als hoogtepunt. Ook Jos Miedendorp genoot met volle teugen, maar maakte bij de club ook menselijk leed mee en leverde een  bijdrage aan homo-emancipatie in de voetballerij. ,,Het jaar is omgevlogen, er is ook zoveel gebeurd’’, blikt Jos terug. ,,Mooi dat het nu zo goed gaat met de club.”

Hij trekt een parallel met zichzelf, waarin het uiteindelijk ook goed kwam. ,,Voor mezelf waren het vijf bijzondere jaren, waarin ik in relatief korte tijd zo veel heb meegemaakt.”

Overlijden

Met als dieptepunt eind augustus 2017, toen zijn geliefde André na 45 jaar samenzijn plotseling overleed. Even daarvoor begon het al met financiële ellende. De verbouwing van hun landelijke huis in Twello, Kleinvoorde, was op een financieel drama uitgelopen na gedoe over vergunningen met de gemeente. Ze belandden in de schulden en moesten het huis (met verlies) verkopen. Zonder André belandde Jos in de bijstand.

Honderden sollicitaties schreef hij, zonder resultaat. Uiteindelijk bedacht Jos de opvallende actie met het sandwichbord. Met dat bord om de nek, ging hij de straat op: ik zoek een leuke baan! Dat werd zelfs landelijk nieuws. ,,Je stelt je kwetsbaar op, maar ik zag het positief, zo ben ik. Ik wilde me laten zien. Veel mensen vonden het dapper.”

De actie leverde werk op bij een bedrijf op de Veluwe, maar na meerdere tijdelijke contracten stond hij weer op straat. Naar z’n zin had hij het daar ook niet echt. Tot GA Eagles kwam. ,,Toevallig liep ik Hans de Vroome (aandeelhouder, red.) tegen het lijf, hij kende m’n situatie en droeg me bij Go Ahead aan voor een baan.”

Ernstig ziek

Miedendorp, tot 2007 directeur van een florerend familiebedrijf, ging zich bezighouden met financiële administratie en werd het maatschappelijk gezicht van de club. ,,We geven vrijkaarten weg aan mensen die in armoede leven of ernstig ziek zijn. Ze krijgen een mooie plek op de businesstribune, ik ben dan gastheer. Voor al die mensen geldt dat ze gek zijn van de club en als wens hebben nog eens een wedstrijd te kunnen bijwonen.”

Voor sommigen is het een laatste wens, wetende dat de dood nabij is. In oktober bij de thuiswedstrijd tegen Heracles bijvoorbeeld ontving Jos een supporter uit Almelo, Bob. ,,Als clubs hebben we gezegd: ‘Dat pakken we samen op en we bezorgen hem en zijn familie een mooie avond’. Ongeacht of iemand voor Go Ahead is. Dat is óók de voetbalwereld.”

Ik noem mezelf niet homo, maar gay. Gay betekent vrolijk en dat ben ik ook.

Jos Miedendorp-de Bie, gastheer GA Eagles

Slechts een paar weken na het wedstrijdbezoek kreeg Jos het bericht dat Bob was overleden. ,,Dat raakt je echt. Zoals het ook confronterend is als je iemand ontvangt die ongeneeslijk ziek is. Zo knap hoe mensen daarmee omgaan en positief blijven.”

 

Die zware en mooie momenten horen bij de rol. ,,Het geeft een goed gevoel als je die mensen een mooie avond kunt geven. Dit past bij me, ik ben een mensenmens.”

LHBT

Zijn geaardheid, waar Jos geen geheim van maakt, wordt in Nederlandse voetbalstadions nog weleens misbruikt in spreekkoren. In dat kader zette de eredivisie dit najaar een speelronde in het teken van acceptatie van personen uit de lhbtiq+-gemeenschap (lesbisch, homo, biseksueel, transgender, intersekse, queer en andere manieren waarop mensen hun seksualiteit of gender benoemen). Op de sociale kanalen van GA Eagles kwam Jos toen ook voorbij in een filmpje.

