COC: weigering One Love-band onbegrijpelijk en teleurstellend

COC Nederland vindt het “onbegrijpelijk en teleurstellend” dat de aanvoerders van Feyenoord en Excelsior de OneLove-band voor lhbti-acceptatie niet wilden dragen. “Als aanvoerder heb je een voorbeeldfunctie en een verantwoordelijkheid”, zegt de woordvoerder.

“Voor lhbtiq+-fans en -spelers, zeker van die clubs, is de weigering een klap in het gezicht, zeker ook als je lhbti en gelovig bent. Ik zie daar geen tegenstelling in”, vervolgt de woordvoerder.

Het COC zegt verder “de nodige mailtjes en boze reacties” te hebben ontvangen naar aanleiding van de kwestie. De aanvoerders in het betaalde voetbal droegen dit weekend vanwege Coming Outdag de One Love-band. Feyenoord-aanvoerder Orkun Kökcü weigerde de band, omdat hij zich daar vanwege zijn “religieuze overtuiging” niet goed bij voelt. Ook de aanvoerder van Excelsior, Redouan El Yaakoubi, zag af van het dragen van de band. Hij droeg in plaats daarvan een band met daarop een aantal keer de term ‘respect’.

Brand

Volgens het COC is er nog een “groot probleem” met discriminatie in zowel het voetbal als de maatschappij. “Dat zien we dagelijks”, zegt de woordvoerder. Hij noemt als voorbeelden de brand die gesticht is bij de voorzitter van de Feyenoord-supportersgroep De Roze Kameraden en een minutenlang homofoob spreekkoor bij een andere wedstrijd afgelopen weekend. “En er is nog steeds geen Nederlandse topvoetballer openlijk uit de kast”, aldus de woordvoerder.

Het COC pleit daarbij voor een “stevig gesprek” tussen de supportersclubs en de voetbalclubs. “Wat ons betreft is er een stevig gesprek nodig wat deze mensen dan wél willen betekenen om acceptatie van de lhbtiq+-gemeenschap te bevorderen. Als de supportersclubs ons daarbij willen hebben, schuiven wij aan. Hopelijk leidt dat wel tot positieve resultaten”, aldus de zegsman. Het COC zegt al met De Roze Kameraden te hebben gesproken en steun te hebben aangeboden.

Meer nieuws voor jou

Movisie Congres Regenboogsteden

Bron: Zij aan Zij Professionals en vrijwilligers die zich bezig (willen) houden met lokaal en regionaal regenboogbeleid of activiteiten en aanbod voor lhbti+ personen organiseren kwamen naar de Jaarbeurs om nieuwe dingen te leren en zich te laten inspireren. Op...

Lees hier meer

Alle scholen worden verplicht te zorgen voor veiligheid en acceptatie lhbtiq’ers in de klas

Alle scholen in Nederland worden verplicht om te zorgen voor veiligheid en acceptatie van lhbtiq-jongeren in de klas. De Eerste Kamer stemde op dinsdag 22 juni voor een wetsvoorstel met die opdracht; alleen PVV, Forum en SGP waren tegen. COC...

Lees hier meer

Regenboogprogramma Harderwijk in oktober

Diverse organisaties, waaronder Village People Harderwijk, de regenboogambassadeurs en de gemeente Harderwijk hebben een mooi regenboogprogramma voor oktober opgesteld. Op verschillende data en plaatsen is er aandacht voor coming outdag, die op 11 oktober gevierd wordt.  Zo wordt in de...

Lees hier meer