COC: weigering One Love-band onbegrijpelijk en teleurstellend

COC Nederland vindt het “onbegrijpelijk en teleurstellend” dat de aanvoerders van Feyenoord en Excelsior de OneLove-band voor lhbti-acceptatie niet wilden dragen. “Als aanvoerder heb je een voorbeeldfunctie en een verantwoordelijkheid”, zegt de woordvoerder.

“Voor lhbtiq+-fans en -spelers, zeker van die clubs, is de weigering een klap in het gezicht, zeker ook als je lhbti en gelovig bent. Ik zie daar geen tegenstelling in”, vervolgt de woordvoerder.

Het COC zegt verder “de nodige mailtjes en boze reacties” te hebben ontvangen naar aanleiding van de kwestie. De aanvoerders in het betaalde voetbal droegen dit weekend vanwege Coming Outdag de One Love-band. Feyenoord-aanvoerder Orkun Kökcü weigerde de band, omdat hij zich daar vanwege zijn “religieuze overtuiging” niet goed bij voelt. Ook de aanvoerder van Excelsior, Redouan El Yaakoubi, zag af van het dragen van de band. Hij droeg in plaats daarvan een band met daarop een aantal keer de term ‘respect’.

Brand

Volgens het COC is er nog een “groot probleem” met discriminatie in zowel het voetbal als de maatschappij. “Dat zien we dagelijks”, zegt de woordvoerder. Hij noemt als voorbeelden de brand die gesticht is bij de voorzitter van de Feyenoord-supportersgroep De Roze Kameraden en een minutenlang homofoob spreekkoor bij een andere wedstrijd afgelopen weekend. “En er is nog steeds geen Nederlandse topvoetballer openlijk uit de kast”, aldus de woordvoerder.

Het COC pleit daarbij voor een “stevig gesprek” tussen de supportersclubs en de voetbalclubs. “Wat ons betreft is er een stevig gesprek nodig wat deze mensen dan wél willen betekenen om acceptatie van de lhbtiq+-gemeenschap te bevorderen. Als de supportersclubs ons daarbij willen hebben, schuiven wij aan. Hopelijk leidt dat wel tot positieve resultaten”, aldus de zegsman. Het COC zegt al met De Roze Kameraden te hebben gesproken en steun te hebben aangeboden.

Meer nieuws voor jou

In welke landen mag iedereen met elkaar trouwen?

Op 1 april 2001 schreef Nederland geschiedenis. Na een jarenlange strijd werd ons land het eerste waar koppels van hetzelfde geslacht met elkaar in het huwelijksbootje kunnen stappen. Twintig jaar later hebben vele landen dit voorbeeld gevolgd. We maakten een...

Lees hier meer

Roze zaterdag na Leeuwarden en Rotterdam in 2023 naar Goes

Roze Zaterdag 2023 zal worden gehouden in Goes. Dat heeft Stichting Roze Zaterdagen Nederland op 19 juni bekendgemaakt. Goes was met de steden Enschede en Breda in de race voor de organisatie van dit bekende lhbti-evenement in 2023. Het is...

Lees hier meer

Jacques werd opgesloten om hem te ‘genezen’ van homoseksualiteit

'Ik zou bezeten zijn door de duivel' Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt een initiatiefwet om 'homogenezing' strafbaar te stellen. D66 en VVD hebben de wet vandaag gepresenteerd. In de wet staat dat 'homogenezing' kan worden bestraft met een...

Lees hier meer