Je moet je vaak verantwoorden voor wie je bent, dat is toch bizar!

Ronald van Schepen (49) uit Harderwijk

‘Gay zijn hoort bij mij. Het is nooit echt een grote worsteling geweest en ik zou het ook niet anders willen. Dit is wie ik ben! Helaas denkt de maatschappij daar soms anders over en moet je je toch vaak verantwoorden.
Verantwoorden voor wie je bent, dat is toch bizar! Ik heb in m’n naaste omgeving, vaak bij jongeren, gezien hoe het is om te worstelen met je geaardheid. Het eerste probleem, zelfacceptatie, is vaak al een hele struggle. Als dat op z’n plek valt, komt het tweede ‘probleem’: het vertellen aan je familie en dierbaren. Je moeten verantwoorden voor wie of wat je bent en de reacties daarop lopen vaak uiteen. Sommige ouders zijn blij dat de worsteling van hun kind eindelijk over is, maar helaas zijn er ook nog heel veel mensen die denken dat gay zijn een keuze is… Een keuze waar zij niet achter staan. Op dat gebied is er nog veel educatie nodig! Want gay zijn is geen keuze! Het is wel een keuze om mensen te respecteren in wie ze zijn en hen in hun waarde te laten. Ik vind Harderwijk een fijne plek om te wonen en kan er mezelf zijn. Vorig jaar hing er een regenboogvlag bij de Plantagekerk, dat vond ik bijzonder, want vaak zijn er vanuit religie veel onzekerheden en misvattingen over geaardheid. Daar valt nog veel winst te behalen.’

Dit verhaal komt uit het Boekje ‘Out & Proud op de Veluwe’, gemaakt door Village People ter gelegenheid van Coming Out dag 2020.
Foto: Karin Huijzendveld.

Meer Verhaal voor jou

Zo kwam ik erachter dat ik op mannen val

Floris komt erachter dat hij op jongens valt. Het is moeilijk voor hem, maar lijkt voor zijn vrienden nog moeilijker. Maar de reactie van zijn ouders slaat alles. Het duurt jaren voor hij weer overal zichzelf kan zijn. Floris (22):...

Lees hier meer

Het geeft me rust dat ik tegen mensen kan zeggen dat ik aseksueel ben

Shirley Depenbrock (29) uit Harderwijk Het benoemen van haar geaardheid was voor Shirley een zoektocht: ‘Ik vond het heel lang prima dat ik niet in een ‘hokje’ paste en gewoon mijn gevoel volgde. Zo sta ik er nog steeds in. Maar ik merk...

Lees hier meer

Ik kon niet zijn wie ik ben en niet laten zien hoe ik me voel

Daniël Reinbekov (20) uit Uzbekistan, nu in Harderwijk Daniël uit Uzbekistan woont na een omzwerving van een half jaar in Polen, sinds eind augustus 2020 in het AZC in Harderwijk. Daniël: ‘Uzbekistan kun je vergelijken met Rusland. Ik leefde er een geheim en verborgen...

Lees hier meer