Wanhopige Russische homo Sasja wil naar Zwolle vluchten: “Mijn leven staat op het spel”

Sinds de oorlog in Oekraïne begon, proberen veel lhbtiq’ers niet alleen dat land, maar ook Rusland te ontvluchten. Eén van hen is de Rus Sasja, die al anderhalve week contact heeft met een Zwolse vriendin. Ze hebben elkaar twintig jaar geleden leren kennen tijdens een uitwisselingsprogramma.

De namen in dit artikel zijn gefingeerd, echte namen zijn bij de redactie bekend.

De Zwolse vrouw is duidelijk ontdaan. “Elke dag ga ik op zoek naar Nederlanders die hem vanuit Nederland of Moskou kunnen helpen. Ik bel ze, mail ze, maar niemand kan garanderen dat als hij hier komt, hij hier ook mag blijven. Hij moet kunnen bewijzen dat hij homo is en dat hij in gevaar is. Dat is een lang proces. Als hij wordt teruggestuurd, staat zijn leven op het spel.”

Kwetsbare groep

Sasja is niet de enige LHBTI-plusser die zich niet meer veilig voelt in Rusland. Volgens Sandro Kortekaas van het LGBT-Asylum Support stromen de hulpvragen vanuit Oekraïne, maar vooral ook uit Rusland binnen.

“Zondag heeft de Russische Orthodoxe kerk de Gayprides als reden genoemd voor deze oorlog. Heel veel LHBTI-plussers voelen zich niet meer veilig. We hebben daarom ook een brief geschreven naar de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid geschreven. Hopelijk heeft de overheid oog voor deze problematiek en verklaren ze dat Oekraïne en Rusland geen veilig land meer is voor deze kwetsbare groep.”

Heftig verhaal

Via de mail vertelt de Zwolse het verhaal van haar en Sasja. “Naarmate de sancties heftiger worden, heeft Sasja steeds minder kans om te vluchten. Hij kan al niet meer gebruik maken van zijn visa of mastercard, het land uitkomen wordt ook steeds moeilijker gemaakt. Hij heeft geen auto en geen rijbewijs, vliegtuigen gaan niet meer en hij heeft ook geen geld om een duur treinkaartje te kopen. Hij voelt zich steeds meer gevangen en bedreigd.

Bron: RTV Oost

Meer nieuws voor jou

Nederland zakt verder op LHBTI+ mensenrechtenindex

Nederland zakt verder op de index van landen waar LHBTI+ mensenrechten goed geregeld zijn, van de 13e naar de 14e plaats in Europa. Dat blijkt uit de Rainbow Europe Index van ILGA-Europe die op 11 mei verschijnt. Belangenorganisaties COC, NNID en TNN noemen dat...

Lees hier meer

Sociale behoeften van transgender en non-binaire jongeren

Wat hebben transgender en non-binaire jongeren op sociaal vlak nodig en hoe kan een gemeente inspelen op die behoeften? Om hier antwoord op te geven zijn 23 transgender en non-binaire jongeren van 16 tot en met 25 jaar geïnterviewd over...

Lees hier meer

Steeds meer Nederlanders positief over homo- en biseksualiteit

Hoeveel lesbische vrouwen, homo mannen, biseksuele, transgender en intersekse personen (LHBTI’s) zijn er in Nederland? Hoe accepterend is de Nederlandse bevolking tegenover lesbische vrouwen en homo mannen? Wat is de mening van Nederlanders over biseksualiteit en transgender personen? Wat is...

Lees hier meer