Je moet je vaak verantwoorden voor wie je bent, dat is toch bizar!

Ronald van Schepen (49) uit Harderwijk

‘Gay zijn hoort bij mij. Het is nooit echt een grote worsteling geweest en ik zou het ook niet anders willen. Dit is wie ik ben! Helaas denkt de maatschappij daar soms anders over en moet je je toch vaak verantwoorden.
Verantwoorden voor wie je bent, dat is toch bizar! Ik heb in m’n naaste omgeving, vaak bij jongeren, gezien hoe het is om te worstelen met je geaardheid. Het eerste probleem, zelfacceptatie, is vaak al een hele struggle. Als dat op z’n plek valt, komt het tweede ‘probleem’: het vertellen aan je familie en dierbaren. Je moeten verantwoorden voor wie of wat je bent en de reacties daarop lopen vaak uiteen. Sommige ouders zijn blij dat de worsteling van hun kind eindelijk over is, maar helaas zijn er ook nog heel veel mensen die denken dat gay zijn een keuze is… Een keuze waar zij niet achter staan. Op dat gebied is er nog veel educatie nodig! Want gay zijn is geen keuze! Het is wel een keuze om mensen te respecteren in wie ze zijn en hen in hun waarde te laten. Ik vind Harderwijk een fijne plek om te wonen en kan er mezelf zijn. Vorig jaar hing er een regenboogvlag bij de Plantagekerk, dat vond ik bijzonder, want vaak zijn er vanuit religie veel onzekerheden en misvattingen over geaardheid. Daar valt nog veel winst te behalen.’

Dit verhaal komt uit het Boekje ‘Out & Proud op de Veluwe’, gemaakt door Village People ter gelegenheid van Coming Out dag 2020.
Foto: Karin Huijzendveld.

Meer Verhaal voor jou

‘We zijn gewoon mensen, het is niet raar’

Emma (13) woont in Hoogland (transgender, voornaamwoorden zij/haar) Emma zit in de eerste klas van de middelbare school (havo/vwo). ‘Ik heb eigenlijk nooit nagedacht over mijn gender. Ik was gewoon een meisje, dat was zo duidelijk, ik heb niet hoeven...

Lees hier meer

Mijn ouders tolereerden me, maar enkele zussen en zwagers verguisden me

Bep Timmer (64) uit Harderwijk ‘Ik was een meisje dat ravotte, voetbalde en op trekkers rondreed. Met nog 3 zussen en een broer ben ik protestants-christelijk opgevoed. Het geloof speelde een grote rol: bijbel, naar de kerk, catechisatie en belijdenis. Op mijn 16e...

Lees hier meer

‘In freedom of gender moet iedereen eigenlijk alles kunnen zijn’

XXXXX Anke (18) woont in Ermelo (voorlopig queer, voornaamwoorden: lastig want ik ben nog niet uit de kast voor iedereen)   Anke zit in het derde jaar van het mbo Landstede in Harderwijk. ‘Niet alle mensen in mijn omgeving weten...

Lees hier meer