,,Die landelijke actie vond ik een goede zaak om de acceptatie te vergroten. Ik noem mezelf overigens niet homo, maar gay. Klinkt beter, gay betekent vrolijk en dat ben ik ook. In het stadion van GA Eagles vind ik het reuze meevallen met vervelende opmerkingen. De sfeer is goed, helemaal dit seizoen.”

In het dagelijks leven maakt hij zelden vervelende reacties mee. Alhoewel een tijdje terug een man in de businesslounge zich demonstratief van hem afkeerde, toen hij het regenboogspeldje op Jos’ jasje zag. ,,Met André hebben we twee keer een vervelende bejegening meegemaakt buiten. Elke keer is er een te veel, maar dat valt in mijn geval mee.”

Jos een paar jaar geleden op straat, op zoek naar een baan. © FOTO HISSINK/archief

Reacties raken hem niet. Hij kan er ook wel de humor van inzien. ,,Op kantoor bij Go Ahead maken we er ook weleens grappen over. Het is ook niet persoonlijk bedoeld. Dat het me niet raakt, komt door m’n warme jeugd, van waaruit ik zoveel positivisme meeneem. Mijn coming out was nooit een probleem voor m’n ouders en omgeving. Ze vonden al in mijn vroegste jeugd: je moet zijn wie je wilt en moet daar open in kunnen zijn. Dat geef ik ook anderen mee die met de coming out worstelen.’’

,,Tegelijk besef ik dat het heel moeilijk kan zijn als jouw omgeving niet positief reageert. Dan kunnen opmerkingen je ook meer raken. We moeten, ook in de voetbalwereld, aandacht blijven geven aan acceptatie.”

Balen

Hij zit helemaal op z’n plek bij GA Eagles – ‘hele warme club’. En dat terwijl hij helemaal niks met voetbal had. ,,Ik was er als tiener een keertje geweest, dat was het wel.” Inmiddels volgt hij de prestaties op de voet en is Sam Beukema (inmiddels speler van AZ) zijn favoriete speler: ,,Spontane jongen, altijd positief, heeft zich echt omhoog moeten knokken.”

Jos baalt dat er voorlopig geen publiek is in de Adelaarshorst. ,,Die sfeer is zo mooi. Nu zit je thuis voor de tv te kijken, naar een leeg stadion, weinig aan. Het vervelendst vind ik het voor de supporters. We hadden al een hele lijst met aanmeldingen voor het seizoen. Kan voorlopig niet doorgaan. Helemaal als je merkt wat een club voor mensen betekent, daar heb ik me in het begin echt over verbaast. Bijzonder dat je als club zo’n rol kan spelen in de samenleving. Ik ben inmiddels 68, maar wil hier nog jaren mee door.”

Bron: De Stentor

Meer nieuws voor jou

Homo- en biseksuele mannen mogen nu ook bloed doneren

Seksueel actieve homo- en bimannen mogen na ruim dertig jaar van uitsluiting vanaf woensdag 1 september onder voorwaarden weer bloed doneren. Het COC heeft jarenlang voor beleidswijziging gepleit en is positief over dit resultaat. ‘Na decennia van uitsluiting mogen seksueel...

Lees hier meer

Een gelijk speelveld voor lhbtiq-sporters

Aandacht voor een veilig sportklimaat voor lhbtiqa+ personen is nog altijd nodig. Welke knelpunten ervaren lhbtiqa+ sporters? Wat kun je als gemeente of vereniging doen om een inclusieve sportomgeving te bevorderen? Met welke organisaties kun je samenwerken? Deze en andere...

Lees hier meer

Regenboogprogramma Harderwijk in oktober

Diverse organisaties, waaronder Village People Harderwijk, de regenboogambassadeurs en de gemeente Harderwijk hebben een mooi regenboogprogramma voor oktober opgesteld. Op verschillende data en plaatsen is er aandacht voor coming outdag, die op 11 oktober gevierd wordt.  Zo wordt in de...

Lees hier meer