Wanhopige Russische homo Sasja wil naar Zwolle vluchten: “Mijn leven staat op het spel”

Sinds de oorlog in Oekraïne begon, proberen veel lhbtiq’ers niet alleen dat land, maar ook Rusland te ontvluchten. Eén van hen is de Rus Sasja, die al anderhalve week contact heeft met een Zwolse vriendin. Ze hebben elkaar twintig jaar geleden leren kennen tijdens een uitwisselingsprogramma.

De namen in dit artikel zijn gefingeerd, echte namen zijn bij de redactie bekend.

De Zwolse vrouw is duidelijk ontdaan. “Elke dag ga ik op zoek naar Nederlanders die hem vanuit Nederland of Moskou kunnen helpen. Ik bel ze, mail ze, maar niemand kan garanderen dat als hij hier komt, hij hier ook mag blijven. Hij moet kunnen bewijzen dat hij homo is en dat hij in gevaar is. Dat is een lang proces. Als hij wordt teruggestuurd, staat zijn leven op het spel.”

Kwetsbare groep

Sasja is niet de enige LHBTI-plusser die zich niet meer veilig voelt in Rusland. Volgens Sandro Kortekaas van het LGBT-Asylum Support stromen de hulpvragen vanuit Oekraïne, maar vooral ook uit Rusland binnen.

“Zondag heeft de Russische Orthodoxe kerk de Gayprides als reden genoemd voor deze oorlog. Heel veel LHBTI-plussers voelen zich niet meer veilig. We hebben daarom ook een brief geschreven naar de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid geschreven. Hopelijk heeft de overheid oog voor deze problematiek en verklaren ze dat Oekraïne en Rusland geen veilig land meer is voor deze kwetsbare groep.”

Heftig verhaal

Via de mail vertelt de Zwolse het verhaal van haar en Sasja. “Naarmate de sancties heftiger worden, heeft Sasja steeds minder kans om te vluchten. Hij kan al niet meer gebruik maken van zijn visa of mastercard, het land uitkomen wordt ook steeds moeilijker gemaakt. Hij heeft geen auto en geen rijbewijs, vliegtuigen gaan niet meer en hij heeft ook geen geld om een duur treinkaartje te kopen. Hij voelt zich steeds meer gevangen en bedreigd.

Bron: RTV Oost

Meer nieuws voor jou

Stevigere aanpak voor veiligheid lhbtiq’ers op school

Omdat elke leerling zich vrij en veilig moet kunnen voelen op school, komt er een meldpunt voor leerlingen en ouders, een meldplicht voor scholen bij ernstige incidenten en gaat de Inspectie eerder en harder ingrijpen. Dat is nodig, omdat nog...

Lees hier meer

Lijsttrekkers H’wijkse partijen op regenboogdebat: meer geld, aandacht en tijd voor lhbtiq+

Dit artikel verscheen maandag 7 maart 2022 in de Stentor Foto: Kevin Hagens voor de Stentor Dat de verkiesbare partijen in Harderwijk het regenboogbeleid van de gemeente serieus nemen, werd tijdens het regenboogdebat op 6 maart in de MESS in...

Lees hier meer

Steunpunt geopend voor slachtoffers ‘homogenezing’

Voor slachtoffers van 'homogenezing' is een steunpunt geopend. Het initiatief is opgezet door de Stichting Wijdekerk, een organisatie van christenen die zelf lhbti'er zijn of zich bij deze groep betrokken voelen. Bij het steunpunt kunnen mensen terecht die willen praten...

Lees hier meer