COC: weigering One Love-band onbegrijpelijk en teleurstellend

COC Nederland vindt het “onbegrijpelijk en teleurstellend” dat de aanvoerders van Feyenoord en Excelsior de OneLove-band voor lhbti-acceptatie niet wilden dragen. “Als aanvoerder heb je een voorbeeldfunctie en een verantwoordelijkheid”, zegt de woordvoerder.

“Voor lhbtiq+-fans en -spelers, zeker van die clubs, is de weigering een klap in het gezicht, zeker ook als je lhbti en gelovig bent. Ik zie daar geen tegenstelling in”, vervolgt de woordvoerder.

Het COC zegt verder “de nodige mailtjes en boze reacties” te hebben ontvangen naar aanleiding van de kwestie. De aanvoerders in het betaalde voetbal droegen dit weekend vanwege Coming Outdag de One Love-band. Feyenoord-aanvoerder Orkun Kökcü weigerde de band, omdat hij zich daar vanwege zijn “religieuze overtuiging” niet goed bij voelt. Ook de aanvoerder van Excelsior, Redouan El Yaakoubi, zag af van het dragen van de band. Hij droeg in plaats daarvan een band met daarop een aantal keer de term ‘respect’.

Brand

Volgens het COC is er nog een “groot probleem” met discriminatie in zowel het voetbal als de maatschappij. “Dat zien we dagelijks”, zegt de woordvoerder. Hij noemt als voorbeelden de brand die gesticht is bij de voorzitter van de Feyenoord-supportersgroep De Roze Kameraden en een minutenlang homofoob spreekkoor bij een andere wedstrijd afgelopen weekend. “En er is nog steeds geen Nederlandse topvoetballer openlijk uit de kast”, aldus de woordvoerder.

Het COC pleit daarbij voor een “stevig gesprek” tussen de supportersclubs en de voetbalclubs. “Wat ons betreft is er een stevig gesprek nodig wat deze mensen dan wél willen betekenen om acceptatie van de lhbtiq+-gemeenschap te bevorderen. Als de supportersclubs ons daarbij willen hebben, schuiven wij aan. Hopelijk leidt dat wel tot positieve resultaten”, aldus de zegsman. Het COC zegt al met De Roze Kameraden te hebben gesproken en steun te hebben aangeboden.

Meer nieuws voor jou

De biografie van Jacob Diederiks (80): eindelijk uit de kast

Jacob Diederiks Na een huwelijk van bijna vijftig jaar kwam Jacob Diederiks (80) als 71-jarige uit de kast. Hij en zijn vrouw zijn nog steeds bij elkaar. Onlangs verscheen zijn autobiografie. Kort nadat Jacob Diederiks na bijna vijftig jaar huwelijk als...

Lees hier meer

Gemeente Ermelo hijst regenboogvlag op Coming Outdag

Woensdagavond 23 juni diende Progressief Ermelo, samen met de VVD een motie in voor het hijsen van de regenboogvlag. De partijen vinden het tijd dat de gemeente Ermelo op eigen initiatief de vlag uithangt op nationale Coming Out Dag, 11...

Lees hier meer

Tentoonstelling ‘LHBTI: Coming out op de Veluwe’ verhuist van Heerde naar Epe

Bron: De Stentor De expositie LHBTI: Coming out op de Veluwe is verhuisd van Heerde naar het Kekhuis in Epe. Daar zal wethouder Jan Aalbers de tentoonstelling met kunst van verschillende professionele en amateurkunstenaars uit de regio op vrijdag 5...

Lees hier meer