Wanhopige Russische homo Sasja wil naar Zwolle vluchten: “Mijn leven staat op het spel”

Sinds de oorlog in Oekraïne begon, proberen veel lhbtiq’ers niet alleen dat land, maar ook Rusland te ontvluchten. Eén van hen is de Rus Sasja, die al anderhalve week contact heeft met een Zwolse vriendin. Ze hebben elkaar twintig jaar geleden leren kennen tijdens een uitwisselingsprogramma.

De namen in dit artikel zijn gefingeerd, echte namen zijn bij de redactie bekend.

De Zwolse vrouw is duidelijk ontdaan. “Elke dag ga ik op zoek naar Nederlanders die hem vanuit Nederland of Moskou kunnen helpen. Ik bel ze, mail ze, maar niemand kan garanderen dat als hij hier komt, hij hier ook mag blijven. Hij moet kunnen bewijzen dat hij homo is en dat hij in gevaar is. Dat is een lang proces. Als hij wordt teruggestuurd, staat zijn leven op het spel.”

Kwetsbare groep

Sasja is niet de enige LHBTI-plusser die zich niet meer veilig voelt in Rusland. Volgens Sandro Kortekaas van het LGBT-Asylum Support stromen de hulpvragen vanuit Oekraïne, maar vooral ook uit Rusland binnen.

“Zondag heeft de Russische Orthodoxe kerk de Gayprides als reden genoemd voor deze oorlog. Heel veel LHBTI-plussers voelen zich niet meer veilig. We hebben daarom ook een brief geschreven naar de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid geschreven. Hopelijk heeft de overheid oog voor deze problematiek en verklaren ze dat Oekraïne en Rusland geen veilig land meer is voor deze kwetsbare groep.”

Heftig verhaal

Via de mail vertelt de Zwolse het verhaal van haar en Sasja. “Naarmate de sancties heftiger worden, heeft Sasja steeds minder kans om te vluchten. Hij kan al niet meer gebruik maken van zijn visa of mastercard, het land uitkomen wordt ook steeds moeilijker gemaakt. Hij heeft geen auto en geen rijbewijs, vliegtuigen gaan niet meer en hij heeft ook geen geld om een duur treinkaartje te kopen. Hij voelt zich steeds meer gevangen en bedreigd.

Bron: RTV Oost

Meer nieuws voor jou

Stel lhbtiq-mensenrechten aan de orde in Qatar

Bron: COC.nl Stel de mensenrechten van LHBTI personen en andere groepen aan de orde in Qatar. Die oproep aan de regering doet het COC op 16 november in een brief aan minister-president Rutte en drie andere ministers. Het WK voetbal...

Lees hier meer

Utrechtse gereformeerde kerk staat homohuwelijk toe: ‘Wij konden niet langer wachten’

De Gereformeerde Kerk vrijgemaakt aan de prinses Margrietstraat in Utrecht heeft besloten dat twee mensen van hetzelfde geslacht officieel in het huwelijk kunnen treden. Ook mogen mensen die een relatie hebben met iemand van hetzelfde geslacht, na het besluit, alle...

Lees hier meer

Pride-foto’s van zoenende mannen beklad in Vlissingen

Bron: Omroep Zeeland Meerdere foto's van de Pride Photo-tentoonstelling in Vlissingen zijn begin mei beklad met verf. Het gaat om foto's waar zoenende of naakte mannen op te zien zijn. De organisatie gaat aangifte doen. Pride Photo is een reizende...

Lees hier meer