Homo- en biseksuele mannen mogen nu ook bloed doneren

Seksueel actieve homo- en bimannen mogen na ruim dertig jaar van uitsluiting vanaf woensdag 1 september onder voorwaarden weer bloed doneren. Het COC heeft jarenlang voor beleidswijziging gepleit en is positief over dit resultaat.
‘Na decennia van uitsluiting mogen seksueel actieve homo- en bimannen nu eindelijk weer bloed doneren. Dat is een doorbraak op weg naar een volledig einde aan discriminatie bij bloeddonatie. Ook homo- en bimannen krijgen nu weer de kans om een ander te helpen door bloed te doneren, en dat is pure winst,’ reageert COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. ‘We zijn trots op dit resultaat van onze jarenlange inzet.’
Als voorwaarde voor bloeddonatie geldt nog wel dat homo- en bimannen een monogame relatie hebben, om zo het risico op seksueel overdraagbare aandoeningen door wisselende contacten te voorkomen. Die voorwaarde geldt niet voor heteroseksuele donoren. Later in september gaat het COC daarover in gesprek met minister Van Ark (Medische Zorg), bloedbank Sanquin en patiëntenvereniging NVHP.
‘We willen uiteindelijk een donatiebeleid waarin het helemáál niet meer uitmaakt met wie je seks hebt, maar alleen of je veilige seks hebt,’ aldus COC-voorzitter Oosenbrug. Zo zou elke donor volgens het COC gevraagd kunnen worden naar zaken als wisselende seksuele contacten en condoomgebruik.
Zo’n beleid kan mogelijk al over een jaar in werking treden, liet minister Van Ark eerder weten. Zij is het met het COC eens dat risicogedrag uiteindelijk bepalend moet worden voor bloeddonatie, niet de vraag met wie mensen seks hebben.
Sinds 2019 mochten homo- en bimannen alleen bloed doneren als ze vier maanden geen seks hadden gehad. Daardoor was was bloeddonatie in praktijk onmogelijk voor seksueel actieve homo- en bimannen. Tussen 2015 en 2019 was de uitsluitingstermijn zelfs 12 maanden. Daarvóór waren homo- en bimannen ruim twee decennia lang geheel uitgesloten van bloeddonatie.
De afgelopen jaren drong het COC aan op beleidswijziging in talloze gesprekken met Kamerleden, ministers, de bloedbank en met de Nederlandse Vereniging van Hemofilie Patiënten (NVHP) waarvan de leden volledig afhankelijk zijn van gedoneerd bloed. Daarbij was het uitgangspunt steeds om te komen tot een bloeddonatiebeleid waarin de veiligheid van patiënten voorop staat en waarin niet gediscrimineerd wordt. Het COC onderstreept haar waardering voor de gesprekken met de NVHP, waarin respect voor de wederzijdse belangen en standpunten steeds voorop heeft gestaan.
Bron: coc.nl
Meer nieuws voor jou

Scholen kleuren paars voor lhbt-jongeren
Op basisscholen en middelbare scholen in de regio werd Paarse Vrijdag uitbundig gevierd. Scholen vragen hiermee aandacht voor de acceptatie van regenboogjongeren. Uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau blijkt dat lhbt-jongeren twee keer zo vaak worden gepest dan hetero-jongeren....
Lees hier meer
Ermelose zendingskerk door ‘WijDeKerk’ lhbtiq-vriendelijk verklaard
Het Ermeloos kerkgenootschap van de zendingskerk is door "WijDeKerk" als lhbtiq-vriendelijk verklaard. Zoek je een (andere) WijDeKerk in Nederland? Bekijk welke kerken nog meer lhbtiq-vriendelijk zijn, check deze sites: www.wijdekerk.nl/wijde-kerken-op-de-kaart www.zendingskerk.nl
Lees hier meer
Gomarus-leerlingen willen school alsnog laten vervolgen: ’Het is onacceptabel’
Twee voormalige leerlingen van de Gomarus Scholengemeenschap in Gorinchem en Zaltbommel hebben een klacht ingediend tegen de beslissing van het Openbaar Ministerie (OM) om de school niet te vervolgen voor de manier waarop lesbische en homoseksuele scholieren door de onderwijsinstelling...
Lees hier meer