COC: weigering One Love-band onbegrijpelijk en teleurstellend

COC Nederland vindt het “onbegrijpelijk en teleurstellend” dat de aanvoerders van Feyenoord en Excelsior de OneLove-band voor lhbti-acceptatie niet wilden dragen. “Als aanvoerder heb je een voorbeeldfunctie en een verantwoordelijkheid”, zegt de woordvoerder.

“Voor lhbtiq+-fans en -spelers, zeker van die clubs, is de weigering een klap in het gezicht, zeker ook als je lhbti en gelovig bent. Ik zie daar geen tegenstelling in”, vervolgt de woordvoerder.

Het COC zegt verder “de nodige mailtjes en boze reacties” te hebben ontvangen naar aanleiding van de kwestie. De aanvoerders in het betaalde voetbal droegen dit weekend vanwege Coming Outdag de One Love-band. Feyenoord-aanvoerder Orkun Kökcü weigerde de band, omdat hij zich daar vanwege zijn “religieuze overtuiging” niet goed bij voelt. Ook de aanvoerder van Excelsior, Redouan El Yaakoubi, zag af van het dragen van de band. Hij droeg in plaats daarvan een band met daarop een aantal keer de term ‘respect’.

Brand

Volgens het COC is er nog een “groot probleem” met discriminatie in zowel het voetbal als de maatschappij. “Dat zien we dagelijks”, zegt de woordvoerder. Hij noemt als voorbeelden de brand die gesticht is bij de voorzitter van de Feyenoord-supportersgroep De Roze Kameraden en een minutenlang homofoob spreekkoor bij een andere wedstrijd afgelopen weekend. “En er is nog steeds geen Nederlandse topvoetballer openlijk uit de kast”, aldus de woordvoerder.

Het COC pleit daarbij voor een “stevig gesprek” tussen de supportersclubs en de voetbalclubs. “Wat ons betreft is er een stevig gesprek nodig wat deze mensen dan wél willen betekenen om acceptatie van de lhbtiq+-gemeenschap te bevorderen. Als de supportersclubs ons daarbij willen hebben, schuiven wij aan. Hopelijk leidt dat wel tot positieve resultaten”, aldus de zegsman. Het COC zegt al met De Roze Kameraden te hebben gesproken en steun te hebben aangeboden.

Meer nieuws voor jou

Nothing about us without us: Inspraak van burgers bij lokaal regenboogbeleid

Bij de totstandkoming van inclusief beleid voor lesbische, homoseksuele, bi+, transgender, intersekse, queer en aseksuele personen in (Regenboog)gemeenten worden vaak lhbtiqa+ inwoners zelf betrokken. In deze handreiking wordt beschreven wat het belang is van het organiseren van lokale inspraak en...

Lees hier meer

‘Batgirl’ introduceert eerste transgender-personage in het DCEU

En zijn/haar naam is Alysia Yeoh... Het is dan eindelijk zover, een nieuwe foto op de set van Batgirl en een bijbehorende amateurvideo lijken het eerste transgender-personage in het DCEU te gaan introduceren, namelijk Alysia Yeoh. Twittergebruiker @BatgirlFilm deelde de kiekjes waarop actrice Ivory Aquino lachend...

Lees hier meer

Dit is de Harderwijkse regenboogagenda voor coming out maand oktober 2023!

Gemeente Harderwijk, Village People en de regenboogambassadeurs van Harderwijk hebben deze oktober, coming out-maand, weer een mooi programma samengesteld. Van foto-exposities die lhbtiq'ers op de Veluwe een gezicht geven, tot een dansparty, filmavond, Lhbti-boekentafel en vlaghijsmomenten. Bekijk hier de complete...

Lees hier meer