‘In de voetbalwereld valt nog veel te behalen in acceptatie van de lhbtiq+’

Jacco Mulder (Ermelo, 1989)
doet aan fitness en krachttraining bij Get Healthy in Ermelo

Als kind was ik gewoon helemaal mezelf. Ik merkte dat daar soms vreemd naar gekeken werd, maar trok mij daar niet veel van aan. Pas op de middelbare school drong het door dat ik echt anders was. Met gym werd ik nooit bij de jongens in het team gekozen. Dat was erg confronterend. Door pesterijen en ook door mijn epilepsie trok ik mij terug en vermeed ik het sporten. Maar sport fascineerde me wel. Sportieve en gespierde mannen associeerde ik met mannelijkheid, maar homoseksualiteit was juist het tegenovergestelde als ik mijn schoolgenoten moest geloven.

Na een lange onzekere periode besloot ik mijn angst en nare herinneringen toch naast mij neer te leggen. Via mijn fysiotherapeut kwam ik bij Get Healthy, de sportschool van Olav Pranger, terecht. Al vanaf de eerste ontmoeting voelde ik mij erg op mijn gemak. Door het sporten kreeg ik meer zelfvertrouwen en kon ik gewoon mezelf weer zijn in een omgeving waarvan ik dacht dat dat niet geaccepteerd zou worden. En dat vind ik belangrijker dan aan iedereen te vertellen op welk geslacht ik val. Als ze ernaar vragen vertel ik natuurlijk gewoon dat ik homo ben. Dankzij de veilige en vertrouwelijke omgeving in de sportschool kan ik nu weer de persoon zijn die ik lang geleden heb weggestopt.

Homoseksualiteit werd niet of nauwelijks besproken in ons gezin of op de basisschool, maar desondanks hun geloof hebben mijn ouders mij nooit in de steek gelaten en waren er altijd voor mij als ik hun nodig had. Achteraf gezien denk ik dat zij daar ook veel mee geworsteld hebben. Mijn ouders en mijn vrienden zijn mijn grootste supporters nu ze zien dat ik weer opbloei na zo’n lange periode van vragen en onzekerheid.

Sporten hielp me mezelf te accepteren en weer open te stellen voor andere mensen. Wees daarom niet bang om jezelf te zijn al sporter. Het kan eng zijn en er zijn misschien mensen die jouw keuze om uit de kast te komen niet accepteren. De mensen die echt om je geven, accepteren je ongeacht je geaardheid.  Zodra je dit verborgen stukje kan delen, merk je hoe fijn het is om er open over te kunnen praten.

In de sport en dan met name in de voetbalwereld, valt nog veel te behalen in acceptatie van de lhbtiq+ gemeente. Het is moeilijk om uit de kast te komen in een wereld waarin het de normaalste zaak is dat supporters vanaf de tribunes met het woord “homo” de tegenstanders uitschelden. Evenementen zoals de Euro Games zijn daarom erg belangrijk. Zij zetten zich in voor het belang van inclusie en een veilig sportklimaat waarin lhbtiq+ sporters gerespecteerd kunnen worden.

Meer Verhaal voor jou

Pas op m’n 60e sprak ik er voor het eerst met iemand over

Aty van Nes (78) uit Ermelo ‘Pas op m’n 60e sprak ik er voor het eerst met iemand over en kon ik dat deel van mezelf accepteren. Ik was met een goede vriendin en haar partner op vakantie in Afrika toen ik op...

Lees hier meer

‘Openheid over gender, seksualiteit en queer culture is voor mij belangrijk’

Sim is docent aan de universiteit Hasselt uit Hasselt (35) Identificeert zichzelf als: gender fluïde ‘Ik heb zoveel geleerd de laatste jaren. Ik kan mezelf en anderen accepteren op een gendervrije manier. Geen labels, geen categorieën, we kunnen allemaal mensen...

Lees hier meer

Voor nu houd ik het maar gewoon op ‘Mees: het mens’

Mees van Rijswijk (21) uit Harderwijk ‘Ik ben in mijn leven een paar keer uit de kast gekomen. Eerst dacht ik dat ik bi was, toen lesbisch. Maar nu weet ik het zeker: ik ben transgender. Voor mij houdt dat in dat ik...

Lees hier meer