‘Ik was de eerste transpersoon in de dokterspraktijk’

Aden (21) woont in ‘t Harde
(transman, voornaamwoorden hij/hem)

 

Aden is derdejaars Social Work.
‘In mijn pubertijd kwam ik erachter dat ik anders ben. M’n lichaam veranderde en ik dacht: dat klopt niet. Daardoor werd ik erg depressief. Ik ben bij geboorte aangewezen als vrouw. Ik ben niet als meisje en ook niet in een meisjeslichaam geboren. Alle lichamen zijn anders en bij mijn geboorte zei de dokter: ‘Het is een meisje’.’

‘Op m’n 14e vroeg m’n moeder of ik ‘niet gewoon een jongen was’. Ik was toen net uitgekomen als lesbisch. Dat kon helemaal niet dacht ik. M’n ouders waren er best open in, maar het viel nog niet op z’n plek. Dat ik trans was realiseerde ik me pas later.’

‘In de pubertijd begon ik lichamelijk te veranderen en voelde me daar steeds ellendiger over. Borsten, ongesteld… Vroeger kon ik lekker in m’n blote bast naar het zwembad, nu niet meer. Dat vond ik heel erg en ik wilde die veranderingen niet. Wist ook niet dat er -weliswaar pas vanaf m’n 18e – iets aan te doen was.’
‘Rottige jaren en na de middelbare school besloot ik echt als trans uit de kast te komen. Toen al m’n vrienden het wisten, vond ik het ook tijd om m’n ouders en zus te vertellen dat ik Aden ben. M’n moeder zei dat
ze het al wel wist en dacht meteen mee over de volgende stap. Een paar dagen later zaten we voor een doorverwijzing bij de huisarts. Die vertelde mij dat ik de eerste transpersoon in zijn praktijk was. Die wist dus écht niet wat ‘ie moest doen, haha.’

‘Een week later stond ik op de wachtlijst van het VU. Toch heeft het wel twee jaar geduurd voordat ik in het VU kwam. Eind 2021 heb ik een mastectomie (borstverwijdering) ondergaan en het hele traject duurde wel 3,5 jaar. Sindsdien is veel op z’n plek gevallen en heb ik eigenlijk nooit meer last van dysforie, dat ik niet gelukkig ben met m’n lichaam.’

‘Freedom of gender is voor mij niet-hokjesdenken, geen binairiteit. Dus niet dat er maar twee opties -man en vrouw- zijn waar je je aan te houden hebt. Dat je niet binnen de maatschappelijke normen daarvan hoeft te passen. Dat uiterlijk niet je gender of ‘geslacht’ bepaalt.’

Meer Verhaal voor jou

Ik ben aromantisch en aseksueel

Ik ben een jonge "vrouw" van 29 jaar. Vrouw tussen haakjes? Jep, want ik voel me geen vrouw. Ook geen man. Het dichtste bij komt: een jongen. Ik kleed me graag als jongen, word graag gezien als jongen, maar heb...

Lees hier meer

Hoeveel richtingaanwijzers heb ik gemist?

Heleen Bakker (50) uit Ermelo, Lhbtiq+ ‘Hoeveel richtingaanwijzers heb ik gemist? Dat heb ik me vaak afgevraagd toen ik rond mijn 40e tot de schokkende ontdekking kwam dat ik op vrouwen val. Schokkend, ja, want ik was getrouwd met een erg leuke man...

Lees hier meer

Ik kon niet zijn wie ik ben en niet laten zien hoe ik me voel

Daniël Reinbekov (20) uit Uzbekistan, nu in Harderwijk Daniël uit Uzbekistan woont na een omzwerving van een half jaar in Polen, sinds eind augustus 2020 in het AZC in Harderwijk. Daniël: ‘Uzbekistan kun je vergelijken met Rusland. Ik leefde er een geheim en verborgen...

Lees hier meer