‘In de voetbalwereld valt nog veel te behalen in acceptatie van de lhbtiq+’

Jacco Mulder (Ermelo, 1989)
doet aan fitness en krachttraining bij Get Healthy in Ermelo

Als kind was ik gewoon helemaal mezelf. Ik merkte dat daar soms vreemd naar gekeken werd, maar trok mij daar niet veel van aan. Pas op de middelbare school drong het door dat ik echt anders was. Met gym werd ik nooit bij de jongens in het team gekozen. Dat was erg confronterend. Door pesterijen en ook door mijn epilepsie trok ik mij terug en vermeed ik het sporten. Maar sport fascineerde me wel. Sportieve en gespierde mannen associeerde ik met mannelijkheid, maar homoseksualiteit was juist het tegenovergestelde als ik mijn schoolgenoten moest geloven.

Na een lange onzekere periode besloot ik mijn angst en nare herinneringen toch naast mij neer te leggen. Via mijn fysiotherapeut kwam ik bij Get Healthy, de sportschool van Olav Pranger, terecht. Al vanaf de eerste ontmoeting voelde ik mij erg op mijn gemak. Door het sporten kreeg ik meer zelfvertrouwen en kon ik gewoon mezelf weer zijn in een omgeving waarvan ik dacht dat dat niet geaccepteerd zou worden. En dat vind ik belangrijker dan aan iedereen te vertellen op welk geslacht ik val. Als ze ernaar vragen vertel ik natuurlijk gewoon dat ik homo ben. Dankzij de veilige en vertrouwelijke omgeving in de sportschool kan ik nu weer de persoon zijn die ik lang geleden heb weggestopt.

Homoseksualiteit werd niet of nauwelijks besproken in ons gezin of op de basisschool, maar desondanks hun geloof hebben mijn ouders mij nooit in de steek gelaten en waren er altijd voor mij als ik hun nodig had. Achteraf gezien denk ik dat zij daar ook veel mee geworsteld hebben. Mijn ouders en mijn vrienden zijn mijn grootste supporters nu ze zien dat ik weer opbloei na zo’n lange periode van vragen en onzekerheid.

Sporten hielp me mezelf te accepteren en weer open te stellen voor andere mensen. Wees daarom niet bang om jezelf te zijn al sporter. Het kan eng zijn en er zijn misschien mensen die jouw keuze om uit de kast te komen niet accepteren. De mensen die echt om je geven, accepteren je ongeacht je geaardheid.  Zodra je dit verborgen stukje kan delen, merk je hoe fijn het is om er open over te kunnen praten.

In de sport en dan met name in de voetbalwereld, valt nog veel te behalen in acceptatie van de lhbtiq+ gemeente. Het is moeilijk om uit de kast te komen in een wereld waarin het de normaalste zaak is dat supporters vanaf de tribunes met het woord “homo” de tegenstanders uitschelden. Evenementen zoals de Euro Games zijn daarom erg belangrijk. Zij zetten zich in voor het belang van inclusie en een veilig sportklimaat waarin lhbtiq+ sporters gerespecteerd kunnen worden.

Meer Verhaal voor jou

‘Volg je eigen gevoel, kom pas uit de kast als jij er klaar voor bent en laat je door niemand opjagen’

Sophie Beukers (2005) speelt bij Volleybal Vereniging Harderwijk 'Toen ik uit de kast kwam bij Volleybal Vereniging Harderwijk (VVH) was ik 15, bijna 16. Op dat moment had ik mijn eerste vriendin en wist bijna iedereen in mijn directe omgeving...

Lees hier meer

‘Ik heb nog nooit, op welke sportschool dan ook, problemen gehad met mijn geaardheid’

Marjolein Commandeur (Hoorn, 1981)sportte veel bij Defensie en bokst en beoefent krav maga bij Kranenburg Safety Training Center in Harderwijk Ik was eind twintig toen ik besefte dat ik op vrouwen viel. Als militair sportte ik toen vrij fanatiek. Daarnaast...

Lees hier meer

Mijn coming out als panseksueel/biseksueel

Coming out over seksualiteit panseksueel/biseskueel Evie: Het was 2016 en ik vond een meid leuk. Drama, natuurlijk want ik dacht dat ik hetero was. Ook had ik een vriendje maar dat was snel geklaard omdat ik me schuldig voelde. Dus...

Lees hier meer