Wanhopige Russische homo Sasja wil naar Zwolle vluchten: “Mijn leven staat op het spel”

Sinds de oorlog in Oekraïne begon, proberen veel lhbtiq’ers niet alleen dat land, maar ook Rusland te ontvluchten. Eén van hen is de Rus Sasja, die al anderhalve week contact heeft met een Zwolse vriendin. Ze hebben elkaar twintig jaar geleden leren kennen tijdens een uitwisselingsprogramma.

De namen in dit artikel zijn gefingeerd, echte namen zijn bij de redactie bekend.

De Zwolse vrouw is duidelijk ontdaan. “Elke dag ga ik op zoek naar Nederlanders die hem vanuit Nederland of Moskou kunnen helpen. Ik bel ze, mail ze, maar niemand kan garanderen dat als hij hier komt, hij hier ook mag blijven. Hij moet kunnen bewijzen dat hij homo is en dat hij in gevaar is. Dat is een lang proces. Als hij wordt teruggestuurd, staat zijn leven op het spel.”

Kwetsbare groep

Sasja is niet de enige LHBTI-plusser die zich niet meer veilig voelt in Rusland. Volgens Sandro Kortekaas van het LGBT-Asylum Support stromen de hulpvragen vanuit Oekraïne, maar vooral ook uit Rusland binnen.

“Zondag heeft de Russische Orthodoxe kerk de Gayprides als reden genoemd voor deze oorlog. Heel veel LHBTI-plussers voelen zich niet meer veilig. We hebben daarom ook een brief geschreven naar de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid geschreven. Hopelijk heeft de overheid oog voor deze problematiek en verklaren ze dat Oekraïne en Rusland geen veilig land meer is voor deze kwetsbare groep.”

Heftig verhaal

Via de mail vertelt de Zwolse het verhaal van haar en Sasja. “Naarmate de sancties heftiger worden, heeft Sasja steeds minder kans om te vluchten. Hij kan al niet meer gebruik maken van zijn visa of mastercard, het land uitkomen wordt ook steeds moeilijker gemaakt. Hij heeft geen auto en geen rijbewijs, vliegtuigen gaan niet meer en hij heeft ook geen geld om een duur treinkaartje te kopen. Hij voelt zich steeds meer gevangen en bedreigd.

Bron: RTV Oost

Meer nieuws voor jou

Australische voetballer uit de kast, als enige op hoogste niveau wereldwijd

Een Australische voetballer uit de hoogste klasse heeft bekendgemaakt dat hij op mannen valt. "Het enige dat ik wil, is voetballen en gelijkwaardig behandeld worden", zegt Josh Cavallo van Adelaide United in een video op sociale media. De 21-jarige middenvelder...

Lees hier meer

Nunspeet maakt grote stap op lhbti-gebied

Iets meer dan twee jaar nadat de Nunspeetse burgemeester Breunis van de Weerd ietwat ongemakkelijk een regenboogvlag in ontvangst nam, trapt de gemeente Nunspeet een campagne af om de strubbelingen van lhbti’ers onder de aandacht te brengen. Achteraf gezien was...

Lees hier meer

Tóch regenboogkleuren in München: stad, bedrijven en politie doen mee

Nu de Allianz Arena in München van de UEFA niet in regenboogkleuren mag worden verlicht, heeft de gemeente besloten om rond de EK-wedstrijd Duitsland-Hongarije andere prominente gebouwen in de stad van de lhbti-kleuren te voorzien. Ook grote bedrijven uit de...

Lees hier meer