COC: weigering One Love-band onbegrijpelijk en teleurstellend

COC Nederland vindt het “onbegrijpelijk en teleurstellend” dat de aanvoerders van Feyenoord en Excelsior de OneLove-band voor lhbti-acceptatie niet wilden dragen. “Als aanvoerder heb je een voorbeeldfunctie en een verantwoordelijkheid”, zegt de woordvoerder.

“Voor lhbtiq+-fans en -spelers, zeker van die clubs, is de weigering een klap in het gezicht, zeker ook als je lhbti en gelovig bent. Ik zie daar geen tegenstelling in”, vervolgt de woordvoerder.

Het COC zegt verder “de nodige mailtjes en boze reacties” te hebben ontvangen naar aanleiding van de kwestie. De aanvoerders in het betaalde voetbal droegen dit weekend vanwege Coming Outdag de One Love-band. Feyenoord-aanvoerder Orkun Kökcü weigerde de band, omdat hij zich daar vanwege zijn “religieuze overtuiging” niet goed bij voelt. Ook de aanvoerder van Excelsior, Redouan El Yaakoubi, zag af van het dragen van de band. Hij droeg in plaats daarvan een band met daarop een aantal keer de term ‘respect’.

Brand

Volgens het COC is er nog een “groot probleem” met discriminatie in zowel het voetbal als de maatschappij. “Dat zien we dagelijks”, zegt de woordvoerder. Hij noemt als voorbeelden de brand die gesticht is bij de voorzitter van de Feyenoord-supportersgroep De Roze Kameraden en een minutenlang homofoob spreekkoor bij een andere wedstrijd afgelopen weekend. “En er is nog steeds geen Nederlandse topvoetballer openlijk uit de kast”, aldus de woordvoerder.

Het COC pleit daarbij voor een “stevig gesprek” tussen de supportersclubs en de voetbalclubs. “Wat ons betreft is er een stevig gesprek nodig wat deze mensen dan wél willen betekenen om acceptatie van de lhbtiq+-gemeenschap te bevorderen. Als de supportersclubs ons daarbij willen hebben, schuiven wij aan. Hopelijk leidt dat wel tot positieve resultaten”, aldus de zegsman. Het COC zegt al met De Roze Kameraden te hebben gesproken en steun te hebben aangeboden.

Meer nieuws voor jou

Anonieme Premier League-voetballer zegt in open brief homo te zijn

Een speler uit de Premier League heeft vrijdagavond in een anonieme open brief bekendgemaakt homoseksueel te zijn. De brief, die is verstuurd door de Justin Fashanu Foundation - een organisatie die zich inzet voor homoseksuele profvoetballers - is in handen...

Lees hier meer

Hoe maken we Harderwijk en Hierden zo LHBTIQ+ inclusief mogelijk?

De gemeente Harderwijk wil als Regenbooggemeente de acceptatie, zichtbaarheid en veiligheid van LHBTIQ+’ers* vergroten. Anderhalf jaar geleden hebben we een enquête gedeeld en dit jaar willen we graag weer jullie ervaringen horen. Deel deze enquête gerust ook via jouw eigen...

Lees hier meer

Tour d’Amour, de belevingswereld van lhbtiq-ouderen

In alle vrijheid een partner kunnen kiezen, dat was vroeger niet vanzelfsprekend. Zelfs nu is het voor roze ouderen niet altijd makkelijk zichzelf te zijn. Tour d’Amour, op 26 april in De Ontmoeting in Barendrecht, laat bezoekers kennismaken met de...

Lees hier meer