Wanhopige Russische homo Sasja wil naar Zwolle vluchten: “Mijn leven staat op het spel”

Sinds de oorlog in Oekraïne begon, proberen veel lhbtiq’ers niet alleen dat land, maar ook Rusland te ontvluchten. Eén van hen is de Rus Sasja, die al anderhalve week contact heeft met een Zwolse vriendin. Ze hebben elkaar twintig jaar geleden leren kennen tijdens een uitwisselingsprogramma.

De namen in dit artikel zijn gefingeerd, echte namen zijn bij de redactie bekend.

De Zwolse vrouw is duidelijk ontdaan. “Elke dag ga ik op zoek naar Nederlanders die hem vanuit Nederland of Moskou kunnen helpen. Ik bel ze, mail ze, maar niemand kan garanderen dat als hij hier komt, hij hier ook mag blijven. Hij moet kunnen bewijzen dat hij homo is en dat hij in gevaar is. Dat is een lang proces. Als hij wordt teruggestuurd, staat zijn leven op het spel.”

Kwetsbare groep

Sasja is niet de enige LHBTI-plusser die zich niet meer veilig voelt in Rusland. Volgens Sandro Kortekaas van het LGBT-Asylum Support stromen de hulpvragen vanuit Oekraïne, maar vooral ook uit Rusland binnen.

“Zondag heeft de Russische Orthodoxe kerk de Gayprides als reden genoemd voor deze oorlog. Heel veel LHBTI-plussers voelen zich niet meer veilig. We hebben daarom ook een brief geschreven naar de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid geschreven. Hopelijk heeft de overheid oog voor deze problematiek en verklaren ze dat Oekraïne en Rusland geen veilig land meer is voor deze kwetsbare groep.”

Heftig verhaal

Via de mail vertelt de Zwolse het verhaal van haar en Sasja. “Naarmate de sancties heftiger worden, heeft Sasja steeds minder kans om te vluchten. Hij kan al niet meer gebruik maken van zijn visa of mastercard, het land uitkomen wordt ook steeds moeilijker gemaakt. Hij heeft geen auto en geen rijbewijs, vliegtuigen gaan niet meer en hij heeft ook geen geld om een duur treinkaartje te kopen. Hij voelt zich steeds meer gevangen en bedreigd.

Bron: RTV Oost

Meer nieuws voor jou

Groot protest in Spanje na dood homoseksuele man bij nachtclub

Op meer dan honderd plekken in Spanje zijn mensen de straat opgegaan vanwege de dood van een homoseksuele man. Samuel Luiz werd in de nacht van zaterdag op zondag buiten een nachtclub in A Coruña in elkaar geslagen door zeven...

Lees hier meer

VS: dit jaar al 238 anti-LGBT+-wetten ingediend

Het aantal wetten die nadelig zijn voor de LGBT+-gemeenschap (en dan met name trans personen) in Amerika groeit enorm. Dit jaar zijn er al meer van dat soort wetten ingediend dan in heel 2021. En het is nog maar maart....

Lees hier meer

Eenvoudiger wijzigen geslachtsregistratie lost problemen op

Dit artikel verscheen eerder op www.coc.nl  Een wet die het eenvoudiger maakt om je officiële geslachtsregistratie te wijzigen, lost dagelijkse problemen op in het dagelijks leven van trans personen. Dat schrijven Transgender Netwerk Nederland (TNN) en COC op 10 februari...

Lees hier meer