Deze vrouwen heten voor één week Peter

Ze heten Janine, Kira en Ineke, maar voor één week noemen ze zich Peter. Op LinkedIn althans. Bijna driehonderd vrouwen hebben vandaag online hun voornaam veranderd in Peter. Daarmee willen ze aandacht vragen voor de ongelijke man-vrouwverdeling op de werkvloer.

Het gaat om een actie die is opgezet door Branded U en WomenInc, twee organisaties die (zaken)vrouwen zichtbaarder willen maken.

Naamverandering

“Wist jij dat er in Nederland meer ceo’s zijn die Peter heten dan ceo die vrouw zijn? Vrouwen zijn sterk ondervertegenwoordigd in besluitvormende posities en hebben hiermee een stuk minder invloed dan mannen. Tijd om hier verandering in te brengen,” aldus de organisatoren die het liefst zouden zien dat alle vrouwen tussen 24 en 28 januari hun naam veranderen.

De organisatoren baseren zich op onderzoek van genderdataspecialist Equileap uit oktober 2021, waarin is gekeken naar de managementtop van de 100 grootste beursgenoteerde bedrijven in Nederland. Onder de ceo’s van deze bedrijven bevinden zich vijf Peters – en maar drie vrouwen (bij respectievelijk PostNL, Wolters Kluwer en DSM).

Mannenwereld

Ze weet niet zeker of ze eerder voor bepaalde functies is afgewezen omdat ze een vrouw is, zegt Reus die als informatiemanager bij NLdigital werkt tegen RTL Z.

“Ik heb geluk dat gelijkheid bij het bedrijf waar ik nu werk, hoog op de agenda staat. Maar het is echt absurd dat er meer Peter’s zijn die directeur zijn, dan dat er vrouwen aan het roer staan. En in de techhoek merk ik vaak dat het echt een mannenwereld is. Terwijl vrouwen die functies net zo goed kunnen vervullen.”

Ook Kira Haggenburg die als principal associate bij management- en adviesbureau Arlande werkt, heeft haar naam aangepast. Voor een weekje gaat ze als Peter Haggenburg door het leven op LinkedIn.

Afspiegeling

“Ik vind het belangrijk om mee te doen aan deze actie omdat ik er oprecht in geloof dat diversiteit belangrijk is, zeker daar waar beslissingen gemaakt moeten worden. Onze verschillen maken ons sterker en succesvoller. Daarbij is het belangrijk om in de top van bedrijven een afspiegeling te hebben van je populatie. Op die manier kan je makkelijker beslissingen maken die passen bij je organisatie”, zo legt ze uit.

Zelf is ze bij sollicitaties of promoties niet afgewezen omdat ze geen man is. “Maar ik weet dat er nog een lange weg te gaan is. Niet alleen voor vrouwen maar voor alle vormen van diversiteit,” aldus Haggenburg die ook mannen oproept om uit solidariteit met de actie hun naam in Petra te veranderen.

Er zijn ook vrouwen die hun naam niet veranderen, maar de actie wel steunen. Eén van hen is Annebregt Dijkman die met haar eigen bedrijf juist onderzoek doet naar inclusie.

Huid gestroopt

Ze legt op LinkedIn uit waarom ze deze week geen Peter heet. “Mijn naam is Annebregt. Een woordhuwelijk van mijn Friese voorouders Anne en Brucht. Mijn naam afleggen voelt alsof mijn huid gestroopt wordt, mijn bestaan ontkend.”

De bewijslast en de inspanning voor de campagne ligt weer eens bij vrouwen en niet bij mannen, meent ze.  “Dat stip ik aan. Waarom noem Peters zich deze week geen Petra, dan zien ze direct wat er niet klopt.”

Sommige mannen hebben ook hun naam aangepast. “Deze spontane actie vinden we echt geweldig”, aldus een woordvoerster van Women Inc. “Dit laat zien dat het niet alleen een vrouwenprobleem is, maar dat we het met z’n allen moeten doen.”

Meer nieuws voor jou

‘Gay eredivisiespelers blijven in de kast’

Volgens Johan Derksen moeten homoseksuele voetballers gewoon uit de kast komen, maar in de praktijk is dat nog niet zo eenvoudig. Oud-voetballer John de Bever en podcastmaker Jeroen Gortworst reageren in Veronica Superguide op Coming out Colton. Deze Netflix-reeks gaat over de football-speler...

Lees hier meer

Zo stem je lhbti-vriendelijk

Bij de verkiezingen staan ook de belangen van lesbische, homoseksuele, bi+, transgender en intersekse personen (lhbti'ers) op het spel. Op deze website lees je hoe partijen denken over LHBTI-kwesties. Daarmee maak je straks in het stemhokje een goed geïnformeerde keuze!

Lees hier meer

Geen vervolging gereformeerde school Gorinchem vanwege homobeleid

De manier waarop de reformatorische Gomarus Scholengemeenschap is omgegaan met homoseksualiteit is strafbaar, maar het schoolbestuur wordt er niet om vervolgd. Volgens het Openbaar Ministerie is de koers van de school veranderd en zijn er sinds 2016 geen nieuwe incidenten...

Lees hier meer