Discriminatie lhbti’ers stijgt, terwijl regenboogvlag vaker wappert

Het aantal meldingen van discriminatie van lhbti’ers in Flevoland stijgt de laatste jaren. Dat zegt Marloes Huijsen, directeur van het Bureau Gelijke Behandeling Flevoland. Hoewel steeds meer gemeenten in Flevoland op 11 oktober, tijdens de Coming Out Day, de regenboogvlag hijsen als teken dat lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders en intersekse zichzelf kunnen zijn, lukt dat dus nog niet altijd.

Zo kreeg ook Egbert Kingma uit Lelystad afgelopen zondag te maken met discriminatie. Hij werd toen met z’n man en bevriend stel bij de ingang van de Jumbo in de Jol aangesproken door een groep kinderen tussen de acht en twaalf jaar en uitgescholden. Kingma: “Ze zeiden kankerhomo’s. Homo’s zijn vies. Ik als moslim spuug op homo’s.”

Verontrustend
Marloes Huijsen van het Bureau Gelijke Behandeling Flevoland herkent de signalen. “Ik vind het zorgwekkend en heel erg jammer dat het deze meneer en zijn partner is overkomen.” Volgens haar is er nog veel werk aan de winkel. Verontrustend is ook dat het om jonge kinderen tussen de acht en twaalf jaar gaat. Kingma: “Dat getuigt niet van een goede opvoeding lijkt mij.”

Vernederend
Niemand greep in toen het stel en hun vrienden belaagd werden. “We vonden het erg vernederend”, vertelt Kingma. “Vooral omdat de mensen die uit de supermarkt kwamen, het gesprek wel gehoord hebben maar heel snel ook wegliepen.” Huijsen: “Dat vind ik ook wel zorgwekkend. Het zou de verantwoordelijkheid moeten zijn van de hele samenleving om discriminatie te stoppen.”

‘Moet wat aan gedaan worden’
Wim Botter, raadslid van Leefbaar Lelystad, schrikt ervan. Hij woont tegenover de supermarkt waar het incident was. Zelf heeft hij er niets van gemerkt. Botter: “Ongelofelijk dat dit in deze tijd nog gedaan wordt door kinderen van acht tot twaalf jaar.” Volgens hem ligt het aan de thuissituatie van de kinderen. “Hoe ze opgevoed worden, een andere cultuur. Daar moet echt wat aan gedaan worden, want dat kan zo niet.” Volgens Bureau Gelijke Behandeling Flevoland wordt er al veel gedaan. “We geven voorlichting op scholen maar dat moeten we verder uitbreiden.”

Geen aangifte
Het stel heeft geen aangifte gedaan van het incident. Kingma: “Het zijn minderjarige jongens. Ze zijn eigenlijk nog niet verantwoordelijk voor hun daden en zo’n aanmelding verdwijnt toch onderop de stapel”. Huijsen is het daar niet mee eens. Ze vindt het juist wel belangrijk dat er melding wordt gedaan. “Dan krijgen we meer inzicht in welke wijken het speelt en kunnen we met buurthuizen en jongerenwerkers in gesprek.”

Meer nieuws voor jou

‘Gay eredivisiespelers blijven in de kast’

Volgens Johan Derksen moeten homoseksuele voetballers gewoon uit de kast komen, maar in de praktijk is dat nog niet zo eenvoudig. Oud-voetballer John de Bever en podcastmaker Jeroen Gortworst reageren in Veronica Superguide op Coming out Colton. Deze Netflix-reeks gaat over de football-speler...

Lees hier meer

Dit zijn de genomineerden voor de John Blankensteinprijs

Eveline van de Putten, Hindostaans en Queer en Sandra Khouw maken kans om dit jaar de John Blankensteinprijs te krijgen. Dat heeft COC Haaglanden bekendgemaakt. De onderscheiding is de jaarlijkse homo-emancipatieprijs van Den Haag, vernoemd naar de eerste openlijk homoseksuele...

Lees hier meer

Grondwet-verbod op discriminatie vanwege geaardheid

Een ruime meerderheid van de Eerste Kamer is voor een grondwetswijziging die discriminatie op grond van handicap of seksuele gerichtheid expliciet verbiedt. Een initiatiefvoorstel van D66, GroenLinks en PvdA werd met 58 tegen 15 stemmen aangenomen. Nu wordt in artikel...

Lees hier meer