Wat kan ik doen als ik twijfel over mijn seksuele voorkeur?

Soms zijn je gevoelens heel verwarrend. In het bijzonder als je in de puberteit bent: je lichaam verandert dan snel en hierdoor word je soms overvallen door heftige gevoelens. Deze gevoelens kunnen nogal eens wisselen. Je voelt van alles, maar wat betekent dit nou? En hoe weet je of de gevoelens altijd zo zullen blijven? Vooral als je jong bent is het soms moeilijk om te bepalen hoe jij je voelt. Het kan een tijdje duren voordat je weet hoe het zit met je gevoel.

Herken je dit?

  • Je voelt je anders dan andere jongens en meisjes. Maar je weet niet precies waaraan dit ligt.
  • Je voelt je niet zo vrouwelijk als andere meisjes of niet zo mannelijk als andere jongens. Je weet niet hoe dit komt.
  • Je voelt je heel fijn bij iemand van je eigen sekse. Maar je weet niet zeker of dit verliefdheid is.
  • Je was eerder verliefd op iemand van de andere sekse. Nu ben je verliefd op iemand van de eigen sekse. Ben je nu bi? Of toch lesbisch of homo?

Wat kan je doen?

  • Lees ervaringsverhalen van anderen. Door het lezen van de verhalen van een ander is het makkelijker om te bepalen hoe jij je zelf voelt.
  • Bekijk eens een paar vrolijke films over homo’s, lesbische vrouwen of bi’s.
  • Schrijf je eigen verhaal op. Dit kan helpen om je gevoelens beter te begrijpen.
  • Praat met anderen over je gevoel. Is er iemand die je kan vertrouwen? Die jouw verhaal niet doorvertelt? Bij die persoon kan je vaak terecht.

Niet vergeten

  •  Het is niet raar als je twijfels of vragen hebt over je seksuele voorkeur. Geef jezelf de tijd om erover na te denken.
  • Blijf niet alleen rondlopen met je vragen en twijfels. Praat erover met anderen die je kunt vertrouwen.
  • Praat met andere jongeren die misschien ook homo-, lesbische of bi-gevoelens hebben.

Meer FAQ's voor jou

Geef ik niet te veel toe aan mijn transgender-gevoelens ?

Als je jezelf de vraag stelt of je niet te veel toegeeft aan je transgender gevoelens, ben je al heel bewust met je genderincongruente gevoelens bezig. Als je het idee hebt dat je teveel toegeeft aan je gevoelens, ga je...

Lees hier meer

Hoeveel lesbische vrouwen, homomannen en biseksuelen zijn er?

In 2017 deed het Sociaal en Cultureel Planbureau onderzoek naar hoeveel homoseksuele mannen, lesbische vrouwen en biseksuele mensen er zijn. Zo’n 18 procent van de vrouwen zegt (ook) seksueel aangetrokken te zijn tot vrouwen. Van de mannen zegt 13 procent...

Lees hier meer

Wil je een diagnose mbt je transgenderschap door een deskundige ?

Sommige mensen willen hulp bij hun zoektocht. Je kunt dan terecht bij een gespecialiseerde GGZ instelling. Anderen willen een diagnose die kunnen terecht bij een gespecialiseerd genderteam of bij een van de gespecialiseerde psychologen. Zie onze pagina behandelaars voor volwassenen of behandelaars voor...

Lees hier meer