Discriminatie lhbti’ers stijgt, terwijl regenboogvlag vaker wappert

Het aantal meldingen van discriminatie van lhbti’ers in Flevoland stijgt de laatste jaren. Dat zegt Marloes Huijsen, directeur van het Bureau Gelijke Behandeling Flevoland. Hoewel steeds meer gemeenten in Flevoland op 11 oktober, tijdens de Coming Out Day, de regenboogvlag hijsen als teken dat lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders en intersekse zichzelf kunnen zijn, lukt dat dus nog niet altijd.

Zo kreeg ook Egbert Kingma uit Lelystad afgelopen zondag te maken met discriminatie. Hij werd toen met z’n man en bevriend stel bij de ingang van de Jumbo in de Jol aangesproken door een groep kinderen tussen de acht en twaalf jaar en uitgescholden. Kingma: “Ze zeiden kankerhomo’s. Homo’s zijn vies. Ik als moslim spuug op homo’s.”

Verontrustend
Marloes Huijsen van het Bureau Gelijke Behandeling Flevoland herkent de signalen. “Ik vind het zorgwekkend en heel erg jammer dat het deze meneer en zijn partner is overkomen.” Volgens haar is er nog veel werk aan de winkel. Verontrustend is ook dat het om jonge kinderen tussen de acht en twaalf jaar gaat. Kingma: “Dat getuigt niet van een goede opvoeding lijkt mij.”

Vernederend
Niemand greep in toen het stel en hun vrienden belaagd werden. “We vonden het erg vernederend”, vertelt Kingma. “Vooral omdat de mensen die uit de supermarkt kwamen, het gesprek wel gehoord hebben maar heel snel ook wegliepen.” Huijsen: “Dat vind ik ook wel zorgwekkend. Het zou de verantwoordelijkheid moeten zijn van de hele samenleving om discriminatie te stoppen.”

‘Moet wat aan gedaan worden’
Wim Botter, raadslid van Leefbaar Lelystad, schrikt ervan. Hij woont tegenover de supermarkt waar het incident was. Zelf heeft hij er niets van gemerkt. Botter: “Ongelofelijk dat dit in deze tijd nog gedaan wordt door kinderen van acht tot twaalf jaar.” Volgens hem ligt het aan de thuissituatie van de kinderen. “Hoe ze opgevoed worden, een andere cultuur. Daar moet echt wat aan gedaan worden, want dat kan zo niet.” Volgens Bureau Gelijke Behandeling Flevoland wordt er al veel gedaan. “We geven voorlichting op scholen maar dat moeten we verder uitbreiden.”

Geen aangifte
Het stel heeft geen aangifte gedaan van het incident. Kingma: “Het zijn minderjarige jongens. Ze zijn eigenlijk nog niet verantwoordelijk voor hun daden en zo’n aanmelding verdwijnt toch onderop de stapel”. Huijsen is het daar niet mee eens. Ze vindt het juist wel belangrijk dat er melding wordt gedaan. “Dan krijgen we meer inzicht in welke wijken het speelt en kunnen we met buurthuizen en jongerenwerkers in gesprek.”

Meer nieuws voor jou

185 Duitse acteurs uit de kast via manifest

In Duitsland hebben 185 acteurs een manifest ondertekend waarin ze uit de kast komen als lhbt. De groep wil in Duitsland het debat aanzwengelen over de zichtbaarheid van lhbt'ers en non-binaire mensen, schrijven Duitse media. "We hebben niet eerder open...

Lees hier meer

Paarse Vrijdag dit jaar in gehele onderwijs

Paarse Vrijdag wordt deze vrijdag voor het eerst in heel het onderwijs gehouden. Tot nu werd op de tweede vrijdag van december voornamelijk op middelbare scholen en mbo's aandacht besteed aan diversiteit en solidariteit getoond aan de lhbti-gemeenschap. Nu doen...

Lees hier meer

India verbiedt film over homoseksuele soldaat

Een film over een homoseksuele soldaat in het Indiase leger mag niet worden gefilmd. Het Indiase Ministerie van Defensie verbiedt de film, want "het neerzetten van een soldaat als homoseksueel is illegaal". De film in kwestie, We Are, is een project...

Lees hier meer