Ik voel me vrouw, maar heb een mannenlichaam

Lynn Jubbega (66) uit Harderwijk

‘Ik ben transgender, wat betekent dat ik me vrouw voel, maar in een mannenlichaam ben geboren. Ik heb dat heel lang voor de buitenwereld verborgen gehouden. Pas de laatste jaren ben ik me meer vrouw gaan voelen en kleden. Dat ik heel lang niet heb kunnen zijn wie ik ben en wat ik voel, heeft me heel veel verdriet gedaan. Maar het verdriet dat ik daarover heb gehad en dat in mij zit, brengt me niet verder. Daar probeer ik dus zo weinig mogelijk bij stil te staan. Ik wil niet dat het op de voorgrond staat. Ik ben niet transgender omdat ik zonodig anders wil zijn. Nee, ik ben het omdat ik mezélf wil zijn. Het heeft heel lang geduurd voordat ik mij niet meer verontschuldigde voor wie ik ben en waar ik voor sta. Daarom ben ik ook zo blij met Village People, waar ik kan zijn wie ik ben en waar iedereen mij mooi vindt zoals ik ben. Ik hoef daar niet meer voor naar Amsterdam. En de donderdagavonden bij Village People zijn veel gezelliger! Voor de toekomst zou ik zo graag willen dat mensen (meer) respect hebben voor elkaars eigenheid, voor wie ze willen zijn. Helaas is dat nog lang niet altijd het geval. Het zou de wereld een stuk mooier en draaglijker maken voor iedereen.’

Dit verhaal komt uit het Boekje ‘Out & Proud op de Veluwe’, gemaakt door Village People ter gelegenheid van Coming Out dag 2020.
Foto: Karin Huijzendveld.

Meer Verhaal voor jou

Ik val op de persoon, niet op een jongen of meisje

Ik ben Denise, 25 jaar en ik val onder de categorie ‘panseksueel’, wat inhoudt dat ik in eerste instantie op persoonlijkheid val en het me dan niet uitmaakt of het een jongen of meisje is. Wel merk ik door trauma’s...

Lees hier meer

‘Voor mij is zwanger zijn niet vrouwelijk of mannelijk, maar een ervaring die losstaat van die woorden’

Ryan (30) woont in Hilversum (trans non-binair, voornaamwoorden hun/hen) Ryan is beleidsmedewerker bij de Rijksoverheid. ‘Ik herinner me dat ik als 7-jarige eruit wilde zien als Tarzan en dat ik me in groep 8 niet meer thuis voelde bij de...

Lees hier meer

‘Op m’n veertiende leerde ik de term genderfluïde pas kennen’

XXXXX Melanie (15) woont in Putten (genderfluïde, alle voornaamwoorden, liever niet zij/haar, wel hij/hem en hun)   Mel doet tweetalig vwo en zit in de 3e klas. ‘Mel is m’n nickname en ik ben genderfluïde. De enige term waar ik...

Lees hier meer