Europees Hof: ook lidstaten zonder homohuwelijk moeten rechten homo-ouders erkennen

Elke lidstaat van de Europese Unie moet homopartners die in een andere lidstaat een kind hebben gekregen, beiden erkennen als ouder. Dat geldt ook voor lidstaten die zelf geen homohuwelijk kennen, zo heeft het Europees Hof van Justitie in Luxemburg bepaald.

 

Het Hof sprak zich uit in de zaak van een Bulgaarse vrouw die twee jaar geleden met haar echtgenote in Spanje een zoon ter wereld bracht. Op de Spaanse geboorteakte zijn zij beiden als ouders vermeld en het kind draagt allebei hun achternamen. Toen de Bulgaarse in haar vaderland een paspoort aanvroeg voor haar zoon, wilde de burgerlijke stand alleen de biologische moeder als ouder registreren.

Bulgarije moet de Spaanse geboorteakte gewoon accepteren en een reisdocument verstrekken voor de zoon, die de Bulgaarse nationaliteit heeft, stelt het Hof nu. De peuter heeft het recht om met beide ouders te kunnen reizen, aldus het Hof. Het verweer van Bulgarije dat zo’n paspoort indruist tegen de ‘nationale identiteit’ of de ‘openbare orde’ werd verworpen.

Bevoegdheid lidstaten botst op principe vrij verkeer

In principe valt familierecht onder de bevoegdheden van de lidstaten. De Europese Unie kan een lidstaat niet dwingen het homohuwelijk te erkennen. Indirect heeft Europese regelgeving wel invloed, zoals ook uit deze zaak blijkt. Volgens het principe van vrij personenverkeer mag elke Europeaan zich vestigen in een andere lidstaat. Als hij daardoor rechten zou kwijtraken, bijvoorbeeld doordat het homohuwelijk niet erkend wordt, zou het principe van vrij verkeer worden geschonden.

In 2018 oordeelde het Hof dat Roemenië de rechten moest erkennen van een Roemeens-Amerikaans homostel dat in België was getrouwd en naar Roemenië was verhuisd. Roemenië wilde de Amerikaanse echtgenoot niet de rechten toekennen die heteroseksuele partners toekomen, zoals een werkvergunning. Het Europees Hof stelde Roemenië in het ongelijk.

Bron: volkskrant

Meer nieuws voor jou

Stevigere aanpak voor veiligheid lhbtiq’ers op school

Omdat elke leerling zich vrij en veilig moet kunnen voelen op school, komt er een meldpunt voor leerlingen en ouders, een meldplicht voor scholen bij ernstige incidenten en gaat de Inspectie eerder en harder ingrijpen. Dat is nodig, omdat nog...

Lees hier meer

Utrechtse gereformeerde kerk staat homohuwelijk toe: ‘Wij konden niet langer wachten’

De Gereformeerde Kerk vrijgemaakt aan de prinses Margrietstraat in Utrecht heeft besloten dat twee mensen van hetzelfde geslacht officieel in het huwelijk kunnen treden. Ook mogen mensen die een relatie hebben met iemand van hetzelfde geslacht, na het besluit, alle...

Lees hier meer

Medewerkers Disney staken tegen “Don’t Say Gay”-wet

Een groep LGBT+-medewerkers en -‘allies’ van Disney staakt elke dag voor vijftien minuten. Tijdens deze zogeheten ‘walkout’ klagen zij over Disneys donaties aan politici die een wet goedkeurden waarmee onderwijs over LGBT+-zaken op basisscholen verboden wordt. De CEO van Disney...

Lees hier meer